Hopp til innhold

Har utviklet vaksine mot heroin

Meksikanske forskere har utviklet en vaksine som skal gjøre kroppen motstandsdyktig mot effekten av heroin. I Norge jobbes det med en liknende behandlingsmetode.

Heroin

Kommer det en vaksine mot heroinavhengighet i overskuelig fremtid? Meksikanske forskere kan være inne på noe.

Foto: Colourbox

Maria Elena Medina

Maria Elena Medina er leder for instituttet som har utviklet vaksinen.

Foto: HENRY ROMERO / Reuters/Scanpix

Forskere ved Mexicos nasjonale institutt for psykiatri har tatt patent på en vaksine mot heroinavhengighet. Vaksinen skal gjøre at man ikke lenger får en rus av heroinen.

De har foreløpig kun gjort tester på mus, men med stor suksess. Nå forbereder de tester på mennesker.

– Under testingen ble mus gitt tilgang til heroin over en lengre periode, og de som fikk vaksinen hadde en betydelig nedgang i heroinforbruket. Dette gir håp om at det også kan fungere på mennesker, sier instituttets leder, Maria Elena Medina, i følge Reuters.

For tungt narkomane

Forskere verden over har forsøkt å fremstille en vaksine mot narkotikaavhengighet uten suksess. Nå kan det se ut som om meksikanerne nærmer seg et gjennombrudd.

De har fått økonomisk støtte fra den meksikanske regjeringen og fra det nasjonale instituttet for narkotikamisbruk i USA, skriver Reuters.

– Det skal være en vaksine for tungt narkomane som ikke har hatt suksess med andre behandlingsmetoder, men som ønsker å bruke denne for å komme seg vekk fra narkotika, sier Medina.

– Må se mer av bjørnen

Jørgen Bramness

Professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning, Jørgen Bramness, forsker på en liknende behandligsmetode.

Foto: Foto- og videotjenesten, Institutt for klinisk medisin, UiO

Professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF), Jørgen Gustav Bramness, sier det blir spennende å følge denne gruppen videre.

– Hvis de har kommet så langt som de sier, så er dette et gjennombrudd. Men man kan ikke selge skinnet fullstendig før man har sett mer av bjørnen.

Han mener at en behandlingsmetode som gjør kroppen motstandsdyktig mot heroinrus kan være en god måte å få rusavhengige ut av en ond sirkel.

Tidligere er dette forsøkt utviklet mot nikotin- og kokainavhengighet.

LES OGSÅ: Nå kommer vaksinen mot nikotin

To tradisjoner

I Norge har vi to behandlingstradisjoner mot heroinavhengighet:

  • avrusing ved avholdenhet uten hjelpemidler
  • substitusjonsmetoden ved bruk av metadon eller Subutex.

SERAF er også i ferd med å teste en behandlingsmetode som blokkerer effekten av heroin. Det gjøres ved at medikamentet naltrekson injiseres og fungerer som en langtidsvirkende motgift.

– Vi har minst like høye forhåpninger til den metoden som denne vaksinen, sier Bramness.

Injeksjon av naltrekson er testet på mennesker. Lege og forsker Philipp Lobmaier har gjennomført en klinisk studie på fengselsinnsatte, hvor han sammenlignet denne metoden med metadonbehandling. I fengselsprosjektet reduserte begge behandlingsformene bruk av heroin.

Langtidsvirkende naltrekson har dessuten en fordel ved at den ikke er vanedannende og kan beskytte mot overdose. Men det er ennå for tidlig å si noe konkret om effektiviteten av dette som behandlingsmetode mot heroinavhengighet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)