Hopp til innhold

Åtte importerte og syke valper forsøkt solgt på Oslo S

Myndighetene tok mandag kveld beslag i åtte skrøpelige hunder som skal være smuglet inn i landet.

Smuglerhunder

Mattilsynet tok mandag kveld beslag i åtte hunder og en ilder, alle forsøkt illegalt innført fra Latvia. Dyrene er nå plassert i karantene i påvente av endelig vedtak.

Foto: Mattilsynet

Nok en gang har både Mattilsynet, politiet og Tollvesenet slått til mot en angivelig hundesmugler på Oslo Sentralstasjon.

Myndighetene rykket ut i 23.30-tiden mandag kveld etter å ha mottatt tips fra publikum. Åtte hunder og én ilder ble beslaglagt, alle illegalt innført fra Latvia. Den kvinnelige selgeren hadde allerede avtalt med minst fem potensielle kjøpere om å møte henne der, men ble i stedet møtt av myndighetene.

Dyrene lå gjemt inne i bur under madrasser i bak i varebilen til den kvinnelige selgeren. Der hadde valpene og den unge ilderen ligget i mer enn 30 timer og var utslitte, ustelte, dehydrerte og i dårlig fysisk form, ifølge Mattilsynet.

Valpene var av rasene Mops, Pomeranian og Shih tzu og skulle etter all sannsynlighet selges for flere tusen kroner for per hund. Alle dyrene manglet godkjent helsesertifikat og det var liten tvil om at det var snakk om forsøk på salg av smuglerhunder.

Fem kjøpere sto klare

Fem kjøpere sto klare til å ta imot hundevalpene på Oslo S mandag kveld, men gikk tilsynelatende skuffet og tomhendte hjem.

Selgeren har gjort dette før og har blitt bøtelagt for det samme. Ifølge Mattilsynet har hun smuglet hunder over grensen minst 16 ganger.

Kvinnen hadde ikke med seg nødvendige dokumenter fra veterinærmyndighetene i Latvia som kunne bekrefte at hundene kommer fra en godkjent virksomhet og som driver godkjent transport og salg.

Mattilsynet aner ikke hvor disse hundene kommer fra opprinnelig. Kvinnen forsøkte å ta hundene inn med kjæledyrpass, men grensekontrollen har ikke på noe tidspunkt blitt varslet, ifølge Tollvesenet.

– De støtter kynisk bransje

Hundesmuglere flest tjener fett, de kjøper valper billig og selger dem dyrt. Mattilsynet har en oppfordring til nordmenn som vurderer å kjøpe hunder på nettet.

– Nå må folk skjønne at de ikke kan kjøpe hunder som overleveres fra grenseoverganger, togstasjoner eller bensinstasjoner. Dette bidrar til å understøtte en virksomhet som driver grov dyremishandling, sier Marit Forbord, spesialinspektør i Mattilsynet, til NRK.no.

Nordmenn som bestiller hunder fra for eksempel Øst-Europa risikerer å bringe sykdommer og parasitter inn i landet i tillegg til at kjøperne støtter en kynisk bransje, sier Forbord.

– Vi vet at det er en kynisk bransje og en mafia som er bygget seg opp rundt hundesmugling. De lokker til seg useriøse folk. Jeg må si at jeg synes det er rart at folk kjøper valper fra noen som står på en parkeringsplass. Det er naivt, sier Forbord.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hundesmugler

Denne mannen (t.h.) ble stoppet av politiet i en samordnet aksjon i august i år. Personene på bildet er anonymisert av etterforskningshensyn. Siden 2001 er om lag 160 valper beslaglagt på tollstasjoner rundt om langs Norges grenser, men det er trolig bare et lite utsnitt av handelen.

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

Valpene risikerer å bli avlivet

Skjebnene til de åtte hundevalpene og den unge ilderen er uviss. Nå befinner dyrene seg på karantenestasjonen Skiptvet i Østfold.

Den kvinnelige selgeren ba om å få returnere til Latvia med dyrene, men siden hun ikke klarte å fremskaffe helsesertifikat, er dette en lite sannsynlig løsning for myndighetene. Selgeren ble ikke arrestert på stedet, men kan vente seg en politianmeldelse.

På grunn av risiko for spredning av farlige dyresykdommer kan eneste utvei være å avlive dem, ifølge Mattilsynet.

– Den sannsynlige løsningen i dette tilfellet avliving, sier seksjonssjef Oddrun Espelund ved Mattilsynets distriktskontor for Oslo, til NRK.no.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)