Hopp til innhold

Ett nettbrett får terningkast seks

Lille speil på veggen der, hvilket nettbrett er det beste i landet her? I denne testen vurderes seks aktuelle modeller.

Test av nettbrett

Veiledende pris på nettbrettene i denne testen varierer fra 2099 til 4799 kroner. Det rimeligste er slett ikke det dårligste.

Foto: Produsentene

Avstanden er stor mellom de beste og de dårligste nettbrettene, både når det gjelder kvalitet og pris.

To kjemper om seieren, men Lyd & Bilde mener at vinneren er ganske overlegen.

BEST I TEST: iPad

Terning 6
iPad

iPad er kongen

Foto: Peter Belanger / Produsenten

Den nye iPad har den beste skjermen vi har sett på noe produkt. Noensinne.

Skjermen er det mest oppsiktsvekkende ved iPaden. Med en oppløsning på hele 2048 x 1536 p, er bildet på den 9,7" store skjermen hele 50 prosent større enn det full HD-bildet man kan se på flatskjermen sin i stua.

Den høye oppløsningen gir en pikseltetthet på 264 piksel per tomme. Tekst, grafikk og bilder blir derfor meget skarpere, og lesbarheten er overlegen ethvert annet nettbrett på markedet i dag.

Mens skjermen nærmest er grunn nok i seg selv til å kjøpe iPaden, er kameraet ikke lenger en grunn til å la være. Det er plassert foran en 5 Mp bildesensor hentet fra iPhone 4, mens optikken er hentet fra iPhone 4S. Og endelig støtter iPaden videoopptak i full 1080p HD-kvalitet.

Selv om Apple har satt et større batteri i iPaden for å gi strøm til den ekstremt lyssterke skjermen, er batterilevetiden blitt markant kortere enn vi var vant til fra forgjengeren iPad 2. Og den nye iPaden kan bli veldig varm hvis den blir brukt intenst over lengre tid.

For å si det kort er iPad stadig ubestridt konge over nettbrettene. Det skyldes selvfølgelig til dels iOS og Apples eget univers av musikk, film og apper, som denne testen ikke kommer inn på.

Men også når vi ser på maskinvare, design og kvalitet er det intet nettbrett på markedet som kommer opp på siden av iPad.

  • Best i test!
  • Pris: fra 3.699 kroner uten 3G/4G, fra 4.599 kr med 3G/4G.
  • PLUSS: Skjermen. Full HD video opptak. Hurtig 3G.
  • MINUS: Lavere batteritid. Blir varm. VGA frontkamera.
  • Les full test av iPad på Lyd & Bilde


BESTE KJØP: Samsung Galaxy Tab 2 10.1

Terning 5
Samsung Galaxy Tab 2 10.1

Mye for pengene: Samsung Galaxy Tab 2 10.1

Foto: Produsenten

Vil man virkelig ha noe igjen for pengene, er det Samsung Galaxy Tab 2 10.1 som skal ned i handlekurven.

Hvis man gikk og ventet på at Galaxy Tab 2 skulle være et ytelsesmonster, må man tro om igjen. Samsung har i stedet satset på å gi oss "bang for the buck". Her er ikke noe med børstet aluminium, superskjerm eller lynkjapp prosessor.

Samsung Galaxy Tab 2 er fremstilt av robust plast, skjermen er av TFT-typen med 16 millioner farger og en oppløsning på 1280 x 800 p, kameraet er kun på 3 Mp, og internminnet er på 16 GB, noe som man imidlertid selv kan utvide med et microSD-kort på opp til 32 GB.

Verket drives av en tokjerne 1 GHz prosessor, og operativsystemet er Android 4, bedre kjent som Ice Cream Sandwich

Selv om det ikke koster all verden, så går alt på Galaxy Tab 2 simpelthen som smurt. Dette var det eneste nettbrettet i testen som kom opp på siden av iPaden på flere punkter.

Nettleseren laster sidene like hurtig, og sveiper man rundt med vinduet med fingeren eller zoomer inn eller ut reagerer det omgående uten å hakke.

Det samme gjelder lydkvaliteten, og så er det et klart pluss i karakterboken at Samsungs mediespiller simpelthen spiller alt vi kaster etter den.

Man har valgt å spare på kameraet, som bare er på 3 Mp og ikke akkurat tar gode bilder. De blir matte og uskarpe – blant annet fordi det ikke har autofokus – men det er til å leve med.

Samsung Galaxy Tab 2 10.1 er klart det beste kjøpet blant nettbrettene i denne testen.


Archos 101 G9

Terning 3
Archos 101 G9

Déjà-vu: Archos 101 G9

Foto: Produsenten

Det absolutt billigste nettbrettet i denne testen er ikke det dårligste. Langt fra.

Frykten for at G9-eren skulle være et amputert produkt til den lave prisen, ble gjort til skamme. Tvert imot kjører Android 4 nesten like kjapt på G9-eren som på konkurrenten Galaxy Tab 2 10.1 fra Samsung.

Nettleseren er kjapp, og det samme gjelder andre nettbaserte apper. Som multimediespiller er Archos 101 G9 heller ikke ueffen, selv om den ikke spiller så mange formater som Galaxy Tab 2.

Både bilde og lyd er godkjent, og så er det faktisk ganske genialt at G9-eren har en liten pinne på baksiden som kan vippes ut som et støtteben, slik at nettbrettet kan stå av seg selv mens man ser film.

Det er til gjengjeld stort sett det eneste positive vi har å si om G9-erens fysiske egenskaper. Det blir snart klart hvor Archos har valgt å spare for å holde prisen nede.

For eksempel har nettbrettet kun et frontkamera på 1,3 Mp til webchat, mens det tradisjonelle baksidekameraet er spart bort.

3G kan man få hvis man kjøper en ekstra USB-dongle som man setter inn på baksiden, og så mangler G9 også både gyroskop og automatisk lysføler. G9 er også det eneste nettbrettet i denne testen som både knirker og knaker når man bruker det.

Det verste er imidlertid skjermen, som også er laget av plast. Det betyr at fingeren ikke kan gli lett og uhindret mot overflaten, noe som gjør navigeringen slitsom.

G9-eren virker som noe som ville blitt solgt på tilbud hos en lavpriskjede. Men det skal understrekes at Archos trolig har laget det absolutt beste nettbrettet i nettopp denne prisklassen, og har man ikke noe imot dårlig konstruksjon, kan G9-eren lett brukes til noe fornuftig.


Huawei MediaPad

Terning 3
Huawei MediaPad

Billig nybegynner: Huawei MediaPad

Foto: Produsenten

Kinesiske Huawei vil bli tatt på alvor på linje med merker som Samsung og Sony. Med MediaPad gjør de et godt forsøk, men det er for mange skjønnhetsfeil.

Hvis man liker det lille formatet på 7", og man samtidig skal investere i sitt første nettbrett, er Huawei MediaPad ikke det dårligste valget. MediaPad er født med Android 3.2, men den kan nå oppgraderes til Android 4.0 også kjent som Ice Cream Sandwich.

Dessverre er det mange små irritasjonsmomenter man må ta med på kjøpet hvis man investerer i en MediaPad. Den relativt lave prisen gjør nok manglene litt lettere å fordøye, men ikke desto mindre trekker de ned i den samlede vurderingen.

Man bør heller ikke kjøpe Huawei MediaPad for kameraets skyld, men det er ikke et stort problem i den samlede vurdering.

Til gjengjeld er det jo billig, og til alle de andre tingene man bruker et nettbrett til er Huawei MediaPad ganske utmerket. Både spill, film og musikk fungerer uten problemer, og så har det også 3G som er et lite pluss.


Sony Tablet P

Terning 3
Sony Tablet P

Identitetskrise? Sony Tablet P

Foto: Produsenten

Sony har laget et nettbrett som ikke er som alle andre. Dessverre er ideen bedre enn resultatet.

Er man en 13-årig gutt med en solid bankbok, kan Sony Tablet P være det perfekte kjøp. Med sin vippedeksel-design minner Sony Android-tablet nummer 2 nemlig mest av alt om en Nintendo 3DS, og Tablet P er da også PlayStation-sertifisert – noe som betyr at den kan spille gamle PlayStation-spill – og samtidig gi de samme mulighetene som ethvert annet Android-nettbrett.

Men for oss andre er det litt uklart hva Sony egentlig vil med det spesielle nettbrettet, som altså kan klappes sammen og er utstyrt med hele to skjermer på hver 5,5" og en oppløsning på 1024 x 480 p.

Sony har ønsket å tenke annerledes og gi brukeren en bedre opplevelse med de to skjermene. Problemet er bare at ideen ikke virker i praksis.

De fleste apper fungerer simpelthen ikke ordentlig på den spesielle dobbeltskjermen. Man kan som regel velge om en gitt app skal vises på hele skjermen eller bare på den øverste, men velger man det ene får man et skjermbilde med en stor, fet stolpe i midten, og velger man det andre så vises appen kun på den ene skjermen.

På nesten alle andre områder er Tablet P et ganske glimrende nettbrett. Det er veldig kjapt, de to skjermene er hver for seg faktisk av meget høy kvalitet med et skarpt bilde i klare farger. Og kameraet på 5 Mp manglet ikke noe, men tar tvert imot gode og fokuserte bilder.



Toshiba AT200 10.1

Terning 3
Toshiba AT200 10.1

Så bli ferdig!: Toshiba AT200 10.1

Foto: Produsenten

Kritikere hevder at Android-baserte nettbrett ofte er preget av småfeil og virker uferdige. Kanskje fordi de har prøvd Toshiba AT200?

Denne testens tynneste nettbrett virker ved første øyekast som et ytterst vellykket premiumprodukt i lekre materialer. Baksiden er fremstilt av børstet metall, og det føles lett og enkelt å bruke.

Spesifikasjonene er det ikke noe i veien med, og Toshiba skal ha stor ros for å gi oss et frontkamera på hele 2 Mp. Det er først ved nærmere ettersyn at man blir klar over at det her simpelthen er snakk om et uferdig produkt som mest av alt minner om en prototype.

Maskinvaren gir oss det første tegn når test-microSD-kortet skal settes inn. Det er en kamp, fordi utskjæringen i metall-chassiset ikke er helt korrekt.

Så er det skjermen, den minst lyssterke i testen, og noe som i det minste burde tilsi at batteriet ikke blir urimelig belastet. Men nei, faktisk er Toshiba AT200 det eneste Android-nettbrettet i testen som klarer å utvikle nesten like mye varme som Apples iPad.

Og det blir bare verre når man stifter bekjentskap med apper og mykvare. Om det er snakk om en dårlig implementering av Android eller om innmaten ikke er blitt optimert til mykvaren må forbli uvisst, men kjensgjerningen er at ikke noe annet nettbrett i denne testen har gitt en like dårlig brukeropplevelse.

Verst er det med nettleseren, som til dels er vesentlig tregere til å laste opp sidene enn noen annen nettleser i testen.

Se flere tester her!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)