Hopp til innhold

Her svarer de på spørsmål fra flere hundre redde barn

Flere hundre spørsmål fra barn lå klare da advokat Harald Stabell og spesialpedagog Jon-Håkon Schultz stilte i nettmøte hos NRK Super. Der måtte de svare på spørsmål som kan være vanskelige både for barn og voksne.

Jon-Håkon Schultz og Harald Stabell

Spesialpedagog Jon-Håkon Schultz og advokat Harald Stabell mener at foreldre og andre voksne må forklare barn hva som skjer.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

– Hvorfor gjorde Anders Behring Breivik det, er det spørsmålet som kom oftest. Og det er jo et spørsmål som mange voksne også stiller seg.

De neste ti ukene kommer både norske og utenlandske medier til å være fulle av informasjon om 22. juli og Anders Behring Breivik. Det kommer barn også til å få med seg, sier Advokat Harald Stabell.

Torsdag kveld stilte han i et nettmøte med barn hos NRK Super. Der fikk barna spørre om hva som kommer til å skje i rettssaken mot Breivik, og hva Breivik har gjort.

Hvorfor ville Anders Bhering Breivik drepe så mange folk som er uskyldige? Det er ekkelt å tenke på.

Karina

– Barn dikter videre

Harald Stabell

Harald Stabell mener at pressen har teppebombet norske forsider med stoff om Anders Behring Breivik.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

– Mange spørsmål viser at barn er redde. De frykter at Breivik skal slippe løs, og de lurer på hvor lenge han må sitte i fengsel.

Det forteller Jon-Håkon Schultz, spesialpedagog ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Han forteller at barn er særdeles sårbar gruppe når rettssaken mot Breivik begynner.

– Barn helt ned i seksårsalderen får med seg veldig mange detaljer, men de trenger hjelp fra voksne til å sortere alle inntrykkene.

– Når de bare forstår med seg deler av det som skjer, så finner de på resten av historien. Da kan de dikte opp noe som er enda skumlere enn det som skjedde i virkeligheten, sier spesialpedagogen.

Hvis breivik ikke har en sykdom eller noe annet som gjør han slik. så hvet han at det er galt å drepe. hvorfor får han ikke dødsstraf?

Lisemarie - Drammen

– Skremt av pressen

Jon-Håkon Schultz

Jon-Håkon Schultz sier at foreldre bør svare på spørsmål selv om de er vanskelige.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Både Schultz og Stabell mener at pressen må ta på seg en stor del av skylden for at mange barn er redde.

– Pressen har teppebombet forsidene med informasjon om Breivik, og det får barn også med seg, men de går glipp av detaljene som står inne i avisene, sier advokat Stabell.

– Mange fikk med seg at det sådd tvil om hvor lenge Breivik skulle sitte fengslet. Flere medier viste til at fanger gjerne slipper ut før de har sonet straffen ferdig, og det gjorde at barn ble unødvendig skremt, sier Schultz

Han mener at både foreldre og andre voksne må trå til og forklare hva som kommer til å skje de nærmeste dagene.

Føler gjerningsmannen noe anger når det gjelder det forferdelige han gjorde?

Elisabeth - Oppdal

– Voksne må være trygge

Nettmøte

Flere hundre barn hadde sendt inn spørsmål til Stabell og Schultz.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

16. april starter norgeshistoriens største rettssak. Da bør voksne følge med, slik at de kan være der når barn lurer på noe, sier Stabell.

– Foreldrene må være forberedt på å svare på vanskelige spørsmål når de dukker opp. De trenger ikke å være eksperter på det som skjer, men de må tørre å snakke om 22. juli og Anders Behring Breivik med barn.

Spesialpedagog Schultz forklarer at det er to ulike måter som voksne bør bruke for å beskytte barn.

– Barna bør beskyttes ved å slippe å få med seg de verste detaljene. I fjor sommer var det mange som lot fjernsynet stå på hele dagen i perioden etter 22. juli, og da får barna også med seg detaljer de ikke trenger å vite.

– Samtidig må de få hjelp til å forstå det som skjer. De må få forklart at Breivik kommer til å bli sperret inne så lenge han er farlig, antageligvis resten av livet, sier Schultz.

– Breivik blir enten puttet i fengsel, eller i et sykehus inne i fengselet. Så enkelt er det, skyter Stabell inn.

Supernytt på NRK Super kommer til å dekke rettssaken mot Breivik, men uten fæle detaljbeskrivelser fra 22. juli. Det kan barna gjerne få med seg, mener Stabell, men etterpå kan de godt finne på noe annet, sier han.

– Barna bør slutte å se på fjernsyn når Dagsrevyen begynner. I stedet for å se på nyhetene hele kvelden kan de godt gå ut for å spille ball på løkka.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)