"Musevisa" og Ove Røsbak - Det gulnete arket med det som skal ha vært den egentlige slutten på Musevisa ble publisert i Vidar Lønn Arnesens bok 'Da Capo julesangbok', som ble gitt ut nylig. - Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Det gulnete arket med det som skal ha vært den egentlige slutten på Musevisa ble publisert i Vidar Lønn Arnesens bok 'Da Capo julesangbok', som ble gitt ut nylig.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

- En storartet bløff!

Prøysenbiograf Ove Røsbak er ikke i tvil om at museviseverset er en bløff. - En storartet en, ler forfatteren.

Ove Røsbak har hele tiden hevdet at historien til Vidar Lønn-Arnesen om musevisa er usann.

Lønn-Arnesen publiserte nylig det han mener er den egentlige avslutningen på den kjente sangen, men Røsbak sier han aldri helt har trodd på at Prøysen skrev dette verset.

- Jeg var sterkt i tvil fordi det var et elendig vers. Det gikk ikke engang å synge det, sier Røsbak.

I dag ble det kjent at den pensjonerte NRK-fotografen, Ivar Kalleberg, påstår å ha skrevet det ukjente musevisaverset for å lure sine kolleger. Kalleberg jobbet med Prøysen ved flere anledninger.

Les også: Umulig å synge det glemte Museviseverset

- En storartet spøk

Ove Røsbak sier han fikk seg en god latter da han hørte om Kalleberg sitt lureri.

- Dette er en "practical joke" fra en av Prøysens venner og medarbeidere, og en skikkelig god historie, ler Røsbak.

At Vidar Lønn Arnesen og resten av Norge gikk fem på skjønner han godt.

- Jeg bet delvis på sjøl, innrømmer Røsbak.

Likevel synes han det er skremmende at så mange lot seg lure, inkludert media.

- Vidar Lønn-Arnesen gikk ut med flagget til topps og ga seg ikke da han fikk kritikk. Det er skremmende at en person kan gå ut med slike nyheter uten noen form for kildegranskning, og bli trodd, sier Røsbak.

Tror det finnes et ukjent vers

Selv om Røsbak ikke tror på historien om verset som ble gjenfunnet, er han sikker på at det finnes en alternativ slutt på musevisa.

- Jeg er sikker på at det finnes et slikt vers, men at det noen gang ble skrevet ned er jeg mer usikker på, sier Røsbak.

TV og Radio

Ektemannen til kvinnen som ble funnet drept i Hamar tirsdag, er pågrepet og siktet for drapet.
82 år gamle Eindride Edvang ble kjent over natta, da gebisset hans knakk under en kjøretur på humpete Engerdals-verger. I dag ble ny veg åpnet.
Politiet har lagt ut bilde av kvinnen som ble drept i Hamar tirsdag, en 27 år gammel kvinne fra Afghanistan. Politiet ønsker tips i saken.

Flere nyheter

Telemarkforskning utgir årlig en oversikt over kulturnivået i norske kommuner. Indeksen rangerer alle de 428 kommunene i Norge etter ti ulike kulturbaserte kriterier. Tallene i kartet viser hvordan din kommune rangerer blant de 428 kommunene i landet.

Tre innlandskommuner blant landets beste på kultur

Røros kommune kan for tredje gang skryte av tittelen «Norges beste kulturkommune», etter å ha stukket av med seieren i Norsk kulturindeks 2014. Sjekk hvordan det står til med kulturnivået i din kommune.

Les saken
Distriktssendinger fra NRK Hedmark og Oppland. RADIO
Distriktsnyheter Østnytt (Hedmark og Oppland). TV