Hopp til innhold

Slik får du mer flaks

Med noen enkle knep kan du lære deg å bli din egen lykkes smed, ifølge psykologprofessor.

Flaks

– Det er feil å tro at noen mennesker har mer flaks enn andre, og at ulykkesfugler stadig rammes av uflaks, mener psykolog Karl Halvor Teigen.

Foto: Colourbox

– Mennesker har en tendens til å trekke frem det heldige i en uheldig situasjon, sier Karl Halvor Teigen.

Han er psykologprofessor ved Universitetet i Oslo og har forsket på opplevelser av hell og uhell og hvilke situasjoner det er som leder til de to opplevelsene.

– Flaks defineres som en tilfeldig og positiv hendelse. Men når vi ser på de historiene folk forteller, er gjerne ikke utfallet så positivt i seg selv, men alternativet er verre, sier han til NRK.no.

Etter en gjennomgang av overskrifter i avisene la han merke til at begrepet flaks ble mest omtalt i dramatiske situasjoner som man helst ville vært foruten i utgangspunktet.

Her er noen tilfeldige eksempler for å illustrere:

– Folk flest mener de har mer flaks enn uflaks

Teigen gjennomgikk også en rekke intervjuer med personer som hadde vært utsatt for bilulykker og andre tragiske hendelser, som for eksempel tsunamiulykken i 2004.

– Det interessante er at personene som var involverte i tsunamien og som hadde overlevd, nærmest konsekvent fremhevet flaksen i situasjonen; enten hvor flaks de hadde hatt som stod opp tidlig, at de ikke hadde hotell langs stranden eller at de hadde avlyst båtturen. Ingen nevnte hvor uheldig situasjonen var i seg selv.

Karl halvor Teigen

Psykologprofessor, Karl Halvor Teigen mener det er feil at enkelte personer er mer disponerte for flaks enn andre, ettersom det er tilfeldigheter som rår.

Foto: UiO

Dette var riktignok dem som ikke hadde mistet noen eller ble skadet selv.

Teigen forklarer at mennesker nettopp har en tendens til å forestille seg det verste som kan skje i en krise, og at vi derfor tenker på hvor flaks vi har sammenlignet med hvor ille situasjonen kunne blitt.

– De fleste personene vi har spurt, forteller at de har mer flaks enn uflaks. Og det er gjerne fordi man sammenligner det som skjer, med det verste som kunne skjedd, spesielt om det har vært «nære på», som for eksempel i bilulykker, sier han.

– Feil å tro at noen har mer flaks enn andre

Han mener det er feil at enkelte personer er mer disponerte for flaks enn andre, ettersom det er tilfeldigheter som rår.

– Det er feil å tro at noen mennesker har mer flaks enn andre, og at ulykkesfugler stadig rammes av uflaks, at de til og med fører ulykker med seg. Mennesker blir ikke født med flaks eller uflaks, sier Teigen.

Men han fremhever likevel at det er mulig å trene opp flaksen sin. Det finnes også teoretikere som mener heldige mennesker besitter visse type fellestrekk.

En av de fremste flaksforskerne i verden, psykologprofessor Richard Wiseman ved Universitetet i Hertfordshire i Storbritannia, mener derimot at flaks ikke er tilfeldig, og at enkelte personer har mer flaks enn andre.

– Hell skyldes ikke skjebne, karma, eller sammentreff. Men heldige folk, uten selv å vite det, tror og oppfører seg på en måte som skaper hell i livet deres, sa han til Fast Company Magazine etter å ha utført over tusen intervjuer og hundre eksperimenter om emnet.

Uheldige mennesker ser ikke mulighetene

Wiseman mener blant annet at heldige mennesker er mer avslappet og åpne, og at de derfor ser mulighetene som er der, fremfor det målet de har satt seg.

– Uheldige mennesker er generelt mer anspent og stresset enn heldige mennesker, og denne angsten ødelegger evnen til å oppdage det uventede, sa han til BBC.

I ett av mange eksperiment for ti år siden samlet han over tusen mennesker og kategoriserte dem i en heldig og uheldige gruppe, basert på deltagernes oppfatninger av seg selv og Wisemans egne tester.

Han ga de heldige menneskene så vel som de uheldige menneskene en avis, og ba dem se gjennom avisen og fortelle hvor mange bilder de kunne finne.

Midt i avisen hadde Wiseman plassert en beskjed med følgende fet overskrift: Fortell Wiseman at du har sett dette, og vinn 250 Euro!

Denne beskjeden tok opp halve siden og stirret alle rett i øynene med sine fete og store bokstaver. Likevel registrerte ikke de uheldige menneskene denne beskjeden, mens de heldige straks oppdaget den og sluttet å lete.

– De uheldige mister ofte gode muligheter fordi de er for fokuserte og fastlåste på et annet mål. De går for eksempel på en fest i håp om å finne drømmemannen, og mister i stedet muligheten til å skaffe seg gode venner, sa han etter eksperimentet var ferdig.

Slik kan du øke antall heldige hendelser i livet

Wiseman mener det er særlig fire egenskaper som karakteriserer mennesker som opplever seg som heldige.

Følger du disse prinsippene, skal du ifølge Wiseman kunne øke antallet heldige hendelser i livet ditt.

1. Personer som er gode på å skape muligheter og gripe muligheten når den er der, har mer flaks.

– Personer som er veldig utadvendte, tar kontakt med andre og snakker med fremmede, øker sjansen til å oppleve hyggelige sammentreff. Det er vanskelig å sitte helt for seg selv og være heldig, man må på banen, supplerer Teigen.

Han mener i likhet med Wiseman at dette åpner for nye muligheter og fordeler.

– Det hjelper også å være nysgjerrig og positiv, og legge merke til det som skjer rundt en, sier Teigen.

2. Personer som har god intuisjon og følger magefølelsen.

Det er viktig å bruke magefølelsen, intuisjonen og sove på ting. Ifølge Wiseman kan mennesker som lytter til magefølelsen ta effektive avgjørelser, noe som øker flaksen. Det er også viktig å tenke seg om en gang til når noe skurrer.

– Med veloverveide avgjørelser kan man unngå uflaks, men ikke nødvendigvis oppnå flaks, mener Teigen.

3. Personer som lager selvoppfyllende profetier gjennom positive forventninger.

Heldige mennesker er sikre på at fremtiden vil bringe mer hell og lykke. Disse personene har gjerne en positiv innstilling: «Det går sikkert bedre neste gang».

– Det å ikke gi seg, prøve igjen og se det positive i en situasjon er viktig. Man kan også sammenligne situasjonen med hvordan det kunne gått verre, enn hvordan det kunne gått bedre, sier Teigen.

4. Personer som takler motgang, og som har en evne til å omdanne uflaks til flaks.

Det vesentlige her er å ikke sette seg ned å tenke over hvor ille det er, men heller gå løs på problemet. Uheldige personer tenker ofte «typisk meg».

Mennesker med flaks har en sterk overbevisning om at alt vil løse seg på beste måte. De har et positivt syn på livet og fremtiden. For eksempel dveler ikke personer som har flaks ved de negative aspektene, men tar heller kontroll over situasjonen.



TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)