Hopp til innhold

Ferdigkaker fulle av E-stoffer

Mange ferdigkaker bader i ingredisenser du ikke finner i et vanlig kjøkken.

Kaker med e-stoffer

Natriumkarboksymetylcellulose og propylenglycerolestere står på ingredienslistene til disse kakene. Høres det skummelt ut? Du trenger nok ikke være bekymret.

Foto: Kim Jansson

Mel, sukker, egg og bakepulver holder ikke når det skal produseres ferdigkaker. Mange av disse kakene inneholder nemlig ingredisenser du ikke finner i vanlige, norske kjøkkenskap.

Hva med natriumkarboksymetylcellulose eller propylenglycerolestere? Eller høres det fristende ut med litt sorbitantristerat?

NRK.no har gått gjennom ingredienslisten til fem forskjellige ferdigkaker du får kjøpt i dagligvarebutikkene. Flere av dem inneholdt en usedvanlig lang liste med tilsetningsstoffer – eller E-stoffer som vi kjenner dem som.

Det store spørsmålet er om alle disse stoffene er farlige eller ikke.

Lovlige stoffer

Wenche Frölich, professor i mat- og ernæringsvitenskap ved Universitetet i Stavanger, sier hun ikke synes det er problematisk at ferdigkakene inneholder så mange E-stoffer.

– Jeg synes ikke det er noe betenkelig med ferdigkakene. Hvis jeg skulle sette fingeren på noe, må det være at noen er allergiske mot visse stoffer som finnes i kakene, sier Frölich til NRK.no.

Hun påpeker at alle stoffene i kakene er naturlige, selv om mange tilhører E-nummer-kategorier.

Hun legger også til at stoffene aldri ville vært lovlige i Norge, dersom de var farlige.

SE OGSÅ: For mye tilsetningsstoffer i mat

Advarer mot stort inntak

Mer skeptisk er forfatteren Øivind Brekke. Han har med «Den store E-nummerboken» gått gjennom mye av den litteraturen som finnes om E-stoffene.

Brekke sier at stort inntak av en rekke av E-stoffene kan få uheldige virkninger. Brekke har gått gjennom ingredienslisten til de fem ferdigkakene, og advarer mot overdrevent inntak.

Ikke lett å se E-stoffene

Som regel er E-stoffene beskrevet med sitt kjemiske navn. Derfor er det ved første øyekast ikke lett å se at kakene inneholder E-stoffer. Både Frölich og Brekke etterlyser bedre merking.

– Personlig mener jeg at det hadde vært bedre med E-nummer. Da kan de som ikke tåler stoffene gå inn å se hva det er, sier Frölich.

Brekke tror ikke det er tilfeldig at matvarene ikke er tydelig merket med E-er.

– Når det blir mye oppmerksomhet og omtale omkring E-nummer, vil ikke produsentene at produktene skal forbindes med dem. Det er et bevisst grep for at forbrukerne skal «definere» produktet som trygt, og uten «E-er», sier han.

Produsentene tilbakeviser kritikken

Almondy, som produserer to av de fem ferdigkakene NRK.no har sjekket, forsikrer om at det ikke er farlig å spise deres produkter.

– Tilsetningsstoffene i Almondy er EU-godkjente, og nødvendig for å få den rette smaken, sier Margareta Johannesson i Almondy AB til NRK.no.

Johannesson forklarer de har valgt å skrive ut hele navnet på stoffene i stedet for E-nummer da de mener det gir forbrukeren en mer korrekt informasjon om hva produktet inneholder.

Administrerende direktør Bernt Ove Søvik i Milda, produsenten bak Litago-muffinsen, forsikrer også om at det ikke er farlig å spise produktet.

– Vi ville aldri brukt livet vårt på å lage helsefarlige produkter, sier Søvik.

Han viser til at dersom du baker hjemme, vil du også finne E-stoffer i for eksempel bakepulveret.

– Ikke noe mat, heller ikke den du lager hjemme, er helt fri for tilsetningsstoffer, sier han til NRK.no.

Det har ikke lykkes NRK.no å komme i kontakt med den siste produsenten, Dankake.

Interessant lesning? Les flere mathelsesaker her

Se hva kakene inneholder

Unders er du en full oversikt over hva de forskjellige kakene inneholder. Informasjonen er hentet fra de forskjellige produsentene.

Familie Marmorkage

Dan Cakes «Familie Marmorkage» inneholder sukker, pasteurisert egg, hvetemel, vegetabilsk olje, stivelse (hvete og mais), glukose-fruktose-sirup, fuktighetsbevarende middel; glycerol E-422, kakaopulver, surhetsregulerende middler: natriumkarbonat E-500a, emulgator: mono- og diglycerider av fettsyrer E-415.

Foto: Lena-Christin Kalle / NRK

Almoundy mousse

Almoundy Mousse Sweet Strawberry White inneholder sukker, vann, vegetabilsk fett, eggehvite, jordbær, kakaosmør, skummetmelkpulver, mandler, aprikoskjerner, glukosesirup, fortykningsmiddel (modifisert stivelse og gellangummi), stabiliseringsmiddel (sorbitol, karboksymethylcellulose) emulgeringsmiddel (sojalecitin, melkesyreestere av mono- og diglyserider av fettsyrer, mono- og diglyserider av fettsyrer), aroma og fargestoff (rødbetfarge, paprikaekstrakt), surhetsregulerende middel (sitronsyre, natriumsitrat), melkepulver, melkeprotein, sitronkonsentrat, laktose, mysepulver, salt, smørfett, kakaopulver. Inneholder melk, egg, sojalecitin, mandler. Kan inneholde spor av peanøtter.

Foto: Lena-Christin Kalle / NRK

Muffins

Litagomuffins fra Aunt Mabels inneholder hvetemel, sukker, vegetabilsk olje (raps), egg, vann, mørk sjokolade, kakaomasse, sukker, emulgator, (soya lecitin), (naturlig vanilje), konsistensmiddel (glycerol), fettredusert kakaopulver, modifisert stivelse, hevemiddel (natriumhydrogenkarbonat, surt natriumaluminiumfosfat, kalsiumfosfat), emulgator (polyglyserolestere av fettsyrer, natriumstearoyllaktylat), hvetegluten, salt, mysepulver, stabilisator (xantangummi), heleggpulver, konserveringsmiddel (kaliumsorbat), aroma (vanillin), farge (betakaroten), antioksidant (askorbinsyre), hvetemel, melk, soya og egg.

Foto: Lena-Christin Kalle / NRK

Almoundu Toblerone

Almoundys Mandelkake toppet med biter av Toblerone inneholder eggehvite, sukker, Toblerone melkesjokolade, sukker, melkepulver, kakaosmør, kakaomasse, honning, smørfett, mandler, emulgeringsmiddel (sojalecitin E-322), eggehvite aroma), vegetabilsk fett, vann, fløte, mandler, aprikoskjerner, eggeplomme, helmelkspulver, kakaosmør, kjernemelkpulver, stabiliseringsmiddel (sorbitol E-420, natriumkarboksymetylcellulose E-468, gellangummi E-418), emulgeringsmiddel (sojalecitin E-322, melkesyreestere av mono- og diglyserider av fettsyrer E-471), salt, melkeprotein, aroma, melk, egg, sojalecitin E-322 og mandler.

Foto: Lena-Christin Kalle / NRK

Jordbærroulade

Dan Cakes «Jordbærroulade» inneholder sukker, glukose, fruktosesirup, hvetemel, egg, vegetabilsk olje, jordbær, hvetestivelse, dekstrose, melkesukker, fuktighetsbevarende middel (glyserol E-422), herdet vegetabilsk fett, emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer E-471, propylenglycerolestere av fettsyrer E-477, sorbitantristerat E-436, lecitin E-322), surhetsregulerende middel (natriumacetater E-262a, natriumnitrat E-331, sitronsyre E-330), hevemiddel (disfosfater E-14xx, natriumkarbonater E-500, melkepulver, melkeprotein, salt, fettfattig kakaopulver, konserveringsmiddel (kaliumsorbat E-202), fortykningsmiddel (pektin E-440a) og naturlig aroma.

Foto: Lena-Christin Kalle / NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)