Hopp til innhold

Test av seniormobiler

Ikke alle har bruk for en avansert smarttelefon. Her er fem enkle men gode alternativer.

Enkel mobiltelefon

Hvis du først og fremst trenger en mobil til bare å ringe eller sende tekstmeldinger, kan du velge blant flere modeller. Dette er testvinneren Doro 612.

Foto: Doro

Hvorfor skal man være nødt til å avstå fra en mobiltelefon bare fordi man ikke kan håndtere en smartmobil som er altfor teknisk for dine behov, eller fordi synet svikter eller fingrene ikke riktig vil hva du vil?

Denne testen refererer først og fremst til seniorer, og disse telefonene kalles da også seniormobiler. Men det er naturligvis ikke bare eldre som har nytte av en noe enklere mobil med større (og fremfor alt skikkelige) taster og et tydelig display.

For de som har noen form for funksjonshemming, kan det være gull verdt å ha en mobil som er lettere å holde, har tydeligere skjerm og et mer funksjonelt tastatur.

Dette er mobiler for deg som vil kunne holde kontakt med venner og bekjente, samtidig som telefonene kan gi deg en viss trygghet om ulykken skulle være ute.

Tips og råd før du kjøper

  • Prøv mobilen i butikken, slik at du kan sjekke taster, skjerm og menysystem.
  • Tenk over behovene dine, og ikke kjøp en mobil med funksjoner som du ikke kommer til å benytte.
  • Bla gjennom bruksanvisningen for å se om den er forståelig før du kjøper.
  • Om det er mulig, vær selv med når du skal kjøpe mobil. Dine barn eller barnebarn har trolig en helt annen referanseramme enn hva du selv har, og det er tross alt du som skal benytte telefonen.
  • Alle mobiler er ikke kompatible med høreapparat, noe som resulterer i at du i noen tilfeller må ta av høreapparatet, andre ganger ikke. Sjekk dette før du kjøper.

BEST I TEST: Doro 612

Terningkast 5 FBI
Doro 612

Den gjennomtenkte: Doro 612

Foto: Produsenten

Denne vippbare mobilen føles robust og vel gjennomtenkt, med mange bra funksjoner. Du kan blant annet endre tekststørrelsen. Og takket være den litt matte overflaten risikerer du ikke at den sklir så lett ut av hånden.

Vil du gjøre mer enn bare å ringe og sende tekstmelding, kan dette være et alternativ for deg.

Doro 612 finnes i svart eller lekker aubergine, og med i pakken finnes en smart bordlader der du kjapt og lett kan plassere mobilen når du ikke bruker den. På den måten har telefonen sin faste plass, og du behøver ikke slite med å få inn kontakten på ladeledningen i mobilen hver gang det er tid for lading.

Mobilen er enkel å komme i gang med. Følg bare instruksjonene i startguiden, alt er smidig og lett forståelig, og skjermen er stor og tydelig. Med kameraet kan du ta bilder som du så sender til venner og bekjente.

Du kan velge tekststørrelse, spille spill, og til og med lytte på radio med de medfølgende hodetelefonene.

Bruksanvisningen er relativt enkel å forstå, og Doro imponerer med sin tanke for sikkerhet både når det gjelder ICE (nødinformasjon) samt SOS-knappen på baksiden.

Det eneste som savnes er en lommelykt, noe som er et meget godt hjelpemiddel i mange situasjoner. Til tross for sin høye pris vinner Doro 612 testen på grunn av gjennomtenkte finesser vel tilpasset målgruppen.

Doro PhoneEasy 715

Terningkast 5 FBI
Doro PhoneEasy 715

Den finesserike: Doro PhoneEasy 715

Foto: Produsenten

Doro 715 er en nett liten mobil med skyvbart lokk som passer for deg som vil ha litt flere finesser. Den er utformet på en måte som gjør at den ligger stødig i hånden, og fås i svart eller hvit.

Denne mobilen er ikke riktig like lett å håndtere som Doro 612, ettersom tastene er mindre og sitter tettere. Dessuten føles den mer plastaktig.

Laderen er av den praktiske USB-typen, noe som gjør at du kan benytte samme ledning for å overføre bildene du har tatt med mobilen til PC-en. Jo færre ledninger det er å holde styr på, desto bedre.

Til mobilen får du også en bordlader, et praktisk tilbehør fordi du slipper å sette inn ladekontakten i mobilen hver gang den må lades.

Forøvrig har den alle finesser, som kamera, spill, FM-radio, tekstjustering, ICE, SOS-knapp med mer.

Et pluss i margen for at det også finnes lommelykt. Bruksanvisningen byr ikke på noen større problemer, og både skjerm og lyd er klar og tydelig.

MyPhone 1070 Chiaro

Terningkast 4 FBI
MyPhone 1070 Chiaro

Den enkle: MyPhone 1070 Chiaro

Foto: Produsenten

MyPhones første bidrag til testen heter 1070 Chiaro, og er den første i "Simple life"-serien. En mobilserie tiltenkt de som vil ha en brukervennlig telefon uten en masse dilldall.

Dette er en mobil for deg som bare vil kunne ha kontakt med omverdenen via samtale og tekstmelding. Lydkvaliteten er ikke den beste i testen, da det skraper og skurrer noe.

Med knappene på siden av mobilen kan du låse tastaturet (glemmer du det, risikerer du at den ved en feiltagelse ringer opp et nummer) og slå på lommelykten. Den har også en hurtigtast til radioen, slik at du slipper å gå inn i menyene men bare kan koble til headsettet som følger med og lytte. Veldig praktisk!

SOS-knappen på baksiden, som også fungerer som overfallsalarm, gjør at du kan føle deg trygg om ulykken skulle være ute.

Skjermen er liten, men helt akseptabel. Den føles imidlertid litt gammeldags, noe som drar ned på karakteren.

Ha et kraftig forstørrelsesglass i nærheten dersom du vil gyve løs på bruksanvisningen. Og test hvordan mobilen ligger i hånden før du kjøper, slik at den ikke er for glatt for deg.

Panasonic KX-TU301

Terningkast 4 FBI
Panasonic KX-TU301

Den klumpete: Panasonic KX-TU301

Foto: Produsenten

Fra Panasonic kommer testens største mobil, som mest av alt minner om en vanlig håndenhet til en trådløs hjemmetelefon og som passer for deg som ikke vil ha en masse "ekstra-av-alt" som bare kompliserer det hele.

Takket være sin størrelse og utforming ligger denne mobilen stabilt i hånden, og passer for deg som ikke er interessert i utseende eller behøver en masse ekstra dilldall.

Det finnes derimot både lommelykt, SOS-knapp og stemmebekreftende nummertasting.

Tastene er store, enkle å trykke ned og lyser bra i mørke miljøer. Det følger heldigvis med en bordlader, ettersom beskyttelsen over ladeuttaket ikke er beregnet på personer med begrenset "pirke-mulighet". Men at kontakten er av typen 3,5 mm gir ingen plusspoeng.

Automatisk tastelås savnes, så du bør tenke over at du selv må huske på å låse tastene manuelt for ikke å ringe opp folk ved en feiltagelse.

Lydkvaliteten kunne også vært litt bedre. Personer i begge ender opplever lyden som litt boksaktig og med støy.

MyPhone 5300 Forte

Terningkast 4 FBI
MyPhone 5300 Forte

Den snakkende: MyPhone 5300 Forte

Foto: Produsenten

MyPhone 5300 er en mobil for deg som ikke er ute etter avveksling i form av spill eller kamera. Den savner også SOS-funksjonen, noe som kan være viktig for noen. Tastene er store og godt adskilt.

Denne mobilen ligger stabilt i hånden, men har du problem med verkende ledd eller stive fingre kommer du sannsynligvis til å irritere deg hver gang det er på tide å lade MyPhone 5300.

Tastene lyser i mørket, og du kan stille inn hvor lang tid du vil at det skal ta før tastelåsen blir aktivert.

Lyden er klar og tydelig, og selv om skjermen er av de minste i testen og føles litt gammeldags med sin sorte tekst på oransje bakgrunn, fyller den sin funksjon.

Det finnes også en hurtigknapp til radioen på baksiden, som gjør det enkelt å sette på radioen uten å lete i menyer.

Savnet av både SOS- og nødknapp drar karakteren ned, men du avgjør selvfølgelig selv hvor viktig det er.

Er du en person som aldri benytter deg av bruksanvisninger kan du jo se bort fra at den er nesten uleselig, om du ikke skulle ha et supergodt syn. En kul og praktisk detalj er at en stemme leser opp det tallet du slår – pluss i margen for det!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)