Hopp til innhold

Vi klager for lite på dårlig vin

Smaker vinen rart kan du levere den tilbake på nærmeste vinmonopol og få en ny flaske. Forklaring på akkurat hva som er galt, er ikke nødvendig.

Rødvin

Det finnes dårlig vin på hvert parti, men svært få kommer tilbake for å klage. Dårlig vin kan skyldes ulike typer feil som korkfeil, oksidert vin, sprekk i flaksen eller skader på emballasjen.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Ida Brenden Engholt

Du kan alltid komme tilbake å klage på vinen, selv om du ikke vet akkurat hva som er galt med den. Vi setter pris på at kundene kommer tilbake med dårlig vin, sier Ida Brenden Engholt.

Foto: Svein Strand / Vinmonopolet
Tove Westby

Reager du på lukta skal du ta den med. Det er ikke vinen som er dårlig, sier Tone Westby.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Kartongvin

Kartongvin som oppbevares i kjøleskapet etter at den er åpnet kan vare optil tre uker.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Vinmonopolets ansatte vet at det er noe galt med en liten prosentandel av hvert parti med vin.

Likevel er det svært få som faktisk tar turen tilbake for å reklamere på den dårlige vinne.

Feil på hvert parti

– Det er en liten prosentandel av vinen vi selger som er dårlig, slik er det bare, forteller Ida Brenden Engholt, informasjonskonsulent i Vinmonopolet til NRK.no.

Dårlig vin kan skyldes ulike typer feil som korkfeil, oksidert vin, sprekk i flasken eller skader på emballasjen.

– Hvis du har funnet en feil på vinen du har kjøpt, må du ta den med på polet. Du trenger ikke komme tilbake til akkurat det polet du handlet på. Så lenge den er listeført får du ny vin eller pengene tilbake overalt, opplyser hun.

Det er viktig at det er noe igjen i flasken eller kartongen når du reklamerer på den.

– Det er mange som slår ut den dårlige vinen og kommer tilbake med en tom flaske, men det hjelper ikke. Vi sender den tilbake til leverandøren med innhold i, understreker hun.

Akkurat hvor mye innhold som må være igjen er de ikke så veldig nøye på, men erfaringsmessig får de igjen mesteparten.

– Det hender du åpner en flaske og heller opp til fire personer. Da er det bare en liten slant igjen, men det er nok, opplyser hun.

Ofte kan det være vanskelig å sette fingeren på akkurat hva som er feil. Reagerer du på smaken og kjenner at det er noe galt, er det bare å reklamere.

En klage om dagen

Vinmonopolet på Oslo City har flest kunder i hele landet, men får ikke inn så mange klager som de burde.

– Vi hadde 25 reklamasjoner i mars og 26 i februar. Det er ganske vanlig med om lag en reklamasjon per dag, forteller Tove Westby til NRK.no.

Hun har jobbet i Vinmonopolet i 31 år, 17 av dem her på Oslo City.

– Kommer du med vin som smaker rart får du enten en ny eller pengene tilbake. Jeg tror det er mange som ikke skjønner at vinen er dårlig, det burde vært flere reklamasjoner enn vi får, sier hun.

Slik merker du om vinen er dårlig

Korkfeil på vinen merkes med en ganske markant korklukt. Du kjenner at den både lukter og smaker kork.

– Det er ikke farlig å drikke, og mange har nok drukket det fordi de trodde den skulle være sånn. Det er ikke uvanlig, det er derfor vi vet at det ikke reklameres på alt som er dårlig, forklarer Engholt.

– Det kan også bli korksmak på vin med skrukork, legger Westby til.

Oksidasjon kjennetegnes med en litt brunaktig, blakk farge.

– Oksidert vin både smaker og lukter eddik, det merker du med en gang, forklarer Westby.

Når det gjelder kartongvin er det større sjanse for at den blir dårlig jo flere ganger du helle av den.

– For hver gang du heller kommer det litt mer luft inn. Vær nøye med å sjekke vinen når det er lite igjen, oppfordrer Westby.

Holdbarhet på åpnet vin

En ting er når vinen er dårlig når den er ny. Men den blir også dårlig av seg selv etter litt tid, og da kan du ikke reklamere.

– En åpnet vinflaske som du setter kork på varer nok ikke mer enn én dag. Bruker du vakuumskork varer den tre til fire dager lenger, så kan du nok drikke den til dag fem, sier Westby.

Åpnede kartonger derimot, varer i flere uker.

– Har du kartongen i kjøleskapet kan den drikkes i tre uker. Men det kommer an på hvor ofte du tar av den, presiserer hun.

Drikker du ett glass hver kveld kommer det inn ny luft hver dag. Da blir den raskere dårlig.

– Men du kan fint dele halve kartongen med venner en kveld, for så å dele resten tre uker senere, avslutter Tove Westby.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)