Hopp til innhold

Mener helsevann kan være farlig

Helsevannet Asea skal ifølge distributører og brukere hjelpe mot energiløshet og en lang rekke helseplager. Men nå krangles det om hvorvidt Asea er vår tids største helserevolusjon eller et potensielt giftig produkt.

Asea

Asea skal hjelpe mot en rekke plager, men kritikerne mener det er problematisk at innholdet i helsevannet hemmeligstemples.

Foto: Asea

Asea presenteres som en revolusjon innen helseforskning. Ifølge produsenten skal vannet øke immunforsvaret, gi mer energi, ha en klar prestasjonsfremmende effekt og øke kroppens antioksidantnivå med 500 prosent.

På Aseas nettsider står det at vannet inneholder de samme byggestoffene som allerede finnes i kroppens celler, og at det er her den helbredende effekten ligger.

Vannet kan kjøpes i selskapets nettbutikk eller fra Aseas salgsapparat i Norge, som selger produktet ved såkalt MLM-salg. Produktet kan dermed sammenlignes med andre helseprodukter som tidligere har fått sterk kritikk av skeptikerne.

– Humbugretorikk

Pernille Nylehn er lege og har skrevet flere kritiske innlegg om Asea på sin blogg. Hun har ingen tro på at helseproduktet holder hva det lover, og mener tvert i mot at det kan være farlig. Nylehn advarer derfor folk mot å prøve vannet.

Pernille Nylenn

Pernille Nylehn har liten tro på at Asea vil gi noen helsegevinst.

Foto: Pernille Nylenn

– Når folk forteller at de har kastet opp og hatt diaré etter at har prøvd Asea, høres ikke det spesielt lovende ut. Dette skal visstnok være del av en «avgiftingsprosess», men er etter min mening ren humbugretorikk.

– Asea skal inneholde klorstoffet hypokloritt som kan være giftig. Så når det ikke oppgis mengden av tilsetningsstoffer og selve oppskriften holdes hemmelig, kan det ikke utelukkes at dette vil være farlig å drikke, mener Nylenn.

– Ikke farlig

Det er anslagsvis mellom 1000 og 1500 distributører av Asea i Norge i dag. Disse er ikke ansatte av selskapet, men jobber som frittstående distributører for å selge helsevannet på det norske markedet. Ronnie Werner Mathisen driver bloggen Lavkarboliv, og var en av de første til å introdusere Asea her til lands. Mathisen mener det ligger en naturlig forklaring i at noen blir syke av å prøve helsevannet.

– Asea er renere enn springvann og inneholder kun destillert vann, altså H2O og natriumklorid, NaCl. H2O består av grunnstoffene hydrogen og oksygen. NaCl består av grunnstoffene natrium (Na) og klor (Cl), og dette kjenner vi som vanlig bordsalt, forklarer han.

– Molekylene blir splittet og atomene rearrangert i en elektrokjemisk, patentert prosess, som tar tre dager. Resultatet er stabile redoks-signalmolekyler på flaske. Noen få mennesker kan oppleve en forbigående reaksjon når cellekommunikasjonen optimaliseres, men dette er ikke farlig og går raskt over.

Ronnie Mathisen

Kostholdsblogger Ronnie Mathisen ser ingen negative sider ved å bruke Asea.

Foto: Lavkarboliv

300 kroner per flaske

Helsevannet skal ifølge Mathisen optimalisere cellenes kommunikasjon. Redoks signalmolekyler sørger for at skadde celler blir oppdaget og reparerer seg selv, mens ødelagte celler til slutt vil «drepe seg selv» og bli erstattet av friske naboceller. Asea skal stimulere denne prosessen, til en pris per flaske på omtrent 300 kroner. Mathisen mener at enkelte kan merke effekt med en gang, men anbefaler å bruke Asea i tre til seks måneder for å være sikker på å få effekt.

Han er ikke enig i at prisen er for høy.

– En måneds forbruk koster 951 kroner, og jeg mener disse pengene er en billig investering i bedre helse. Men jeg forstår at mange er skeptiske. Nordmenn er født skeptikere og det er bra. Jeg vil allikevel anbefale at man prøver Asea før man feller dommen over det. Tall fra USA viser at 50 prosent opplever en oppsving innen 30 dager og 90 prosent innen 90 dager. Til tross for dette tilbyr Asea 30 dagers full refundering av pengene i sin fornøydgaranti.

Det selges ikke flasker enkeltvis, kun med esker på fire flasker som skal tilsvare en måneds forbruk. Ut fra Mathisens beregnede månedsforbruk, vil et år med jevnlig bruk av helsevannet koste mer enn 11.000 kroner.

Vår tids helserevolusjon?

Mirakelvannet har vært gjenstand for en ivrig debatt på nettet siden det ble lansert i Norge i slutten av oktober. Pernille Nylehn forteller at hun har utfordret flere av sine motdebattanter til å fortelle hva produktet inneholder, men har til gode å få et fullgodt svar.

– Når ingen vil si hva som er i et produkt, er det på tide å slå alarm. Derfor har jeg meldt dette videre til Mattilsynet, men de har dessverre ikke har kapasitet til å ha oversikt over dette «gråsone»-markedet. Mattilsynet og Forbrukerrådet har for lite ressurser, så her har myndighetene en stor utfordring i årene som kommer, mener hun.

Mathisen mener imidlertid at produktet er gjennomprøvd, og viser til testing ved flere laboratorier i USA, samt tester gjort på idrettsutøvere og tilbakemeldinger fra Aseas brukere. Han er ikke i tvil om at Asea er den største helserevolusjonen i vår tid.

– Redoks signalmolekyler er det forsket på i ti-talls år, verden over. Dr. Gary Samuelson og hans forskerteam har løst den til nå umulige gåten med å lage molekylet stabilt utenfor kroppen. Asea blir omtalt av enkelte forskere som vår tids største helsevitenskaplige gjennombrudd, og jeg tror alle må forholde seg til dette på et eller annet tidspunkt.

Promovideo fra Asea.

– Må dokumentere effekten

Seniorrådgiver Rønnaug Aarflot Fagerli i Mattilsynet sier til NRK.no at de ikke har tatt noe standpunkt til Asea. Men på generelt grunnlag slår Fagerli fast at alle påstander om et produkts effekt må kunne dokumenteres.

– Etter merkeforskriften § 5.3 er det ikke tillatt å gi medisinske påstander om næringsmidler. En medisinsk påstand er en påstand som «påstår eller gir inntrykk av at et næringsmiddel forebygger, leger eller lindrer sykdom, sykdomssymptomer eller smerte», forklarer Fagerli.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)