Hopp til innhold

Én enkelt pille kan koste deg tusenlapper i bot

Apotekvarer i utlandet kan være ulovlig og på narkotikalisten i Norge. Blir du stoppet med slike piller i tollen får du mange tusen kroner i bot.

Piller i tollen

Kodein har en smertestillende og hostedempende effekt og står på narkotikalista. Efedrin er slimhinneavsvellende og står på dopinglista. Blir du tatt med piller som inneholder dette på vei inn til Norge, blir du anmedlt og bøtelagt - selv om medisinen er kjøpt reseptfritt i utlandet.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Martin Bjerke

Kodein og efedrin er to stoffer det er ulovlig å ta med hjem til Norge, sier Martin Bjerke fra Statens legemiddelverk.

Foto: Statens legemiddelverk
Tramadol i originalemballasje

Skal du ha med deg reseptbelagte medisiner, må etiketten med ditt navn og doseringen synes på originalemballasjen.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Blir du syk på ferie i utlandet trenger du ikke nødvendigvis gå til legen, apotekene selger massevis av piller helt reseptfritt.

Frisk blir du som oftest, men blir du stoppet med noen av restene på vei inn til Norge blir det dyrt.

Må kunne dokumenteres

Legemiddelverket forklarer at det er tillatt å ha med seg reseptbelagte legemidler hjem til Norge, så lenge du enten har med resepten eller du har en etikett med ditt navn og doseringen på originalemballasjen.

Det du kjøper reseptfritt på apoteket er det verre med.

– To eksempler på dette er kodein og efedrin. Kodein har en smertestillende og hostedempende effekt og står på narkotikalista. Efedrin er slimhinneavsvellende og står på dopinglista. Begge stoffene er det ulovlig å ta med hjem, så sant det ikke kan dokumenteres at det er forskrevet til vedkommende persons medisinske bruk, sier Martin Bjerke, seksjonssjef i Statens legemiddelverk til NRK.no.

Medisiner som inneholder stoffene er vanlig på apoteket i utlandet, særlig i land utenfor Europa.

– Det er ikke ulovlig for nordmenn å kjøpe det, du kan følge de reglene som gjelder i landet. Men du kan ikke ta dem med tilbake til Norge uten legeattest, legger han til.

Dette kan du ta med hjem

Til land utenfor Schengen-området:

  • Legemidler med innhold av narkotika kan du med dokumentasjon ta med for inntil én ukes forbruk.
  • Legemidler som anses som dopingmidler kan du med dokumentasjon ta med for inntil en måneds forbruk.
  • Innenfor Schengen kan du ta med for inntil 30 dager med Schengenattest.
  • For én måned kan du i tillegg til dopingmidler også ta med psykotrope stoffer (typisk beroligende midler).

– Har du behov for å ha med mer enn dette må du søke Legemiddelverket om tillatelse, sier Øystein Hynne, seksjonsleder i tollvesenet på Gardermoen til NRK.no.

Er du i tvil om du har lov til å ha med pillene du har kjøpt, går du gjennom rød sone i tollen.

– Du kan ikke gå på rød sone for å deklarere narkotika, men medisiner du er usikker på kan du spørre oss om du kan deklarere uten å få problemer, legger han til.

Alle straffes

Hvis du later som ingenting og blir stoppet, er det ingen kjære mor.

– Vi gir ikke forenklet forelegg. Alle blir politianmeldt, både de som har med masse og de som bare har to eller tre piller, opplyser Hynne.

Han forteller at dette skjer ganske ofte, og at rundt 75 prosent av de som blir tatt med ulovlige legemidler er klar over at de har med noe ulovlig i bagasjen.

– En god del benytter seg av muligheten til å kjøpe ting som er ulovlig hjemme, men reseptfritt i utlandet. Da har de gjerne vært i Hellas, Egypt eller Thailand, legger han til.

Noen har bare kjøpt litt til eget forbruk, andre har kjøpt nok til videresalg.

– De som har vært i Egypt og Hellas har gjerne med seg dopingmidler som er legale på apoteket. Reisende som kommer fra Thailand har gjerne narkotiske tabletter, sier han.

Samtlige blir politianmeldt, og tollvesenet leverer det de har beslaglagt til politiet.

– Vi ringer politiet på Gardermoen og forklarer hva og hvor mye vi har funnet, så er det de som avgjør om de kommer for å arrestere vedkommende på stedet, eller om de blir kontaktet i ettertid, forklarer han.

Når du reiser ut av Norge er det ingen begrensninger på hvor mye du kan ha med deg, begrensningen gjelder inn til det landet du skal til.

Mengde og styrke avgjør bøtene

Svein-Erik Bjørndalen

En klar tendens er at mye av narkotikaen blir bestilt på internett og at de så får det tilsendt i posten, sier Svein-Erik Bjørndalen.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Tollvesenet avdekker og politiet etterforsker reisende som har med ulovlige piller.

– Politiet kan gi forelegg ved innførsel av mindre kvantum narkotika og legemidler. Hva som er definert som narkotika og ulovlige legemidler ligger inne på narkotikalista. Den oppdaters jevnlig med nye forbudte stoffer, sier Svein-Erik Sve Bjørndal, etterforskningsleder ved Gardermoen politistasjon til NRK.no.

Et forelegg fra politiet er det samme som en dom, og i slike saker kan det være snakk om mange tusen kroner i bot.

– All narkotika og ulovlige legemidler som blir beslaglagt av toll og politi, blir sendt til Kripos for analyse. Når vi får svar på analysen, der mengde og styrkegrad er klarlagt, bestemmer politiet om det kan gis forelegg eller om saken er så alvorlig at den må bringes frem for retten, forklarer han.

En klar tendens er at mye av narkotikaen blir bestilt på internett, og at de så får det tilsendt i posten.

– Slike beslag blir gjort daglig her på Oslo Lufthavn Gardermoen, avslutter han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)