Hopp til innhold

– En ekte iPad-killer

Med Android 4 finnes det endelig et reelt nettbrett-alternativ til Apples iPad. Lyd & Bilde har testet seks forskjellige modeller, og endte opp med å bli begeistrede Android-fans!

ASUS Transformer Pad Infinity

Hvis Samsung er kongen av Android-smarttelefoner, så er testvinneren kongen av Android-nettbrett, mener Lyd & Bilde.

Ordet "iPad" vil forekomme noen ganger i løpet av denne artikkelen, selv om Apples nettbrett ikke selv er med i denne stortesten. Årsaken er selvfølgelig iPads dominerende posisjon på nettbrett-markedet.

Uansett om man liker det eller ei, så er iPad den referansen som alle nettbrett i øyeblikket blir sammenlignet med. Og det har – om vi skal være ærlige – inntil nå vært oppoverbakke for stort sett alle Android-baserte modeller.

Android 3 Honeycomb ble egentlig lansert spesielt til nettbrett, men var langt fra noen fornøyelse for brukerne.

Men utover sommeren er de nå kommet, de mange nettbrettene med Android 4 – og sågar én med Android 4.1 – og da snakker vi andre boller. Nå er det blitt en fornøyelse å være Android-bruker og nettbrett-eier.

Selv om ikke alle deltakerne i denne stortesten er like vellykkede, så er et par positive opplevelser av det kaliberet som gjør det vanskelig å ta hendene ned av været!

BEST I TEST: ASUS Transformer Pad Infinity

Terningkast 6 FBI
ASUS Transformer Pad Infinity

En ekte iPad-killer: ASUS Transformer Pad Infinity

Foto: Produsenten

Hvis Samsung er kongen av Android-smarttelefoner, så er ASUS kongen av Android-nettbrett. Det beviser de med Transformer Pad Infinity!

Det er wi-fi-modellen med 1,6 GHz Nvidia Tegra 3 quadcore-prosessor som er testet her, men Transformer Pad Infinity fås også i en utgave med 3G og 1,5 GHz Snapdragon dualcore-prosessor.

Dessuten fås den med en mobil-dock som samtidig har et fullt tastatur, men dette tilbehøret inngår ikke i denne testen.

Det gjør til gjengjeld den superslanke designen, den imponerende ytelsen, det fremragende kameraet og den imponerende skjermen som er utstyrt med en såkalt IPS+ mode som gjør den ekstra lyssterk og knivskarp, slik at den kan brukes utendørs selv når solen skinner. Og det funker faktisk, selv om det bruker mye strøm.

Kameraet på 8 Mpix har LED-blits og tar gode, skarpe bilder i naturlige farger. I det hele tatt er det ikke noe å utsette på maskinvaren ASUS har pakket inn i glassfront og bakside av metall i en lekker, stilren og avrundet design.

Surfeopplevelsen er lytefri. Spesielt merker vi oss hvor raskt selv tunge sider lastes i den innebygde nettleseren og i Chrome.

Med tanke på formater er Infinity nærmest altetende både hva angår musikk og film. Men best av alt er lyden, som har volum og fylde samtidig som den er ren som en nypudret barnerumpe.

Testspillet kjørte glimrende, og ga for øvrig skjermen rikelig anledning til å vise hvordan god pc-grafikk faktisk kan se ut.

Alt i alt er det ikke mye negativt å si om ASUS Tranformer Pad Infinity, utover at den er testens dyreste.

BESTE KJØP: Google Nexus 7

Terningkast 5 FBI
Google Nexus 7

En genistrek: Google Nexus 7

Foto: Produsenten

Å si at man får valuta for pengene med Google Nexus 7, er årets underdrivelse. Dette nettbrettet omdefinerer begrepet "bang for the buck"!

Google Nexus 7 er et blinkskudd, akkurat som testvinneren ASUS Tranformer Pad Infinity. Vi befinner oss bare i en helt annen prisklasse.

I USA koster Nexus 7 med 16 GB faktisk kun 249 dollar, mens vi i Norge må hoste opp "hele" 2.390 kroner for det lille nettbrettet som er det eneste i testen utstyrt med den aller nyeste Android-versjonen, versjon 4.1 – også kjent som Jelly Bean.

Det innebærer blant annet at brukeropplevelsen er blitt forbedret ved hjelp av det såkalte Project Butter, som kort fortalt prøver å forutse brukerens handlinger på skjermen før man foretar dem.

Google Voice Search og flere muligheter med notifikasjoner kan vi også takke Jelly Bean for. Dessuten byr Nexus 7 også på NFC og Android Beam, så man kan overføre filer og linker til en annen NFC-enhet kun ved å la de to berøre hverandre. Lekkert!

Skjermen har en oppløsning på 1280 x 800 piksler fordelt på bare 7''. Responsen er rask – takket være Jelly Bean og Project Butter – når man navigerer rundt med fingrene. Det er nærmest som om fingeren går i ett med skjermen. Det gir seg utslag i testens beste surfeopplevelse, med lynraske lastetider og en komplett lytefri navigasjon, fri for hakking og pauser.

Testspillet Shadowgun ser veldig bra ut på Nexus 7, og igjen reagerer skjermen så raskt på bevegelsene at det nærmest føles som om man kontrollerer spillet med tankens kraft!

Men selvfølgelig kan man ikke få alt for bare drøyt 2.000 kroner. Google Nexus 7 har ikke noe ordentlig kamera innebygget, så man må nøye seg med frontkameraet på 1,2 Mpix hvis man vil bruke dette nettbrettet til å ta bilder.

Og selv om lyden er fremragende og bildekvaliteten likeså, opplever man ganske store problemer ved avspilling av diverse videofiler. Nesten utilgivelig er det også at Nexus 7 kun kan fås med enten 8 eller 16 GB lagringsplass, men likevel ikke utvides med SD-kort. Googles argument er at vi skal oppbevare dataene våre i skyen – Google Drive, for eksempel – men det er ikke til stor nytte om man befinner seg et sted uten wi-fi-tilgang, for eksempel om bord i et fly.

Alt i alt er Google Nexus 7 fortsatt et røverkjøp, og samtidig er den så lekker at det må gi selv den mest dedikerte Apple-fanboy lyst til å skifte til Android!

  • Beste kjøp!
  • Pris: 2390 kroner
  • PLUSS: Android 4.1 Jelly Bean. Et røverkjøp til 2390 kroner. Høy ytelse og lynrask betjening. Lekker skjerm.
  • MINUS: Kun opptil 16 GB lagringsplass uten muligheter for SD. Ikke noe ordentlig kamera. Støtter for få videoformater.
  • Les hele testen av Google Nexus 7 på Lyd & Bilde

Acer Iconia Tab A510

Terningkast 3 FBI
Acer Iconia Tab A510

Et bomskudd: Acer Iconia Tab A510

Foto: Produsenten

Testens tyngste deltaker lever ikke opp til forventningene

Først og fremst må det konstateres at Apples iPad ikke er alene om å utvikle for mye varme. Også Acer Iconia Tab A510 blir etter få minutter på nettet nærmest glovarm på baksiden.

Men i motsetning til iPad kan ikke det skyldes skjermen, som på Acers nettbrett ikke er den beste. Oppløsningen på 1280 x 800 piksler kan man leve med, men selve skjermbildet befinner seg så langt unna selve glassoverflaten at man nærmest får tunnelsyn ved å se på den.

Surfeopplevelsen er godkjent både med den innebygde nettleseren og Google Chrome, selv om man i Chrome til tider opplever irriterende hakking når man navigerer rundt på skjermen. Kameraet er også til å leve med, selv om bildene får et mystisk, rødlig skjær og for øvrig blir en smule overeksponert.

Iconia Tab A510 spiller av de fleste videoformater uten å mukke, men innimellom hakker filmen hakker. Det er dog ingenting i forhold til lydkvaliteten, som uten tvil må sies å være testens dårligste.

Like dårlig var kjøringen av testspillet Shadowgun. Her frøs menyer, og spillet i seg selv var nærmest uspillelig fordi skjermen enten ikke reagerte i det hele tatt, eller reagerte altfor sakte på diverse touch-kommandoer.

Konklusjonen må bli at man bør holde seg langt unna Acer Iconia Tab A510. Den skyter langt over mål.

Fujitsu STYLISTIC M532

Terningkast 3 FBI
Fujitsu STYLISTIC M532

Til slips og dress: Fujitsu STYLISTIC M532

Foto: Produsenten

Med STYLISTIC M532 prøver Fujitsu å levere et nettbrett som kan brukes både hjemme og på jobben. Det har de delvis klart.

På papiret har STYLISTIC M532 samme skjerm som Acer Iconia Tab A510, men i praksis er Fujitsus skjerm bedre og mer lyssterk med skarpere farger. Kameraet er identisk med det som sitter i ASUS Transformer Pad Infinity – nemlig 8 Mpix med LED-blits – og det tar derfor også store, flotte bilder som er knivskarpe og holdt i naturlige farger.

Surfing på Fujitsu STYLISTIC M532 er en blandet opplevelse. De fleste sider lastes raskt, men navigasjonen på sidene kan være hakkete, og så opplevde testerne – merkelig nok – at flere nettsider ikke engang kunne åpnes med Chrome-nettleseren.

Formater er dog ikke overraskende dette nettbrettets svakeste side, hvilket gir seg utslag i tynn lyd og problemer med avspilling av utallige filformater og codecer. På den annen side kjørte testspillet upåklagelig.

Skal man overtale IT-avdelingen i bedriften til å kjøpe nettbrett til de ansatte, så er Fujitsu STYLISTIC M532 en ulv i fåreklær, for den kan selvfølgelig brukes til mange morsomme ting utover det forretningsmessige, men samtidig bør den seriøse imagen nok få nettbrettet gjennom IT-sjefens nåløye!

Samsung Galaxy Tab 2 7.0

Terningkast 3 FBI
Samsung Galaxy Tab 2 7.0

På det jevne: Samsung Galaxy Tab 2 7.0

Foto: Produsenten

Samsungs Galaxy Tab 2 7.0 er mer "ribbet" enn den strengt tatt trenger å være til prisen.

På papiret burde Samsung Galaxy Tab 2 7.0 uten problemer kunne holde følge med konkurrenter som Acer Iconia Tab A510 og Fujitsu STYLISTIC M532, men virkeligheten ser annerledes ut.

Morsomt nok gir den dårlige prestasjonen på rå ytelse ikke utslag i treg eller hakkete brukeropplevelse. Verken når man navigerer rundt mellom hjem-skjermene eller når man surfer på Internett.

Testspillet Shadowgun kjører også bra, men best av alt er Samsungs egen medieavspiller som er komplett altetende og takler alle de mystiske formatene og codecene den mates med!

Det skjer dessverre på testens dårligste skjerm, som må nøye seg med en oppløsning på 1024 x 600 piksler. Den har matte farger, og alt fremstår en smule uskarpt, hvilket skjermen har til felles med bildene som kommer ut fra nettbrettets 3 MP kamera, som også er testens dårligste. Det har en elendig autofokus med uskarpe motiver, og kamera-appen er heller ikke noe å skrive hjem om.

To poeng skal Galaxy Tab 2 7.0 dog ha på maskinvare-fronten. Det ene får den på grunn av 3G (HSPA+), og det andre fordi Galaxy Tab 2 7.0 som det eneste nettbrettet i testen støtter microSD-kort på opptil 64 GB og ikke bare 32 GB!

Men alt i alt er Galaxy Tab 2 7.0 likevel en skuffelse, og hvis man absolutt vil at det skal stå Samsung på nettbrettet, så vil vi anbefale at man enten kjøper utgaven på 10,1'', eller enda bedre, den helt nye Samsung Galaxy Note 10.1, som nettopp er kommet på markedet og derfor ikke rakk å bli med i denne testen.

Sony Tablet S

Terningkast 3 FBI
Sony Tablet S

Ny vin på gammel flaske: Sony Tablet S

Foto: Produsenten

Sony Tablet S kom på markedet i 2011, men kan nå oppdateres med Android 4. Det gjør den bare marginalt bedre.

Det er på mange måter ikke rettferdig å sammenligne et nettbrett med dual-core-prosessor fra 2011 med en rekke splitter nye modeller fra 2012, som alle er forsynt med quad-core-prosessorer.

Når Tablet S likevel er tatt med i denne testen, er det fordi den nå kan oppdateres til Android 4, hvilket på en rekke områder gjør nettbrettet til et helt nytt produkt. Men likevel ...

Spesifikasjonene har jo ikke forandret seg, og det har selvfølgelig heller ikke designen. Nettbrettet er en smule plastaktig og føles for billig. Ros skal Sony ha for den modige, kileformete designen, som ser mystisk ut, og som gjør at Tablet S faktisk ligger bedre i hånden enn de fleste andre nettbrettene på markedet.

Skjermen er for øvrig på 9,4'', hvilket er et brudd med de vanlige Android-formatene, men ettersom oppløsningen likevel er på 1280 x 800 piksler, blir bildet faktisk en smule bedre enn på for eksempel Acer Iconia Tab A510 og Fujitsu STYLISTIC M532.

Men på programvaresiden bør Android 4 selvfølgelig utgjøre en større forskjell, og derfor er det litt av en skuffelse at det faktisk ikke er tilfelle. Eksempelvis er kamera-appen den gamle fra Android 3 Honeycomb, og den krasjer konstant.

Medieavspillerne til musikk og video er Sonys egne, og er dermed heller ikke blitt fornyet. Heldigvis leverer Tablet S en glimrende lyd, men å se film er litt av en utfordring hvis man ikke er heldig og treffer et filformat og en codec som nettbrettet kan vise.

Nettleseren er til gjengjeld ny, men det endrer ikke på at lastetidene er testens lengste, og surfeopplevelsen generelt er hakkete. Testspillet Shadowgun kjører heldigvis bra, og det gjelder også de fleste andre apper, så det er nok snarere Sonys egne apper som halter, og ikke Android 4.

LES OGSÅ: Sommerens supermobiler

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)