Hopp til innhold

Klarer du to uker uten alkohol?

Med god hjelp av kjendiser, ny teknologi og glimt i øyet skal Kari og Ola Nordmann få et mer bevisst forhold til alkohol. I dag lanserte Helsedirektoratet "Hvite uker"-kampanjen.

Christine Koht lanserer kampanjen "Hvite uker"

Programlederen og tv-personligheten Christine Koht slår et slag for alkoholfrie alternativer. Nå utfordrer hun 10 andre til å gjøre det samme.

Foto: Tor Risberg / NRK

– Jeg skal snart være bryllupsgjest, og innrømmer at det ikke blir helt enkelt å avstå fra noe berusende i glasset. Men nettopp derfor er dette en spennende utfordring som jeg skal klare. Jeg elsker faktisk denne kampanjen, sier skuespiller Per Christian Ellefsen.

Sammen med ni andre kjentfolk gir han drahjelp til Helsedirektoratets kampanje "Hvite uker", som ble lansert i dag.

Direktoratet har utfordret kjendisene til å droppe alkohol i et par uker. Samtidig skal de ti, som ifølge Christine Koht er «forbilder, trendsettere og ledertyper», utfordre ytterligere ti personer hver fra sin egen omgangskrets til å gjøre det samme.

Går det som helsedirektøren vil, vokser dette til en folkebevegelse som gir de fleste av oss et mer bevisst forhold til alkoholforbruket vårt.

Skal ikke tørrlegge

– Vi har ingen intensjon om å tørrlegge Norge. Men når man opplever de positive virkningene av to ukers avhold blir det forhåpentligvis lettere å si nei også andre ganger, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til NRK.no.

Han er storfornøyd med at samtlige kjentfolk som ble spurt takket ja til å bli med, uten betenkningstid.

Samfunnstoppene er allerede i ferd med å utfordre venner, kolleger og familiemedlemmer til å korke flaska de neste to ukene.

Høyre-politiker Julie Brodtkorp sender for eksempel stafettpinnen videre til medlemmene i helse- og sosialkomitéen i Oslo bystyre, og til partiets Stortingsgruppe.

Helsedirektør Bjørn-inge Larsen og Christine Koht presenterer app'en "Hvite uker"

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen og Christine Koht har stor tro på appen 'Hvite uker'.

Foto: Tor Risberg / NRK

– Jeg er av dem som ofte synes det er ok å ta et stort glass rødvin når jeg synker utmattet ned i sofaen etter en lang jobbeuke.

– Men heretter kommer jeg til å tenke meg om én gang til før jeg åpner flaska. Alkohol bør ikke være en selvfølge, sier Brodtkorp.

Hvite uker med mobil-app

Bordtkorp er spesielt opptatt av de negative virkningene alkoholmisbruk kan ha på de minste blant oss.

– De første som rammes av en kultur som handler om at det må drikkes hvis man skal ha det hyggelig, er barna. Vi trenger et større fokus på dette. Derfor sa jeg med glede ja til å delta i kampanjen, forteller hun.

At Helsedirektoratet også lanserer en app for smarttelefoner, gjør det ekstra morsomt for henne å utfordre flere til å delta i kampanjen.

Med appen "Hvite uker" kan du måle hvor mye du faktisk drikker, hva det betyr for lommeboka di og hvor mange kilometer du må løpe for å forbrenne de mange kaloriene som alkoholen legger igjen i kroppen din.

App'en kan også brukes til å utfordre andre til å ta en hvit uke eller to. Den kan lastes ned både til Android-telefoner og iPhone.

Kampanjen vil også bli synlig på sosiale medier og som quiz på utvalgte nettsteder i tida framover.

– Må alltid ha en grunn

Christine Koht presenterer kjentfolk bak kampanjen "Hvite uker"

Christine Koht med noen av frontfigurene bak den nye kampanjen. Sittende fra venstre skuespiller Per Christian Ellefsen, skiløper Vibeke Skofterud, Legeforeningens president Hege Gjessing, politidirektør Øystein Mæland, Høyre-politiker Julie Brodtkorp og direktør Gunn Ovesen i Innovasjon Norge.

Foto: Tor Risberg / NRK

– Problemet med å takke nei til alkohol er at man alltid må ha en begrunnelse, sier Per Christian Ellefsen. Hans erfaring er at bilkjøring er den eneste "akseptable" grunnen for folk flest. Ellers møtes man nærmest med hoderysting.

– Å unnlate å drikke en dag, betyr ikke nødvendigvis at man er blitt avholdsmann. Det blir ett av mine viktigste budskap når jeg nå utfordrer andre til å bli med, sier skuespilleren.

– Du blir nesten sett rart på når du takker nei til et glass vin. Det er i grunnen ganske underlig, mener landslagets skiløper Vibeke Skofterud, som også fronter den nye kampanjen.

De andre er Vålerenga-manager Martin Andresen, politidirektør Øystein Mæland, journalist Noman Mubashir, direktør Gunn Ovesen i Innovasjon Norge, KS-direktør Sigrun Vågeng, president Hege Gjessing i Legeforeningen og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Mange yrkesaktive drikker

Programlederen og standup-komikeren Christine Koht teller også med blant dem som slår et slag i offentligheten for et par hvite uker i ny og ne. Hun ledet lanseringen av aksjonen i dag, med velkjent entusiasme og smaksrike alkoholfrie alternativer.

Der understreket helsedirektøren at "Hvite uker"-kampanjen ikke handler om moralisme. Men bakteppet er alvorlig nok.

En ny spørreundersøkelse Helsedirektoratet har gjennomført, viser nemlig at 35 prosent av den yrkesaktive befolkningen i Norge drikker alkohol én til to dager hver uke. Toppledere og folk med mye overtid drikker enda mer.

Og mer enn halvparten svarer at de mener det er naturlig å drikke alkohol når de møter gode venner. Dessuten sier hver fjerde at alkoholen får dem til å slappe av etter en stresset arbeidsdag.

– Vi er gode på selvbedrag her i landet. En av de største mytene er at vi sover bedre etter et glass eller to, sier legepresident Hege Gjessing. – Men det stemmer rett og slett ikke, legger hun til.

Yrkesaktive kvinner drikker nesten like mye alkohol som mennene. Resultatet fra spørreundersøkelsen gjør at den yrkesaktive befolkningen mellom 30 og 50 år er den viktigste målgruppa for kampanjen.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)