Hopp til innhold

Test av hodetelefoner med støydemping

Hodetelefoner med støydemping kan gi en mye bedre lytteropplevelse. Denne testen ser nærmere på seks øreklokker og to ørepropper.

Testvinnerne Sennheiser PCX 250 II (t.v.) og Denon AH NC800

Testvinnerne Sennheiser PCX 250 II (t.v.) og Denon AH NC800

Foto: Produsentene (montasje)

Visst er det deilig å lytte på musikk i fred og ro på toget eller under flyturen uten å bli forstyrret av irriterende lyder utenfra eller risikere å få hørselsskader.

En hodetelefon med støydemping er løsningen, og du behøver faktisk ikke å bli ruinert i prosessen.

Da støyreduksjonsteknikken kom for et par tiår siden, var den dedikert til militæret og piloter. Teknikken var alt for dyr for oss vanlig dødelige. Men i dag er situasjonen en helt annen.

Stor prisvariasjon

Selv om det fortsatt er slik at du må ut med noen tusenlapper om du vil ha riktig bra lyd sammen med super aktiv støydemping, finnes det mindre kostbare alternativer hvis du redusere litt på kvalitetskravene til både lyd og støyredusering.

I denne testen tar Lyd & Bilde for seg hodetelefoner med aktiv støydemping. Forenklet kan det forklares med at øreklokkene (eller proppene) er utstyrt med mikrofoner som fanger opp forstyrrende støy som kommer utenfra. Deretter beregner de frekvensene og produserer en "motlyd".

Motlyden sendes ut sammen med musikken, og eliminerer dermed de forstyrrende frekvensene.

Hodetelefonene i denne testen koster maksimalt 2000 kroner.

BEST I TEST: Sennheiser PCX 250 II

Terning 5
Sennheiser PCX 250 II

Spilleglad reisekompis: Sennheiser PCX 250 II

Foto: Produsenten

Hodetelefonen fra Sennheiser er liten og nett, og man merker at det er lagt ned litt arbeid på komfort og smart konstruksjon. En hodetelefon som er skapt for å følge med på reisen.

Dette er en av de dyrere hodetelefonene i testen, noe som automatisk øker forventningene til stakkaren.

Uten støydemping føles introen på Jay Smiths versjon av Metallicas Enter Sandman pysete, boksaktig og litt tynn. Men når jeg slår over til demping, rocker det løs noe skikkelig.

En fyldig, velbalansert og åpen lyd møter ørene, som reagerer med jubel ettersom man kan senke volumet noen trinn uten å bli forstyrret av lyd fra veien eller miste detaljer i lydbildet.




Denon AH NC800

Terning 5
Denon AH NC800

Dyr og bra: Denon AH NC800

Foto: Produsenten

Hodetelefonen fra Denon havner akkurat under maksprisen for denne testen. Her er det ikke spart på komfort eller tilbehør.

Med støydempingen aktiv blir lydbildet mer åpent, fyldig og detaljrikt. Lyden av gitarstrenger er fremtredende, og stemmer blir herlig nærværende. Men litt mer bass hadde vært å foretrekke.

Med Denon AH NC800 får du en fin kokong-følelse, og det er egentlig først når du tar av deg hodetelefonene eller slår av støydempingen at du innser hvor støyende et tog faktisk er.

Men med prislappen i bakhodet er vel det akkurat hva du bør kunne forvente deg.




Koss QZ/Pro

Terning 4
Koss QZ/Pro

Gunstig og behagelig: Koss QZ/Pro

Foto: Produsenten

Koss QZ/Pro er den billigste hodetelefonen i testen, noe som i alle fall ikke avspeiler seg i den nydelige passformen.

Hodetelefonen fra Koss er en kraftig sak i sort, og ser betydelig tyngre ut enn den er. Undersiden av hovedbøylen er trukket i et mykt materiale som føles behagelig mot hodet.

I vanlig kontormiljø opplever jeg ikke noen større forskjell med og uten støydemping. Men her gjelder det å ikke la seg lure.

I et typisk "støy-miljø" gjør hodetelefonen jobben sin. Men i tillegg til at lyden blir betydelig mer åpen og mer dynamisk så fort jeg endrer dempingskontrollen til på, så blir det også høyere. Til tross for at dempingen av støy utenifra mistenker jeg at denne økningen av volumet ikke bare skyldes dette.

Tenker du deg bare om når du skrur fra "av" til "på", og ikke har lyden for høyt i utgangspunktet, kommer Koss QZ/Pro sikkert til å få både ørene dine og lommeboka til å juble.




Creative HN-900

Terning 4
Creative HN-900

Hodetelefon for dobbelt bruk: Creative HN-900

Foto: Produsenten

Dette er ikke bare en hodetelefon med støydemping. Den kan også benyttes som headset, noe den er alene om i dette startfeltet.

Med tanke på at dette er en heldekkende hodetelefon, er den forholdsvis nett og lett. Dessverre kan den ikke slås sammen, en egenskap som kan være bra om den skal følge med på turen.

På den andre siden er kanskje ikke det hensikten med å skaffe en hodetelefon som stenger ute det meste av støyen rundt. Uten støydempingen aktivert er lyden ikke akkurat noe å rope hurra for.

Om det i "av"-posisjon oppfattes litt ullent, føles ”på” betydelig bedre, selv om den gjerne kunne hatt mer bass i de bassrike låtene.

Lydbildet er åpent og detaljrikt, og i klassisk musikk innfinner roen seg på en fin måte. At den dessuten kan anvendes som headset, med riktig bra lyd, er et stort pluss.




Audio Technica ATH-ANC1

Terning 4
Audio Technica ATH-ANC1

Flott og smidig på reisen: Audio Technica ATH-ANC1

Foto: Produsenten

Fra japanske Audio Technica kommer denne halvdekkende hodetelefonen som er lett og enkel å folde sammen og legge i innerlommen når den ikke benyttes. Fine forutsetninger til reisen, med andre ord.

Dette er en liten og nett reisehodetelefon med en helt akseptabel støydemping. Uten demping føles lyden sammentrykt, her savnes bredden i lydbildet som ikke føles så detaljert.

Men med støydempingen på åpnes lydbildet, og detaljer i stemmer og instrumenter kommer mer til sin rett. Her kommer også diskanten frem, noe som gjør at man gjerne kan være snill mot ørene sine og senke volumet et par trinn.




Sony MDR-NC100

Terning 4
Sony MDR-NC100

Pen og rik på finesser: Sony MDR-NC100

Foto: Produsenten

Dette er en av to øreplugger i dette startfeltet. Sony MDR-NC100 er ikke bare pen, den har mange småfinesser også.

Uten demping er lyden både tam, bassfattig og tynn, men likevel ikke innestengt.

Håpet om bedre lyd kommer tilbake når jeg slår på bryteren til støydempingen, og ulyden fra omverdenen forsvinner. Lydbildet får mer karakter og mer bass, og lyttegleden er tilbake.

Setter du pris på knapper, blinkende lamper og lydeffekter kan dette være hodetelefonen for deg. At den dessuten har virkelig god støydemping er prikken over i-en.




Audio Technica ATH-ANC23

Terning 4
Audio Technica ATH-ANC23

Liten, men plagsomt god: Audio Technica ATH-ANC23

Foto: Produsenten

Grunnen til at noen foretrekker ørepropper kan være mange. Blant annet tar proppene mindre plass i bagasjen, og de er heller ikke så iøynefallende.

Disse proppene sitter godt i ørene, og selv om lydbildet savnet trøkk i bassen og diskanten var tynn uten støydemping, er lydenhelt akseptabel. Men det er når du endrer fra "av" til "på" at noe skjer.

Foten begynner å trampe takten, og hadde det ikke vært for at jeg la bånd på meg selv hadde jeg trolig begynt å synge høyt på bussen også…

Klassiske stykker med strykere og piano passer denne hodetelefonen som hånd i hanske, og mater du den med bassfulle låter leverer den også dette på en gledelig måte.




Sony MDR-NC7

Terning 3
Sony MDR-NC7

Ingen kokong-følelse: Sony MDR-NC7

Foto: Produsenten

Sonys halvdekkende hodetelefon er litt mer dekkende enn både den fra Audio Technica og Sennheiser, og utformingen på selve hodebøylen gjør den relativt spenstig og behagelig å ha på seg på lange reiser.

Forskjellen på lyden med eller uten dempingen tilkoblet er ikke så veldig markant. Det er ikke noe galt med diskant og mellomregister, men bassen føles litt pysete.

Med støydempingen påslått blir lydbildet litt rikere, og selv bassen kjekker seg litt. Støy og annen ulyd fra veien stenges riktignok ute, og Sony selv oppgir 87,4 prosent støydemping på pakken.

Men jeg kan dessverre ikke påstå at dette er den mest imponerende dempingen i testen. Den ønskede kokong-følelsen vil ikke helt innfinne seg.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)