Hopp til innhold

Test av feriekameraer

Lommevennlige kompaktkameraer kan også ha lang zoom og holde orden på hvor bildene er tatt. Her er en test av sommerens beste reisekameraer.

Test av feriekameraer

Panasonic, Samsung og Canon gjør det best i denne kameratesten.

På ferie i mer solrike land er det nå flere av oss som ikke vil slepe rundt på et uhåndterlig systemkamera. Skal man få tatt noen bilder, skal det være et litt smidigere kamera man kan putte ned i lommen.

Tradisjonelt har man da fått ofre zoomen, noe som førte til at man ikke fikk tatt alle de bildene man hadde ønsket. Men i de siste årene har reisekameraer utviklet seg i en rasende fart.

Testkriterier

På ferie er det viktig at kameraet er lett å få med seg. Derfor ble produsentene bedt om å levere lommevennlige kameraer, helst med 12x zoom og gjerne GPS.

Samsung rakk ikke å få frem sitt nye WB850F i tide, og Fujifilm kunne ikke stille opp med en aktuell modell overhodet. Ut over dette er det de siste modellene som er testet.

For å bedømme hvitbalanse og fargegjengivelse ble kameraene testet i studiomiljø. Gråskalakart og X-kryssede fargekart ble fotografert under dagslyslamper, og ruter og mønstre ble også brukt for å bedømme forvrengning og skarphet.

Så ble kameraene tatt med utendørs, der Lyd & Bilde noterte hvor hurtige og brukervennlige de var. Til slutt ble bildekvaliteten studert på en kalibrert skjerm.

Ettersom dette er kameraer man skal ha med seg, ble det lagt større vekt enn vanlig på håndtering og hurtighet. Sluttkarakteren er en helhetsbedømmelse der det også er lagt vekt på prisen.



BEST I TEST: Panasonic Lumix DMC-TZ30

Terning 5
Panasonic Lumix DMC-TZ30

Til det perfekte: Panasonic Lumix DMC-TZ30

De få svakhetene hos forrige års testvinner er eliminert i årets imponerende modell.

Liksom forrige års vinner TZ20, er TZ30 et funksjonsrikt kamera der mange av finessene faktisk gir bedre bilder. Til tross for den ekstreme zoomen, gir den utmerkede bildestabiliseringen skarpe bilder.

Det fokuserer hurtig, og automatikken gir oftest meget bra bilder selv under dårlige lysforhold. GPS med kart og pekeskjerm er hyggelige ekstrafinesser.

Det eneste negative er egentlig prisen, men til tross for at det er dyrest i testen er det vel verdt pengene.



BESTE KJØP: Samsung WB750

Terning 5
Samsung WB750

Rimelig langzoom: Samsung WB750

Tenker man på lommeboken og ikke har for høye krav er WB750 et utmerket valg.

Et velbygd kamera med mange funksjoner til en lav pris, da må det vel være noe galt?

Det man kan bli skuffet over, er at visse av funksjonene ikke er så brukbare som de høres ut, og at brukervennligheten ikke alltid er den beste. Man skal også unngå blitsen.

Men ellers er det faktisk et riktig bra kamera til prisen, og som tar overraskende gode bilder utendørs. Så er det der man har tenkt å oppholde seg i ferien, og man vil ha et lommevennlig kamera med lang zoom til en god pris, er det bare å slå til.



SPESIELT ANBEFALT:
Canon Powershot SX260 HS

Terning 5
Canon Powershot SX260 HS

Mesteren i mørket: Canon Powershot SX260 HS

Canons SX-kameraer fortsetter å imponere, spesielt i dårlige lysforhold.

Canon har lykkes med å forbedre forrige års allerede utmerkede kamera SX230 på mange områder. Man har dessuten utbedret problemet med håndteringen, og gjort det mer behagelig å holde i.

Den mest merkbare oppgraderingen er selvfølgelig det store hoppet opp i zoomomfang. Man har tross det lykkes med å holde nede kamerastørrelsen, men fremfor alt er bildekvaliteten fortsatt på topp.

Spesielt i dårlig lys, der det gjør en utmerket jobb med å beholde detaljer samt å holde støyen borte.



Casio Exilim EX-ZR200

Terning 4
Casio Exilim EX-ZR200

Kjapt og utholdende: Casio Exilim EX-ZR200

Det trekker og skyter kjappere enn Lucky Luke, og batteritiden er utmerket.

ZR200 forsterker egenskapene forgjengeren ZR100 hadde. Det er ikke bare kjappere mellom bildene, men starter også rekordraskt. Og det har fortsatt en utmerket batteritid som slår alle konkurrentene ned i støvlene.

Men den økede oppløsningen forsterker også forgjengerens problemer med støy.

Det er altså ikke et kamera for innendørsbilder, men mer et feriekamera for å skyte bilder av barn og dyr der hastigheten er avgjørende. Der skinner det, og gir en god bildekvalitet.



Nikon Coolpix S9300

Terning 4
Nikon Coolpix S9300

Pek og skyt: Nikon Coolpix S9300

Automatikk og et pent ytre er den rette veien å gå for å tiltrekke seg de som bare vil knipse bilder.

Coolpix 9300 er en beskjeden oppgradering fra forrige årets brukervennlige pek-og-skyt kamera S9100.

Det har fått GPS for å huske hvor man har tatt bildene. Optikken er den samme, men med litt flere megapiksler helt enkelt. Til tross for dette er bildekvaliteten fortsatt bra, og det er fortsatt enkelt å bruke.

Det største problemet er å skille seg ut i mengden. Men synes man at automatikk er den beste måten å skyte, og vil man ha et stilig kamera med mye zoom, så er det ikke noe dårlig valg.



Olympus SH-25 MR

Terning 4
Olympus SH-25 MR

Pekeskjerm til lavpris: Olympus SH-25 MR

Foto: OLYMPUS IMAGING CORP.

Fullspekket av funksjoner og med velutrustet pekeskjerm til en bra pris.

Olympus har virkelig lykkes med å pakke inn mange interessante funksjoner og god prestasjon i et noe plastaktig skall, og holde prisen nede.

Å få en såpass stor pekeskjerm som kan brukes på en slik god måte, GPS-funksjon og muligheten til å ta bilder mens man filmer, føles som noe man burde finne i en luksusmodell.

Det er i stedet på bildekvaliteten man merker prislappen. Det er ikke direkte dårlig, men det er mange små problemer hvor skarphet er et gjennomgående problem.



Sony Cyber-shot DSC-HX10V

Terning 4
Sony Cyber-shot DSC-HX10V

Et skritt tilbake: Sony Cyber-shot DSC-HX10V

Jakten på stadig mer imponerende tall synes å være viktigere enn bildekvaliteten.

For en gangs skyld innebærer en oppgradert modell ingen forbedringer. Forrige års HX9V var et riktig bra kamera som fikk gode karakter på alle områder. Men ved å øke oppløsningen har bildekvaliteten faktisk blitt betydelig dårligere i HX10V.

Så til tross for at det fortsatt er et velbygd kamera med mange finesser, kjapp oppstart og bildeskyting og en bra zoom, kan det ikke anbefales. Se heller etter forrige års modell i salgskurvene.



Pentax Optio VS20

Terning 3
Pentax Optio VS20

Gaper over for mye: Pentax Optio VS20

På papiret ser det ut til å matche konkurrentene, men i virkeligheten er det annerledes.

Legger man seg så lavt i pris, faktisk halve prisen av testvinneren, har man selvfølgelig spart inn både her og der. Det virker mer plastaktig enn de øvrige kameraene, og er dessuten vel stort i forhold til de andre.

Betjeningen er ikke den aller mest smidige, og automatikken har problemer med å finne skarpheten og stille inn hvitbalansen korrekt.

At kameraet har en ekstra utløser er kult, men ekstrem zoom og mange megapiksler til lav pris gir helt enkelt ikke spesielt bra bilder. Til tross for prislappen er det derfor likevel ikke et kupp.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)