Hopp til innhold

– Fedmeoperasjon blant ungdom bør være siste omvei

Ungdom helt ned i 13-årsalderen kan nå bli fedmeoperert i Norge. – Det gjør meg livredd, sier Kari Jaquesson.

Overvektige tenåringer

For å få tilbud om fedmeoperasjon ved Sykehuset i Vestfold, må tenåringen ha gjennomgått puberteten. Dette har skapt reaksjoner.

Foto: KIM KYUNG-HOON / REUTERS

Ti tenåringer har gått igjennom en fedmeoperasjon som en del av et forskningsstudie ved sykehuset i Vestfold. Flere står nå i kø for å operere seg slankere.

I Norge har fedmeoperasjon til nå kun vært et tilbud til voksne, og Kari Jaquesson er bekymret for utviklingen. Hun er trening- og kostholdsekspert og har jobbet med sykelig overvektige i mange år.

– Jeg er livredd for hva som kan skje med ungdommene under og etter en fedmeoperasjon, sier Kari Jaquesson til NRK.no.

– Forstår at det er fristende å operere

Kari Jaquesson

Kari Jaquesson, trening- og kostoldsekspert.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Målet for forskningen er å finne ut om fedmeoperasjoner rutinemessig bør tilbys til ungdom helt ned i 13 årsalderen. I alt er det 100 sykelig overvektige tenåringer fra hele landet som skal være med i studien.

Jaquesson har forståelse for at unge er fristet til å la seg operere, men er bekymret for oppfølgingen på det psykologiske planet.

– Jeg forstår det er veldig fristende for overvektige å ta en slankeoperasjon. I forskningsprosjektet vil de helt sikkert få en super oppfølging, men hva med når man begynner å operere tusener av overvektige? Vanlige folk som slankeopererer seg får ikke en god nok psykologisk oppfølging, sier Jaquesson.

– Når du er megatjukk som 14-åring, er det ikke fordi du er glad i mat. Det er fordi du har en sorg. Og hvis man skal vurdere en slankeoperasjon, som jeg er sterkt imot, må man gå gjennom en god runde med terapi først, sier Jaquesson.

  • Se video nederst i saken.

– Fallitterklæring

Jorunn Sundgot-Borgen

Jorunn Sundgot-Borgen, professor ved Norges idrettshøgskole.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Gjennom forskningsprosjektet 4XL skal i alt 50 tenåringer gjennomgå fedmeoperasjon, mens 50 andre får tilbud om tradisjonell behandling gjennom veiledning i kosthold og aktivitet. Jorunn Sundgot-Borgen, professor ved Norges idrettshøgskole kaller det hele for en fallitterklæring.

– Vi er dessverre kommet dit at noen er så syke at de må opereres. Det er en fallitterklæring at Norge har kommet i en slik situasjon. Vi har ikke drevet forebyggende arbeid, og helsevesenet er ikke forberedt på den epedimien vi har, sier Sundgot-Borgen.

Stadig flere er så tunge at det går på helsen løs. De siste årene har tallet på overvektige barn og unge steget kraftig. På bare to år – fra 2008 til 2010 – økte andelen overvektige åtteåringer fra 16 til 19 prosent, ifølge Folkehelseinstiuttets barnevekststudie.

– Det brukes i dag titalls milliarder av helsebudsjettet til å reparere livsstilssykdommer, når vi istedenfor burde brukt penger på å forebygge. Imens sitter disse tafatte politikerne bare og ser på at fedmeepedimien sprer om seg i Norge. Det er tragisk, sier Sundgot-Borgen.

Jørgen Foss

Jørgen Foss, leder i landsforeningen for overvektige, er skeptisk til å slankeoperere ungdom ned i 13-årsalderen.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

Les også: Tenåringer blir fedmeoperert

Les også: Gikk ned 60 kilo etter fedmeoperasjon

– Vet lite om risikoen

Bjørn-Inge Larsen

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sier at overvekt er et svært alvorlig helseproblem i landet. Men på dette tidspunktet vet han lite om risikoen ved fedmeoperasjoner for ungdom ned i 13-årsalderen.

– Vi vet foreløpig svært lite om denne operasjonen er mer risikofylt for barn enn for voksne, og hva slags langtidseffekter den har. Derfor velger man bare ungdom som har et betydelig helseproblem, og hvor man har en tro på at det er fordel for dem å operere, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til NRK.no.

– Men det er fortsatt uavklart for oss om fedmeoperasjon for ungdom er et tilbud som skal inngå i den norske helsetjenesten, sier Larsen.

– Kan være en fordel for dem

En studie fra USA viser at pasientene som fikk fedmeoperasjon oppnådde gjennomsnittlig rundt 30 prosent vektreduksjon, økt livskvalitet, bedret psykisk helse, bedret sosialt liv og økte utdannelses- og jobbmuligheter.

– Vi ønsker å undersøke om alvorlig overvektige barn har en fordel av tidlig fedmeoperasjon med tanke på det senere livet deres. Dette kan være en fordel for disse individene, sier Larsen.

– Men jeg er enig med professor Jorunn Sundgot-Borgen i at samfunnet må møte livsstilsutfordringene våre på en annen måte enn å tilby hjelp på operasjonsbordet, sier Larsen.

– Vil se handling

– Det er ikke bra at vi har kommet så langt at unge har behov for fedmeoperasjon. Derfor er det viktig at det blir iverksatt tiltak i veldig ung alder, og at vi har fokus på aktivitet og sunt kosthold, sier Jorodd Asphjell (Ap).

– Jeg er litt lei av å høre at dette må vi ha fokus på, nå må vi se en handling. Dette har vi hørt i festtaler i veldig mange år, sier Sundgot-Borgen.

Leder i Landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss, er skeptisk til å slankeoperere ungdom ned i 13-årsalderen.

– Jeg er skeptisk. Vi er alle forskjellige, for noen kan dette være et bra tilbud, for andre ikke. Vi vet lite om hva dette betyr for en som er så ung, sier Jørgen Foss, leder i landsforeningen for overvektige.

Sundgot-Borgen sier at noen av midlene må gå inn i det forebyggende arbeidet.

– Hvis noen nå viser handlekraft blir jeg lykkelig, slik at vi klarer å snu dette, sier Sungot-Borgen.

Les også: Tynn som baby, fet som voksen

Gikk ned 60 kilo

Camilla Kolby Nysveen var bare 18 år da hun la seg på operasjonsbordet for å bli kvitt overvekten. Før operasjonen veide Camilla 140 kilo, gikk på videregående skole og var dypt ulykkelig.

– Etter operasjonen har jeg hatt veldig mange oppturer og nedturer. Men det har vært mest oppturer, og jeg har hatt veldig mange positive erfaringer. Jo mer vekta gikk ned, jo lykkeligere har jeg blitt, sier Kolby Nysveen.

  • Klikk for å se innslaget med fedmeopererte Camilla Kolby Nysveen.
Video camilla-190212-web

NETT-TV: Camilla Kolby Nysveen (19) har gått ned 60 kilo siden hun ble fedmeoperert.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)