Hopp til innhold

Slik blir du kvitt fyllesyken

Å skåle nyåret velkommen kan etterlate en kraftig bakrus dagen derpå. Med disse tipsene kan du unngå fyllesyken.

Bakrusmedisin

To piller og to vannglass med diverse salter i er alt som skal til, ifølge naturviter. Asparges kan også være verdt et forsøk.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Innebærer nyttårsplanene dansing og høyt alkoholkonsum, kan det kanskje være en idè å knase i seg noe asperges i forkant.

Skal vi tro forskere ved Institute of Medical Science og Jeju National University, kan nemlig asparges lindre fyllesyke og beskytte leveren mot giftpåvirkning, skriver Sciencedaily.

De sørkoreanske forskerne testet ekstrakter av asparges og fant ut at det reduserte det oksidative stresset i levercellene. I tillegg hjalp aspargesblader og aspargesskudd til med å bryte ned alkoholen raskere.

Hvilke stoffer i aspargesen som virker eller hvor mye man må spise for at det skal hjelpe, er derimot usikkert.

Naturviteren og formidleren Ole André Sivertsen sverger heller til naproxsen og sportsdrikk.

«Mirakelkuren» hans kan redde deg dagen derpå og er både billig og reseptfri. Men pass deg for bivirkningene!

Skrev boken «Bakrus»

Ole André Sivertsen

Alle typer betennelsesdempende medisiner (NSAIDs) hjelper: Dispril, aspril, ibux og naproksen er eksempler på slike. Jeg sverger til sistnevnte, sier Ole André Sivertsen.

Foto: Privat

Ole André Sivertsen innså en søndag morgen at han hadde brukt mye tid på å være fyllesyk.

– Jeg syntes det var merkelig at det var så lite kunnskap om hvordan lette bakrusen, så jeg bestemte meg for å gjøre litt research i vitenskapelige artikler om temaet, forteller han til NRK.no.

LES OGSÅ: Derfor føler du deg så ille dagen derpå

Etter en del research ga han for et år siden ut boken «Bakrus», som er basert på vitenskapelige artikler om temaet.

– Problemet med bakrusen er at den har så mange årsaksvirkninger og symptomer, og det er vanskelig å finne ut hva som virker mot hva og ikke, forklarer han.

Det de fleste vet er at dehydrering ikke er bra for kroppen og energien i kroppen går kraftig ned uten salter og vann.

– Det ikke så mange vet er at organene i kroppen krymper når det ikke er like mye vann i dem. Hjernen blir også utsatt for dette – og for å sette det på spissen – blir hengende som en kule i hjerneskallen, hvilket gir store smerter, forteller han.

Strekket sliter på hjernehinnen på innsiden av hodeskallen, og gir hevelse og smerter.

LES OGSÅ: Ekstra klein av brunt brennevin

Prostaglandin skaper smerte

En av årsakene til at det blir ekstra vondt er stoffet prostaglandin.

– Prostaglandin er et stoff som skilles ut når områder i kroppen er stresset eller litt betent. Det skaper hevelser og ekstra smerte. I mage og tarmer fører irritasjonene til kvalme og generelt følelsen av å være uvel. Også her virker prostaglandinene, forklarer han.

Prostaglandinene som skilles ut kan du faktisk gjøre noe med.

Paracet tar smerten, men ikke selve prostaglandinene. Derimot kan du bli kvitt dem med betennelsesdempende medisiner.

LES OGSÅ: Fyllesyke kan bli historie

Selges reseptfritt

– Alle typer betennelsesdempende medisiner (NSAIDs) hjelper: Dispril, aspril, ibux og naproxsen er eksempler på slike. Jeg sverger til sistnevnte, opplyser han.

NSAIDs er ikke noe du bør bruke for ofte, da de kan gi en økt fare for magesår og blødning i tarmen.

– Her må folk rett og slett vurdere sin egen helse og allmenntilstand opp mot hvor fyllesyke de er.

Rent vitenskapelig kan du altså bli kvitt mye av hodepinen, kvalmen og ubehaget dagen derpå.

– Jeg tar en naproxsen før jeg legger meg, og en til når jeg våkner neste dag. Det beste er å skylle pillene ned med sportsdrikken XL1, for da hjelper du også på væske- og saltbalansen og energinivået i kroppen, oppfordrer han.

Det er viktig å få i seg væske, sukker og salt, fordi kroppen er i ubalanse etter gårsdagen.

– Du må bygge opp alle saltene kroppen trenger som nyrene har skilt ut med vannet. XL1 har alle disse saltene, derfor drikker jeg det, avslører forfatteren.

Du får lyst på burger og annen junkfood fordi du har lavt blodsukker, men ellers har dette ikke noen spesiell effekt. Men er du i bakrus er jo det minste du kan gjøre mot kroppen og gi den noe den synes er godt.

LES OGSÅ: Slik unngår du bakfylla

Får «ok» fra Folkehelseinstituttet

Naproxen er godkjent som reseptfritt middel mot menstruasjonssmerter, og pakningen som selges er utstyrt med de anbefalingene som gjelder denne bruken.

– Vanlige bivirkninger er sur mage, halsbrann, magesmerter og forskjellige fordøyelsesplager som forstoppelse, diaré og kvalme, sier Christian Berg, seniorrådgiver og farmasøyt ved Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK.no.

Naproxen skal selvfølgelig ikke brukes for ofte, men mange vil slippe bivirkninger hvis de bare bruker det en gang i blant.

– Bruk av naproxen mot fyllesyke er ikke noe jeg vil heie på, det er ikke et «godkjent» bruksområde. Men faren burde ikke være noe større for en ung mann enn for en ung dame. Så lenge det er lov å selge små pakker reseptfritt betyr det at bivirkningsfaren ikke er veldig stor, legger han til.

I pakningsvedlegget for den reseptfrie pakningen står det blant annet:

«Naproxen Mylan er et smertestillende, febernedsettende og betennelsesdempende middel. Naproxen Mylan 250 mg, 20 tabletter, selges reseptfritt til egenbehandling mot menstruasjonssmerter.»

Det står også utenpå pakningen at andre typer smerter skal behandles i samråd med lege.

– Jeg har jo ikke lest «Bakrusboka», men teoretisk burde man like gjerne kunne bruke smertestillende doser av ibuprofen (Ibux) som har omtrent samme virkningsmekanisme, avslutter Christian Berg.

LES OGSÅ: Flest fyllekjører på formiddagen

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)