Hopp til innhold

Denne listen kan redde livet ditt

Virkestoffene er internasjonale, og den eneste sikkerheten som gir deg korrekt medisin i alle land.

Medisinliste i lommeboka

Er du bevisstløs kan medisinlisten redde deg. – Det lønner seg å alltid ha en medisinliste i lommeboka, sier Steinar Madsen.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Steinar Madsen

Undersøkelser fra ulike sykehus tyder på at fra 20 til 50 prosent av pasientene har medisinlister. Så vi har absolutt et stykke igjen før vi er ved målet sier Steinar Madsen

Foto: Legemiddelverket

Medisiner har ofte ikke de letteste navnene å huske. Virkestoffet er gjerne enda vanskeligere.

En oversikt over hvilke faste medisiner du bruker er veldig greit å ha.

Medisinliste i lommeboka

– Det lønner seg å alltid ha en medisinliste i lommeboka, sier Steinar Madsen, overlege og medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk til NRK.no.

Da vil du alltid kunne finne frem til hva du bruker.

– Fastlegen din vet som regel hvilke medisiner du bruker. Blir du henvist til en spesialist eller havner på sykehus gjør det jobben til legene mye lettere om du kan gi ham listen, legger han til.

Om du husker hva du bruker hvis du skulle havne på sykehus kan du selv fortelle det til legen.

Er du bevisstløs kan medisinlisten redde deg.

– Mange leger er fortvilet over pasienter som faller bevisstløse om på gaten og kommer på sykehus, uten at legene aner hvilke medisiner vedkommende bruker. Står det for eksempel i medisinlisten pasienten har på seg at han eller hun har diabetes og bruker insulin kan vi gi glukose intravenøst ved livstruende lavt blodsukker, forklarer overlegen.

Internasjonale navn

Medisinlisten inneholder både navn på medisinene og virkestoffet.

En astmaspray eller blodtrykksmedisiner har forskjellige navn i Norge og utlandet. Virkestoffet derimot, er internasjonalt.

– Det er handelsnavnet og det heter det samme over hele verden. Gir du medisinlisten til en spansk lege eller på legevakta i Frankrike vil de finne korrekt medisin basert på virkestoffet, opplyser Madsen.

Medisinlisten er ingen ny oppfinnelse, men det er fremdeles mange som ikke har det.

– Vi startet vår kampanje rundt dette i 2009, senere ble den tatt med i en nasjonal kampanje, forteller han.

Antall nordmenn som har fått medisinliste fra fastlegen har økt, men det er fremdeles svært mange som ikke har det.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ikke komplett liste

Medisinliste

Medisinlisten inneholder både navn på medisinene og virkestoffet.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

I de kommunene som har innført e-resepter får fastlegen beskjed dersom pasienten får nye medisiner fra andre leger, spesialister eller sykehus.

Det eneste pasienten da selv må passe på å gi beskjed om er medisiner vedkommende får ved sykdom i utlandet.

– Dagens største kvalitetsproblem i norsk helsevesen er at det ikke finnes en samlet oversikt over hva pasienten bruker. Fastlegen har ikke den oversikten i de kommunene de ikke har e-resepter, sier han.

På sikt, når hele landet har fått opp det elektroniske systemet, vil dette gå seg til.

– Da vil fastlegen din få en elektronisk melding når du henter en ny medisin på apoteket og som skal føres på listen, legger han til.

Det er ikke alltid nødvendig å føre opp piller du får skrevet ut for en kort kur. Det er de faste medisinene dine det er viktig å ha på medisinlisten.

– Det er viktig at listen omfatter medisiner som skrives ut av spesialister i tillegg til det som skrives ut av fastleger. Enkelte øyemedisiner passer for eksempel ikke så godt sammen med medisiner mot høyt blodtrykk, avslutter Steinar Madsen.

LES OGSÅ: - Ikke bruk gamle medisiner

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)