Hopp til innhold

Maternal gatekeeping: Når mor vet best

Når mor vil bestemme alt blir det fort slitsomt både for mamma og pappa.

Father And Children Doing Laundry

Blir dette riktig? Har mor godkjent at klærne skal vaskes sammen? Blir det riktig temperatur? Det er sikkert en grunn til at det er litt kaos her, har pappa gitt barna godteri?

Foto: Monkey Business Images (Illustrasjon)

«Har du latt ungen bruke den splitter nye ullbuksa fra Nøstebarn I BARNEHAGEN??».

Hun er misfornøyd, og mannen skjønner ikke problemet. Er det noen som kjenner seg igjen her?

Diskuter nederst i artikkelen!

Vanligvis er blogger og mamma Jorunn Stokke Aamodt flink til å «la det gå» når mannen gjør noe «galt». Men denne gangen går hun i fella.

Det er et fenomen som handler om at mor mener at mor vet best om det som handler om barn og hjem.

Jorunn Stokke Aamodt, Frøken Makeløs
Jorunn Stokke Aamodt

Jorunn Stokke Aamodt vil heller at mannen skal hjelpe til, enn at hun får det akkurat slik hun vil hele tiden.

Foto: Inger Marie Grini

– Inni mitt hode har sønnen vår på 1,5 år to garderober. Én med utvasket arvetøy, og én med litt finere klær som han gjerne kan bruke i helgene eller hvis vi for eksempel skal bort til besteforeldrene, sier hun.

Planen var å bruke den fine nye ullbuksa i helga når guttungen skal ut og se representabel ut, den var alt for fin til å brukes i barnehagen.

– Min mann repliserte «Jeg visste ikke at den buksa var så spesiell. Men du kan gjerne få kle på han du, så får du det akkurat som du vil».

Mas er et fenomen

I bloggverdenen er hun kjent som Frøken Makeløs, og etter den episoden med mannen fant hun ut at det man ofte kaller mas er noe forskere omtaler som fenomenet Maternal Gatekeeping.

– Det er et fenomen som handler om at mor mener at mor vet best om det som handler om barn og hjem. Mor vet best om hva barnet bør ha på seg, hva de bør spise hvilket pålegg de liker best, hva de liker best på barne-tv, hvor lenge de bør se på barne-tv, ja, alt egentlig, sier Stokke Aamodt.

I begynnelsen av permisjonen har menn kanskje fått ei ferdigpakka bleieveske. Men så kan de finne ut at det også går an å ha bleien i baklomma.

Per Asbjørn Risnes Jr., forfatter

– Det er en stor kilde til unødvendig hverdagsstress, spesielt for mange kvinner, sier hun.

– Damer gjør seg selv en bjørnetjeneste

I prinsippet kan både menn og kvinner ta denne rollen. Noen ganger har man hvert sitt område, men ofte er det kvinner som tar på seg mest av ansvaret når man får barn, mener Stokke Aamodt og får støtte fra Per Asbjørn Risnes Jr. som har skrevet flere pappabøker.

Per Asbjørn Risnes Jr.

Forfatter Per Asbjørn Risnes Jr. har skrevet flere bøker for å hjelpe menn med å få selvtillit til å ta over noen av avgjørelsene i hjemmet

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Hos oss er hun, for eksempel, veldig opptatt av temperatur. Fordi hun fryser selv. Men er det så farlig at jeg tar på ungen én eller to luer?

– Det var litt med utgangspunkt i dette at jeg skrev den første boka, Hakkespettbok for voksne gutter. For å gi menn selvtillit mot å stå imot denne holdningen, sier Risnes Jr.

Når den ene bestemmer alt, er det fort gjort at den andre trekker seg litt tilbake.

– Selv om damer skulle ha rett i at de har rett, gjør de seg selv en bjørnetjeneste, sier han.

Mødre må takle at det ikke blir «perfekt»

– Jeg merket ganske kjapt at jeg hadde tendenser mot det etter at jeg fikk barn, og jobber mye med meg selv for å unngå å gå i den fella, sier Stokke Aamodt.

Risikoen er at man ender opp med at den ene gjør alt, og blir frustrert. Og den andre trekker seg tilbake, og blir frustrert.

– Hjemme hos oss er det for eksempel mannen min som vanligvis lager mat. Hvis jeg en sjelden gang prøver å lage noe til middag og han kommer og skrur opp plata bak min rygg, blir jeg utrolig irritert og vil ikke lage mat mer, sier hun.

Risnes Jr. påpeker at det kanskje ikke er en kjempestor krise at man har forskjellige standarder.

– Mange damer har vanskelig for å se at prinsippene har så stor betydning i lengden. Det skal utrolig mye til for at man gjør noe feil som er farlig.

– Far bør få mor til å fjerne seg

– Ta for eksempel bleieskift. Hvis du vil at jeg skal gjøre det akkurat som deg, så må du kanskje gjøre det selv, sier han.

Pappapermisjonen gjør det lettere for menn å kare til seg litt av definisjonsretten.

– Da kan man vise mor at det faktisk går bra, og få henne til å fjerne seg litt fra den rollen. Hun har tross alt mange andre roller å forholde seg til, sier Risnes Jr.

Han anbefaler folk å snakke om hvordan de helst vil ha det.

– Da kan man for eksempel si at den som gjør oppgaven har definisjonsretten og kan bestemme hva som er bra nok, eller så kan man kanskje velge seg områder hvor man får bestemme mest, foreslår han.

Når du nå har skrevet blogginlegget og tenkt deg om, mener du fortsatt at du hadde rett om ullbuksa?

– Det som er viktig er ikke nødvendigvis hvem som hadde rett, men at jeg kan velge å gå på kompromiss med de to «garderobene», eller være den eneste som kan gjøre jobben med å kle på barnet vårt hver eneste dag. Det er jeg i grunn ikke interessert i, sier Jorunn Stokke Aamodt.

Hør radiosaken fra Norgesglasset på NRK P1:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)