Hopp til innhold

Hjertet er ikke rødt

Trodde du hjertet var rødt? For første gang på norsk tv, viser NRK to hjerteoperasjoner i sin helhet. Hvis du vil tjuvstarte, kan du bli med kirurgene inn i hjertet nå.

Kirurger ved Oslo universitetssykehus kutter brystkassen og går inn til hjertet.

SE VIDEO: Kirurgene åpner brystkassa og går inn til hjertet. Hvis du ikke liker å se operasjoner, bør du holde deg unna denne videoen. Foto: Astrid Engen/NRK, Video: Anders Leines og Kristin Mehlum.

Én av ti nordmenn får hjerte- eller karlidelser i løpet av livet. Hvis du må få operert inn en ny klaff i hjertet, gjøres det enten åpent eller lukket.

I den åpne operasjonen, kutter legene brystkassa og går inn til hjertet. Der skjærer de ut den gamle klaffen og syr inn en ny.

I den lukkede går de inn i låret og fører klaffen med en vaier opp gjennom hovedpulsåren, helt fram til hjertet som faktisk er mer gult enn blodrødt.

Den lukkede operasjonsformen har blitt stadig mer populær de siste ti årene. Likevel gjøres de fleste operasjonene åpent.

Se hvordan kirurgene lukker brystkassa til pasienten.

SE VIDEO: Sjekk hvordan kirurgene lukker brystkassa med ståltråd. Du bør ikke se denne videoen hvis du ikke liker å se operasjoner.

Fremtidens kirurgi

For første gang på norsk tv viser NRK i kveld to hjerteoperasjoner i sin helhet.

Den tradisjonelle kirurgien, der brystkassen og hjertet åpnes, blir utfordret. Ny teknologi gjør det mulig å bytte hjerteklaffen ved å gå inn med en vaier via lysken.

Lukket kirurgi kan høres enkelt ut, men faren for komplikasjoner er større. Bli med Norges ledende kirurger og leger på en usensurert tur inn i hjertet.

I kveld er det «Kirurgisk helaften» på NRK1 og NRK2. Puls følger forberedelsene fra klokka 19:45, og ser nærmere på hjertets funksjon.

Deretter kan du se de to operasjonene på Oslo Universitetssykehus i sin helhet på NRK2 fra klokka 20:15.

Helene Sandvig

Programleder Helene Sandvig i Puls guider deg gjennom to omfattende hjerteoperasjoner.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

I nesten tre timer får du et unikt innblikk i hva som skjer under en åpen og en lukket hjerteoperasjon. I begge operasjonene skifter de en hjerteklaff, aortaklaffen.

Se øyeoperasjon: - Det lukter svidd

Hjerteklaff fra gris

I den åpne operasjonen skjærer man seg gjennom brystkassen og inn til hjertet. Alle hjertets funksjoner overlates til en maskin, før det kuttes i hovedpulsåren slik at man kommer inn til klaffen.

Deretter skjærer legene ut klaffen og setter inn en hjerteklaff fra gris, før de syr igjen. Operasjonen tar 2, 5 timer.

Går inn via lysken

I den lukkede operasjonen går man inn via et snitt i lysken. Vaieren føres opp gjennom hovedpulsåren og inn til hjertet. Via avansert røntgenteknologi kan kardiologen se hvor han befinner seg på vei til hjertet.

Vaier nummer to føres inn samme vei som den første. Denne inneholder en komprimert hjerteklaff. Når klaffen er framme ved inngangen fra hovedpulsåren til hjertet, blåses den opp og erstatter den gamle.

Også denne operasjonen tar 2, 5 timer. Pasienten er i narkose, men det er gjennomført operasjoner av denne typen mens pasienten har vært våken. Dette er framtidens kirurgi, mener mange, men metoden har foreløpig flere komplikasjoner enn den åpne kirurgien.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)