Anne og Jakob Weidemann utenfor småbruket Ringsveen i Lillehammer i 1968 - Anne og Jacob Weidemann utenfor småbruket Ringsveen i Lillehammer i 1968. - Foto: Storløkken / Aktuell / Scanpix /

Anne og Jacob Weidemann utenfor småbruket Ringsveen i Lillehammer i 1968.

Foto: Storløkken / Aktuell / Scanpix

- Raserer kunstnerhjemmet

Restaureringen av Jakob Weidemanns hjem Ringsveen i Lillehammer er vandalisme, mener Weidemann-samler.

Kristian Nordberg var venn av Jakob Weidemann og eier i dag landets største samling av Weidemannbilder.

Han er kritisk til manglende vedlikehold på Widemann-eiendommen i Lillehammer, og til hvordan kunstnerhjemmet har blitt pusset opp.

Stiftelsen Ringsveen, som nå eier kunstnerhjemmet, har i vinter pusset opp deler av eiendommen. Hovedhuset er restaurert innvendig. Mye gammelt er revet ut, badet og flere gulv er byttet og kjøkkenet er snart et moderne, tidsmessig kjøkken.

- Det er hårreisende. Jeg er skamfull på vegne av det norske samfunnet for at ingen har evnet å ta vare på disse tingene, sier Nordberg.

Glassmaleri av Jakob Weidemann i Steinkjer kirke - Glassmaleri av Jakob Weidemann i Steinkjer kirke - Foto: Bjørg Hernes /

Glassmaleri av Jakob Weidemann i Steinkjer kirke

Foto: Bjørg Hernes

Forfaller

Kunstnerparet ga bort småbruket til stiftelsen noen år før Jakob Weidemann døde i 2001. Leder for stiftelsen, Anders Eckhoff, sier til NRK at de endringen som er gjort i huset har vært helt nødvendig for at det skal være mulig å bo der.

- Meningen var at boligen skulle brukes av kunstnere, og da må den være i en slik stand at den skal brukes, sier Eckhoff.

I tilegg til endringene i hovedhuset står det mindre hus på eiendommen og forfaller. Nordberg besøkte småbruket for en tid siden og mener det som nå skjer er ille.

- Jeg gikk fra stedet med den dypeste sorg. Meningen var at Ringsveen skulle tas vare på for alltid og være et minne om en stor kunstner, sier Nordberg.

Se tv-reportasjen: - Kunstnerhjem vandaliseres

TV og Radio

Politiet fant tirsdag ettermiddag en død person ved utløpet av Hunnselva i Gjøvik.
En hytte i Hafjell vest brant ned til grunnen i natt,
og ble totalskadet. Det var ingen personer i hytta da det brant. Årsaken til brannen er foreløpig ukjent.
Etter å ha stått i dokk i cirka et år ved Tjuvholmen, ble det mye omtalte stupeanlegget slept tilbake der det hører hjemme mandag formiddag.
Distriktssendinger fra NRK Hedmark og Oppland. RADIO
Distriktsnyheter Østnytt (Hedmark og Oppland). TV