Hopp til innhold

Dette bør du sjekke før skolestart

Her er rådene for hvordan du unngår problematiske stoffer i lekene og skoleutstyret til barna.

– Se på disse rosa, "prinsessete" produktene her. De pleier vi å sjekke av og til, spesielt hvis de lukter sterkt av kjemikalier, sier Ragnhild Orvik, seksjonssjef i Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif).

Ragnhild Orvik og Inger Marie Haaland i Klif

Ragnhild Orvik og Inger Marie Haaland, henholdsvis seksjonssjef og senioringeniør i Klima- og forurensingsdirektoratet.

Foto: Hanne Tungen / NRK

Sammen med senioringeniør Inger Marie Haaland viser hun NRK.no hvordan de går frem ved en rutinemessig kontroll av leker og skolemateriell.

Enkelte produkter for barn, som drikkeflasker og penner, blir nemlig både bitt og suttet på, og da kan barna få i seg helseskadelige stoffer.

Dette kan unngås dersom man følger med på hva de forskjellige produktene inneholder, for eksempel gjennom innholdsfortegnelsen eller merkingen.

Mangelfull merking

Det er imidlertid bare kjemiske produkter og kosmetikk som har krav på en innholdsfortegnelse.

Og i motsetning til leker, trenger ikke skolemateriell en gang å merkes.

Dermed er det i mange tilfeller umulig for forbrukeren å sjekke hva produktet inneholder. Å få informasjon om produktet har man faktisk krav på etter norsk lov.

Se alfabetisk liste over stoffer du kan se etter her

Det er importøren som er ansvarlig for at produktene overholder regelverket, men Klif tar stikkprøver av produkter på markedet.

Da undersøker de gjerne produkter som de mistenker kan inneholde betenkelige stoffer.

Se etter CE-merket

Men siden det er så mange produkter i butikken, har de ikke mulighet til å kontrollere alt samtidig.

Derfor oppfordrer de forbrukerne, der de kan, om å følge med selv og sjekke om produktene er trygge.

– Leker skal være merket med CE. Skolesaker generelt er ikke definert som leker, men av og til finner man nøkkelringer med bamser og andre ting i samme pakke, og da kan det klassifiseres som leker, sier seksjonssjefen.

CE-merket er et bevis på at produkt oppfyller kravene til helse, miljø og sikkerhet fastsatt av EU.

– Se også etter overkrysset avfallsbeholder, sier Orvik og peker på symbolet på baksiden av et produkt hun har tatt ned fra butikkhylla.

Dette symbolet skal stå på alle elektroniske og elektriske apparater. Symbolet betyr at disse produktene skal leveres inn som elektronisk avfall.

– Ikke kast disse produktene i rett søpla. Det gjelder også blinkesko! sier Orvik.

Inger Marie Haaland sniffer på et penal

Inger Marie Haaland sniffer i et pennal.

Foto: Hanne Tungen / NRK

Lukt deg frem

Orvik og Haaland tar seg god tid mens de studerer butikkhyllene. Av og til tar de opp et produkt og lukter på det. Kanskje klemmer de litt på det også.

– Av og til må man bruke sansene litt. Hvis produktet lukter sterkt for eksempel av sitrus eller annen sterk lukt, bør man være på vakt, sier Haaland før hun sniffer i et pennal.

Viskelær og tusjer kan i tillegg være tilsatt ulike luktestoffer, som for eksempel muskxylen som kan være kreftfremkallende.

Slike luktstoffer kan dessuten føre til allergiske reaksjoner.

– Man bør også kjenne etter og kikke på produktet for å se om det ser ordentlig ut. Om fargen for eksempel sverter av på hendene, eller man blir klissete på hendene av å ta på det, bør man unngå å kjøpe det, fortsetter hun.

Tallene 2, 4, 5, 6 er trygge

Særlig produkter av plast er ofte noe Klif undersøker nærmere.

Ting som skolesekker, bager og pennaler er gjerne laget av plast, metall, lær eller tekstil.

Ifølge Klif er det særlig grunn til å være obs på tekstiler som skal være vann og smussavstøtende, da det her kan være perfluorerte stoffer. I skinn og lær kan det være krom.

Disse stoffene kan i verste fall være kreftfremkallende.

Plastprodukter kan dessuten inneholde ftalater som brukes til mykgjøring av plast, hovedsakelig PVC-plast.

– Kikk på plasten i sekken, lukt litt på den og vurder om dette er noe du vil ha stående og dunste i stua eller på soverommet til barnet ditt, sier Orvik.

Matbokser og drikkeflasker er også noe som kommer i kontakt med mat, og det er først og fremst Mattilsynet søm fører tilsyn med slike produkter.

Disse produktene kan videre være laget av såkalt polykarbonatplast, en plast som blant annet består av
bisfenol A.

Dette stoffet kan etter en tids bruk lekke ut av produktene, og over i maten. Dermed kan stoffet komme inn i kroppen til brukeren.

Plastmerking av leker og skolesaker

Plastprodukter er gjerne merket med et trekantsymbol med et tall inni. Tallene 2, 4, 5 og 6 anses som trygge.

Foto: Hanne Tungen / NRK

Sjekk derfor om disse produktene er merket med et trekantsymbol med et tall inni.

Unngå produkter merket med 1, 3 og 7, oppfordrer Klif.

– Plasttype 1, 3 og 7 kan inneholde farlige kjemikalier, mens plasttype 2, 4, 5 og 6 anses som mindre problematiske, sier Haaland.

Produkter som skal være i kontakt med mat, bør dessuten være merket med et glass- og gaffelmerke. Det kan ses til venstre for trekantmerket på bildene over.

Fant et glass med trekant 7

Under kontrollen med Klif, fant NRK.no et Spiderman drikkeglass fra merket Trudeau som var merket med plasttype syv (se bilde over).

Norstar AS er en av Norges største importører av produkter fra Trudeau, og Britt Eriksen, produktsikkerhetsingeniør i Top Toy, Norstars hovedkontor, sier imidlertid i en e-post til NRK.no at man ikke trenger være bekymret for produkter av denne plasttypen.

Britt Eriksen, produktsikkerhetsingeniør i Top Toy

Britt Eriksen, produktsikkerhetsingeniør i Top Toy.

Foto: Top Toy

– Plast i gruppe 7 er en samlet gruppe for alle plasttyper som ikke har en egen gruppe, og derfor finner du også en rekke plasttyper i gruppe 7 som er ganske ufarlige, sier Eriksen.

Hun sier videre at glasset er fremstilt av SAN som springer ut fra polystyren, altså gruppe 6.

– SAN er alminnelig brukt ved fremstilling av plast til matvarekontakt. Det er derfor ingen grunn til å være bekymret over bruken at SAN, sier hun.

For å være sikker på at plasten er egnet til matvarer, har de fått testet varen i henhold til EU forordninger om materialer og gjenstander som er ment for kontakt med mat, opplyser hun.

– Denne testen viser at det ikke vandrer skadelige stoffer fra plasten over i matvaren, sier Eriksen.

Hun forteller videre at Trudeau er en stor og anerkjent Canadisk virksomhet som fremstiller mange plastvarer av forskjellige typer av plast til matvarer.

– Det handler derfor også om at velge en leverandør som vet hva de gjør, sier hun.

  • Er du i tvil om hva et produkt inneholder, kan man på Erdetfarlig.no få hjelp til å sende inn en e-post til riktig importør for å få informasjon om hva produktet inneholder.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)