Hopp til innhold

– Åtte timers søvn er en myte

Trodde du at du trenger åtte timer sammenhengende søvn? Tro om igjen.

Trøtt mann

'Kravet' om åtte timers sammenhengende søvn kan skape stress.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Mange bekymrer seg for at de våkner opp i løpet av natta. De blir stresset av tanken på ikke å få de nødvendige åtte timer sammenhengende søvn.

Mye tyder på at bekymringen er grunnløs. Ny forskning og historiske tilbakeblikk antyder at åtte timers søvn ikke er det mest naturlige for oss mennesker.

Flere forskere mener at en rytme med fire timers søvn etterfulgt av et par timer i våken tilstand, for deretter å avslutte med nye fire timer sovende, er bedre.

Kan mestre stress

– Å våkne opp midt på natta er en del av menneskets fysiologi, sier søvnpsykolog Gregg Jacobs til BBC. Han mener at en våken periode mellom to lengre søvnperioder, kan være gunstig for vår evne til å dempe stress på en naturlig måte.

Jacobs hevder faktisk at "regelen" om at vi alltid bør sove i ett sammenhengende strekk kan være helseskadelig.

– Hvis man stadig bekymrer seg for vanen med å våkne midt på natta, kan bekymringen i seg selv skape søvnproblemer som igjen påvirker den mentale tilstanden når man er våken om dagen, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


– Normalt

Nevrologiprofessor Russel Foster er enig. – Mange får panikk når de våkner om natta, sier han.

– Da forteller jeg dem at de bare har fått tilbake et normalt søvnmønster som består av to faser i stedet for én. Dette var mer akseptert i tidligere tider.

De færreste av dagens leger er enige i at åtte timer sammenhengende søvn er unaturlig.

– Mer enn 30 prosent av alle konsultasjoner hos legen har direkte eller indirekte med søvnen å gjøre. Likevel er søvn et lite prioritert tema i den medisinske utdannelsen, og det finnes ikke mange søvnforskere, sier professor Foster. Han er ekspert på døgnrytmer, og jobber ved Oxford-universitetet.

Sov i to "skift"

Åtte uavbrutte timer er altså den rådende forestillingen om hvilken søvn som er den beste i vårt moderne samfunn.

Men først i forrige århundre ble dette etablert som en sannhet som de aller fleste nå forholder seg til. Inntil slutten av 1600-tallet sov nesten ingen på denne måten.

Historieprofessor Roger Ekirch ved Virginia Tech-universitetet har forsket mye på søvnens historie. I en av bøkene sine beskriver han hvordan menneskene i hundrevis av år sov i to "skift" i vår del av verden. Å ligge i senga hele natta var bortkastet tid.

Benjamin Franklin

Benjamin Franklin sto alltid opp midt på natta opp for å lese i godstolen. Men da var han naken.

Foto: AP/Scanpix

Den første fire timers-økten startet gjerne et par timer etter solnedgang. Deretter stod man opp, og utførte sine faste ritualer i en time eller to.

Noen benyttet søvnpausen til å stelle i huset eller ta seg av dyrene sine. Andre besøkte naboen.

Noen ble liggende i senga mens de funderte over drømmene sine, ba en lang bønn eller røkte pipe og pratet med familiemedlemmer. Eller de hadde sex.

Benjamin Franklin pleide å ta kalde "luftbad" mellom søvnøktene. Hans faste nattlige vane var å lese bøker naken i en stol, ifølge Ekirch.

Etterpå gikk alle til sengs igjen, og sov videre til sola stod opp. Dette var det vanlige mønsteret fram mot 1700-tallet.

1920-tallet

Men i takt med den industrielle revolusjon ble den urbane overklassen i nord-Europa de første som etterhvert la seg til nye søvnvaner. Snart kom resten av samfunnet etter.

På 1920-tallet var praksisen med en første og en andre søvn stort sett forsvunnet.

I dag er det åtte timers-søvnen som gjelder. Men Ekirch er overbevist om at mange av søvnproblemene vi sliter med har sammenheng med kroppens naturlige behov for oppdelt søvn.

Elektrisk lys er blitt en selvfølge overalt, men bidrar også til søvnforstyrrelsene hos det moderne mennesket, ifølge historikeren.

Oppsiktsvekkende

Tidlig på 1990-tallet gjennomførte den amerikanske psykiateren Thomas Wehr et søvneksperiment som synes å bekrefte menneskets iboende behov for oppdelt søvn.

I fire uker ble en gruppe mennesker innelukket i totalt mørke i 14 timer hver dag. Etter en stund hadde samtlige endret søvnmønsteret sitt. De sov i fire timer, så var de våkne i inntil et par timer, før de sovnet igjen i en ny fire timers-økt.

Studien hos USAs nasjonalinstitutt for mental helse vakte stor oppsikt blant søvnforskere, ifølge BBC. Men den har ikke rokket ved forestillingen blant folk flest om at vi er skapt for å sove i åtte timer sammenhengende.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)