Hopp til innhold

– Flere tusen useriøse pengeinnsamlere

Over 2000 organisasjoner samler inn penger i Norge, men bare 15 prosent av disse har offentlige regnskap. Resten kan bruke penger på akkurat det de ønsker, uten at noen kan etterprøve det.

Fakturamontasje med Børre Hagen

Bare 107 av 2110 veldedige organisasjoner i Norge er medlem i Innsamlingskontrollen (IK). Børre Hagen er daglig leder ved IK, og forteller at mange samler inn penger til egen vinning.

Foto: Privat/NRK / Fotomontasje

Synnøve Larsen er en av mange pensjonister som ikke klarer å si nei når noen ber om penger til gode formål. Derfor har hun i løpet av det siste året gitt over 20.000 kroner til veldedige organisasjoner, uten at hun vet hvor pengene har gått.

Synnøve Larsen

Synnøve Larsen har gitt 20.000 kroner til ulike innsamlingsorganisasjoner det siste året.

Foto: NRK
Børre Hagen

Børre Hagen, daglig leder ved Innsamlingskontrollen.

Foto: privat

Larsen blir jevnlig oppringt av telefonselgere som ønsker støtte til det de kaller gode formål, noe som har resultert i fakturaer på opp til 9000 kroner.

– Og i tillegg legger de på 39 kroner i porto- og ekspedisjonsgebyr, sier Larsen oppgitt til NRK.

Se mer om innsamlingsbransjen i Norge på Forbrukerinspektørene på NRK1 klokken 19:45.

– Sysselsetting viktigere enn å hjelpe andre

Hvem som helst kan i utgangspunktet starte opp en veldedig organisasjon, og kontrollen av organisasjonene er nærmest fraværende. Det har gitt grobunn for en rekke tvilsomme innsamlingsorganisasjoner over hele landet, ifølge Børre Hagen i Stiftelsen Innsamlingskontrollen (IK).

– Det finnes mange seriøse innsamlere i Norge, men det er også en helt skog av useriøse aktører der ute.

Hagen er daglig leder av det eneste organet som har til oppgave å kontrollere norske pengeinnsamlere. IK er innsamlingsbransjens frivillige organ for selvjustis, og skal sikre at pengene du gir faktisk kommer til dem som trenger det.

For det er mange penger som forsvinner på veien, sier Hagen.

– Ofte sitter vi igjen med inntrykk av at egen sysselsetting er en like stor drivkraft som ønsket om å hjelpe andre.

– Klagestorm

Et av kravene for å bli medlem i IK er at minst 65 prosent av de innsamlede pengene faktisk går til formålet. Det virker kanskje ikke som et høyt tall, men bare 107 av de 2110 veldedige organisasjonene i Norge er medlem.

På medlemslisten står ingen organisasjonene som Synnøve Larsen har gitt penger til. Dette gjelder blant annet organisasjonene Emely Foundation og Foreningen Tiltak.

De driver med helt ulike prosjekter, men har også mange fellestrekk. Begge er innklaget til Innsamlingskontrollen og forbrukermyndighetene en rekke ganger, og begge drives av samme mann; Geir Andersen.

Tonje Hovde Skjelbostad

Tonje Hovde Skjelbostad, fagleder i Forbrukerombudet, har opplevd en klagestorm knyttet til Emely Foundation.

Foto: Bjørn-Eivind Årtun

– Emely Foundation er et selskap vi har fått en del klager på etter jul. En såkalt klagestorm, sier Tonje Hovde Skjelbostad, fagleder i Forbrukerombudet.

– 80 prosent går til telefonselgere

Ifølge innsamlingskontrollen har Andersen oppgitt at telefonselgerne stikker av med hele 80 prosent av de innsamlede midlene. NRK har fått tak i Emely Foundations regnskap, som på tross av store mangler viser en ting tydelig:

– De ville ikke blitt medlem hos oss med å presentere et slikt regnskap, sier Hagen i Innsamlingskontrollen.

– Regnskapet sier ingenting om hvor mye av de innsamlede midlene har gått til formålet. Da er det grunn til å tro at det er noe de ønsker å holde skjult.

– 85 prosent går til formålet

NRK har i flere måneder bedt Geir Andersen, daglig leder i Emely Foundation og Foreningen Tiltak om å dokumentere hvor mye som går til de respektive formålene. Tirsdag denne uken fikk vi endelig kontakt med Andersen, som sendte oss et nytt regnskap for Emely Foundation i 2011.

Ifølge Andersen viser det nye regnskapet at hele 85 prosent av de innsamlede midlene går til organisasjonens arbeid for barn Rio de Janeiro.

Dette regnskapet skal være utarbeidet i henhold til Innsamlingskontrollens regler, og skal ifølge Andersen være utgangspunktet for en søknad for å bli tatt opp som medlem i IK.

Innsamlingskontrollen har nylig avvist også dette regnskapet, som ifølge Børre Hagen inneholdt store mangler.

– Foreløpig er det ikke aktuelte å registrere dem. Vi har fremdeles en del spørsmål knyttet til regnskapet og hvordan det er ført, sier Hagen.

Krever lovendring

Peter Gitmark

Stortingsrepresentant Peter Gitmark ønsker strengere regler for hvem som får lov til å samle inn penger.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Stortingsrepresentant Peter Gitmark (H) er en av mange som har sett seg lei av at mindre seriøse organisasjoner tjener millioner på folks godtroenhet, samtidig som de ødelegger ryktet til de mange seriøse organisasjonene der ute.

Nå ønsker han at reglene endres, slik at de useriøse blir luket ut.

– Det er alt for enkelt å starte en veldedig organisasjon, som samtidig slipper å levere regnskap.

Han mener at et slikt regelverk vil sikre mer penger til dem som trenger støtte, og mindre i lommene til tvilsomme daglige ledere.

– Vi trenger en lovendring og et regelverk som i større grad verner den gode som ønsker å gi, men som blir utsatt for rene svindelforsøk, sier Gitmark til NRK.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)