Hopp til innhold

– Støy senker boligprisen 20 prosent

Stillheten har en pris. Eiendomsmeglere forteller at støy kan innvirke på boligprisene med opptil 20 prosent.

Trafikk, Vadsø

Biltrafikk kan ha større betydning for boligprisene enn mange tror.

Bilparken og den generelle støyen øker, og for mange av oss er lite støy en viktig faktor ved boligkjøp.

Tidligere norske og danske undersøkelser av forholdet mellom boligpriser og støy, har vist at når trafikkstøyen øker over 55 desibel, begynner boligprisene å falle.

Det er kostnader knyttet til støybelastning også under 50 desibel, men dette er ikke like godt undersøkt, sier Ronny Klæboe ved Transportøkonomisk institutt.

Det har ikke har vært foretatt lignende undersøkelser i Norge i de senere årene, men Klæboe synes eiendomsmeglerenes prosentanslag virker høyt sammenlignet med europeiske undersøkelser.

– Men det er en motsetning mellom myndighetenes fortettingsfilosofi i boligpolitikken, og ambisjonene om å redusere samfunnets støyplager, sier han.

1,4 millioner nordmenn er i dag utsatt for et gjennomsnittlig støynivå utenfor boligen sin, som overstiger myndighetenes anbefalinger.

Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet

Kristen Grøsland

Kristen Grøsland, daglig leder DNB Eindom, Oppsal

Foto: Inviso

Eiendomsmeglere som NRK.no har snakket med, er alle enige om at støyfaktoren er det viktigste for folk flest når de vurderer ulike sider ved beliggenheten.

– Det er vanskelig å måle konkret hvor mye støy forringer verdien av en bolig. Men min opplevelse er at det kan dreie seg om flere hundre tusen kroner på leiligheter og ofte over en halv million på rekkehus og eneboliger, sier Kristen Grøsland ved DNB Eiendom på Oppsal.

Han solgte nylig en leilighet på Vålerenga som vendte ut mot jernbanen. Den gikk 300.000 kroner lavere enn en tilsvarende leilighet som vendte inn mot bakgården.

Christer Vikebø fra Privatmegleren i Bergen er enig. Han understreker at det særlig er ved boligkjøp i øvre prisklasse, at det å ligge tilbaketrukket og stille kan utgjøre opptil millioner i prisforskjell.

Han legger til at støy er lett å overse på visning.

Voksne kjøpere

På Nesttun utenfor Bergen forteller Remi Hereide fra Eiendomsmegler Vest at prisene kan variere med om lag 20 prosent på sammenlignbare boliger. Hans erfaring er at det særlig er den voksne kjøpergruppen som er opptatt av støy.

Også i Ålesund finnes store prisvariasjoner. Per Elling Sylte fra Notar gir et eksempel fra Borgundvegen, som går fra Ålesund sentrum til handelssenteret Moa:

– Her er det vesentlig prisforskjell på eiendommene ovenfor veien og de som ligger nedenfor. Trafikken betyr også mye for barnefamilier med tanke på kryssing av vei til og fra skole og barnehage. Prisforskjellen kan utgjøre mellom 10 og 20 prosent, sier megleren.

Vanskelig å selge

– Vi erfarer at folk venner seg til støy, sier Siri Graf Stenberg fra Privatmegleren i Tønsberg. – Men det hjelper jo lite når de ikke vil kjøpe av frykt for mye bråk.

Støyutsatte eiendommer, spesielt i områdene rundt Oslo, kan være vanskelige å selge.

– De som skal ha leilighet midt i Oslo har nok mindre problemer med at boligen er støyutsatt, enn barnefamilier som skal ha et rekkehus i Bærum, sier Edvard Chapsang, DNB Eiendom i Bærum.

Annonser opplyser ikke om støy

Et søk NRK.no har foretatt blant 18.000 boligannonser på finn.no, viser at kun én prosent inneholder informasjon om støy. Blant disse fremkommer «støy» i sammenhenger som «skjermet fra støy» og «lite støy».

De sier med andre ord lite om at det foreligger et reelt støyproblem.

Støyfella

– Det er mange som kan falle i støyfella fordi de ikke sjekker støynivået på andre dager enn en visningssøndag, sier rådgiver i Støyforeningen Pål Jensen.

– Det kan derfor være lurt å undersøke dette nærmere. Boligkjøpere har jo en undersøkelsesplikt ved boligkjøp.

– Vi har lenge ønsket oss at eiendomsmeglere og takstmenn skal opplyse om støy i salgsoppgavene, sier Jensen.

Det er også mulig å måle støyen selv. En støymåler kan lånes hos oss Støyforeningen, forteller han.

Etterlyser kart

Ronny Klæboe

Ronny Klæboe, forskningsleder ved Transportøkonomisk institutt

Foto: Svein Erik Dahl

Ronny Klæboe i Transportøkonomisk institutt er enig med Støyforeningen. – Boligkjøperne har rett til å vite hva slags støymiljø de kjøper seg inn i.

Klæboe foreslår at myndighetene utarbeider kart over miljøegenskapene til nabolag og boliger, en merking som sier noe om lydkvaliteten i ulike områder.

Det er allerede mulig å skaffe seg en overordnet oversikt over støyområder ved å gå inn på Vegvesenet støykart.

Støytiltak øker boligverdien

Det finnes imidlertid løsninger på støyplager som ikke bare gir bedre bokvalitet, med samtidig bidrar til å øke boligens verdi.

Eksempler på tiltak:

  • Utskifting av vinduer og balkongdører. Gjerne med trelags- og støyisolerende glass.
  • Montering av ventilasjonsanlegg slik at vinduene i støyutsatte rom kan holdes lukket.
  • Skjerming av uteplass i hage, på balkong eller terrasse.
  • La soverom vende mot den minst støyutsatte fasaden.
  • Fasadeisolering. Et kostbart men effektivt tiltak på mellom 250-300.000 kroner.

(Kilder: Støyforeningen / Vegvesenet / TØI)

Les mer om støy og helseplager hos Folkehelseinstituttet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)