Hopp til innhold

Deler du puppen din med andre?

Tre søstre som fikk barn samtidig ammet hverandres sønner. – Vi hadde ikke planlagt det, men det skjedde ved flere anledninger og føltes helt naturlig, forteller Merete Habberstad.

ammer

Før måtte sykepleiere kunne amme for å få jobb på barselavdelingen.

Foto: Espen Bierud / NRK

Merete Habberstad og hennes to søstre fikk hver sin sønn nesten samtidig.

– Vi var masse sammen, nesten hver dag, og guttene var omtrent som brødre, forteller hun til NRK.no.

Føltes naturlig

– Vi hadde ikke planlagt å amme hverandres barn. Det skjedde likevel ved flere anledninger, og føltes helt naturlig, forteller hun videre.

Den ene nevøen er født ti dager etter hennes sønn, og de passet hverandres gutter ofte.

Da den ene søsteren skulle begynne å jobbe før Merete Habberstad, skulle hun være dagmamma for sønnen hennes. Han var vant til å få pupp både om natten og på morgenen.

– Hun dro på jobb og jeg satt igjen med de to guttene. Da jeg skulle amme sønnen min med begge guttene på fanget, føltes det helt urimelig å ikke tilby melk til nevøen min også, forklarer hun.

Da den yngste søsteren skulle gifte seg, passet de to andre sønnen hennes mens hun var på utdrikkingslag.

– Da byttet vi på å amme ham også, legger hun til.

Mor og datter

Merete Habberstad og hennes eldste datter Maria Habberstad Bøe. – Jeg har aldri ammet en venninnes barn, men ser ikke bort fra at det kunne ha skjedd. Det kommer an på situasjonen. Noen ganger er det den beste hjelpen man kan gi. Min søster ammet en venninnes barn da venninnen ble syk. Noe sånt kunne jeg sikkert gjort i en lignende situasjon, forteller Merete Habberstad.

Foto: Privat

Hadde tenkt tanken

Selv om de ikke hadde snakket om dette, hadde de likevel sett for seg situasjonen.

– Vi var mye på tur sammen, gikk på ski og på beina og trillet rundt med guttene. Alle hadde et naturlig forhold til amming, og vi syntes det var veldig greit med morsmelken som alltid var riktig temperert selv om det var minusgrader ute.

– I en overgangsfase da nevøen min hadde de første lengre avbrekkene borte fra sin mor ble det helt naturlig og en hyggelig ting å dele morsmelken min med ham, sier hun.

Den ene av de tre søstrene er også jordmor, og hadde et veldig bevisst forhold til at det å gi et barn puppen er knyttet til trygghet, trøst og kos.

– Vi hadde ikke behov for å sette strenge grenser, forteller hun.

Delte meninger

Siri von Krogh

Jeg hadde ikke gitt ungen min til en fremmed på gata, men før hadde barna amme, forteller jordmor Siri von Krogh.

Foto: Privat

På facebooksiden «jordmorsiri» spurte Siri von Krogh i går om folk i en krisesituasjon ville ha ammet andres baby. Her kan du lese kommentarene hun fikk.

– Jeg har ikke ammet andre, men datteren min ble ammet av svigerinnen min uten at hun spurte meg først. Hun fortalte meg det med én gang etterpå. Først ble jeg litt satt ut, men det tok ikke lang tid før jeg syntes det var helt greit. Det var egentlig bare hyggelig, og jeg ville nok gjort det samme selv, om situasjonen hadde vært omvendt, forteller jordmor Siri von Krogh til NRK.no.

I situasjoner der mor har drukket alkohol, ligger på sykehus eller av andre grunner ikke kan ammet sitt eget barn for en periode, er det bare fint om andre kan hjelpe.

– Så lenge mødrene ikke røyker og ikke spiser piller er det jo hyggelig, legger hun til.

Barnepleier pleide amme barna

Elisabeth Tufte

Vil du amme andres barn, eller at andre mødre skal amme ungen din, blir det en tillitsavtale dere imellom, sier spesialsykepleier Elisabeth Tufte.

I gamledager var det vanlig å ha ammer. Kvinner som selv hadde født barn og ammet dem, fortsatte å amme andres barn.

– Til og med sykepleierne måtte kunne amme for å få jobb på barselavdelingen, forteller Elisabeth Tufte, spesialsykepleier Nasjonalt kompetansesenter for amming ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet til NRK.no.

Jordmor Siri von Krogh kjenner også til dette.

– Jeg har jobbet sammen med barnepleiere på AHUS som i begynnelsen av sin karriere la barna til brystet og ammet dem. Der skjedde vel for 40 eller 50 år siden, forteller hun.

Da hun jobbet der hadde de alltid morsmelk stående i kjøleskapet som ble gitt til de barna som ikke fikk nok fra sin mor.

– Premature barn, eller de som har fått for dårlig næring den siste tiden i magen, er veldig sultne når de kommer ut. De har veldig svingende blodsukker og trenger næring med én gang. Ofte har ikke morens melkeproduksjon kommet i gang ennå, og da er morsmelk fra andre mødre veldig bra, forklarer jordmoren.

Ammende kvinner i uniform

Noen synes det er helt naturlig å amme offentlig.

Foto: Brynja Sigurdardottir/Mom2Mom Breastfeeding Support Group

Friske mødre donerer melk

Et sted det er ganske vanlig å bruke andres morsmelk, er på sykehusene.

Morsmelkbankene på sykehusene får morsmelk fra kvinner med overskudd av melk.

– Mødre som er testet for HIV og hepatitt kan levere overflødig morsmelk til morsmelkbankene frem til barnet deres er cirka seks måneder, oppfordrer Tufte.

Melkens næringsinnhold forandrer seg i takt med barnets behov. Melken til en kvinne som nettopp har født er annerledes sammensatt enn hos en som ammer et barn på ett år.

– Derfor er ikke lenger melken optimal for en nyfødt eller prematur, forklarer hun.

Likevel er det ikke noe i veien for at et spedbarn får morsmelk fra en mor med eldre baby en gang imellom.

– Vil du amme andres barn, eller at andre mødre skal amme ungen din, blir det en tillitsavtale dere imellom. Så lenge mor er frisk og ikke bruker faste medisiner er det ikke noe medisinsk i veien for dette, avslutter Elisabeth Tufte.

Har du gitt morsmelk til andre barn, eller har ditt barn fått morsmelk av noen andre? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)