Hopp til innhold

- Tørre øyne har blitt folkeplage

Intens bruk av øynene mot en skjerm skaper stadig flere øyeplager og økt fare for nærsynthet. Men dagen vår består av stadig flere skjermer. Lær deg skjermvett av synsekspertene!

Øye

Får du tørre og såre øyne etter en lang dag foran dataskjermen? Da kan du trenge kunstig tårevæske.

Foto: Colourbox

Hvor mye stirrer du på en skjerm i løpet av dagen? Du har i alle fall brukt en skjerm for å lese dette.

Tar man et raskt blikk rundt i en t-banevogn på vei til jobb, så er det flere som står og ser ned på mobilskjermen sin. De fleste av passasjerene er på vei til en jobb foran dataskjermen.

Når de kommer hjem setter de seg ofte ned foran tv-skjermen eller en annen dataskjerm, eller kanskje til og med den nyinnkjøpte nettbrettskjermen.

LES OGSÅ: Nettbrett stadig mer populært

Stadig flere bruker dataskjermen som tv, og noen kombinerer og har dataen i fanget mens de ser på tv-skjermen.

Økt skjermbruk har sammenheng med at vi er stadig mer på nett. Nå bruker 83% Internett hver dag.

Det har også vært en sterk økning de siste årene i bruk av Internett på mobilen, som gjør at vi kan lese nettartikler på mobilskjermen, overalt og hele tiden.

LES OGSÅ: Annenhver nordmann kjøpte ny mobiltelefon i fjor

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Anna Midelfart

Anna Midelfart har forsket på hvordan nærarbeid påvirker synet hos studenter. Hun fant at flere av dem blir nærsynte i dag enn tidligere.

Foto: Synnøve Ressem/NTNU Info

Magne Helland

Magne Helland er optiker og dosent ved Høgskolen i Buskeruds fakultet for helsevitenskap.

Foto: Høgskolen i Buskerud(www.hibu.no)
Så hva er konsekvensene av all denne skjermbruken?

- Det er veldig mange som plages av tørre øyne, det har nærmest blitt en folkeplage, sier professor i medisin, Anna Midelfart.

Som overlege i øyeavdelingen ved St. Olavs Hospital får hun inn flere og flere pasienter som har tørre øyne etter å ha sittet lenge ved dataskjermen. De føler seg også mer slitne.

LES OGSÅ: Data gjør deg deppa

Flere nærsynte

Men Midelfart har ikke kjennskap til noen undersøkelser som sier noe om hvorvidt synet vårt påvirkes av det økte antallet skjermer, og økt bruk av nett på mobil.

– Det er forsket på hvordan såkalt «nærarbeid» påvirker synet, men man har ikke klart å skille mellom lesing i bøker og lesing på skjerm. Men i forhold til nærarbeid så er det påvist at flere har blitt nærsynte ved langvarig intens fokusering av blikket.

Hun mener også at det uten tvil er flere nærsynte på verdensbasis nå enn tidligere.

Når vi ser på en skjerm må vi anstrenge oss for å fokusere og samle blikket på kort avstand.

LES OGSÅ: Det du gjør nå kan være farlig

Det vil ikke si at du automatisk blir nærsynt av å bruke mye tid foran skjermen, men behovet for briller kan øke for de som er disponerte for nærsynthet.

– Små synsfeil som fungerte greit uten korreksjon tidligere, gjør kanskje ikke det i dag, sier optiker Magne Helland

– Hvis du har litt skjeve hornhinner, for eksempel, så ville du før ha klart deg uten korreksjon. Men hvis en sånn person i dag bruker øynene omfattende for å se små detaljer på nært hold, så kan de føle at de blir fortere sliten og at de ser litt dårlig. Og disse vil nok ha godt av å få korrigert synet.

Han mener det er mye som tyder på at jo mer intens bruk av syn på nært hold i ungdomsårene, jo større sjanse er det for å bli nærsynt. Men arv er også veldig viktig.

Skjermvettregler

Her er ekspertrådene som skal forebygge synsskader hos de som sitter mye og lenge foran skjermen:

  • Ta hyppige pauser! Hvis du jobber med lettere oppgaver kan man sitte i 1-2 timer uten pauser. Men ved intensivt arbeid (som inntasting av data, regnskapstall etc.) er det behov for kortere arbeidsperioder.
  • Se ut av vinduet! I for eksempel 20 sekunder. Øyemusklene har godt av variasjon ved å se på objekter på ulik avstand.
  • Husk å blunke! Reduseres blunkefrekvensen for mye kan du få tørre øyne. Vi skal normalt blunke 20-25 ganger i minuttet.
  • Justér størrelsen på bokstavene! Skriftstørrelsen bør være på minst 12 pkt.
  • Justér lyset på skjermen i forhold til lyset i rommet! Den hvite bakgrunnen i tekstbehandling skal kunne oppfattes som like lys som et papirark. God kontrast er viktig for god lesbarhet.
  • Plassér skjermen riktig! Unngå motlys rett bak skjermen, for eksempel fra vindu. Unngå refleksjoner på skjermen. Ha gjerne dagslys inn fra siden.
  • Ha riktig avstand til skjermen! Det bør være 50-70 cm mellom øye og skjerm.
  • Ha riktig vinkel på skjermen! En 15-20 graders vinkling bakover gir mange en bedre arbeidsstilling. Midten av bildet bør være i 15-30 graders synsvinkel under øyets horisontallinje.
  • Ha riktige farger! Farger med gråtoner anbefales som bakgrunn. Unngå større felt med sterke farger.
  • Be sjefen om databrille! Hvis du har behov for en avlastingsbrille som følge av mye databruk på jobben, så har du krav på å få dekket kostnadene av arbeidsgiver. Lesebrille er ikke det samme som databrille.
  • Bruk kunstig tårevæske! Dersom du har tendenser til tørre øyne kan det hjelpe å tilføre væske.
  • Vær ute! Dagslys og det å se på objekter med ulik avstand er bra for synet.

Mange er avhengig av å se på en dataskjerm for å kunne jobbe. Vi har forskriftsfestede tiltak for å redusere skadene av langvarig databruk på arbeidsplassen.

LES OGSÅ: Slik unngår du «musearm»

Positivt med nettbrett

Anna Midelfart understreker at hun har sett positive virkninger av den økte nettbrettbruken.

– Noen av mine eldre pasienter har erfart at nettbrett kan hjelpe synet. For der har du mulighet til å forstørre bokstavene innenfor feltet du har problemer med å lese.

LES OGSÅ: Nettbrett forlenger hjemmelivet

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)