Hopp til innhold

– Jeg må tro at jeg kan gjøre noe

– Jeg vil ikke bli en lut, stille og langsom mann, sier Anders Leines (49). Behandlingen heter LSVT BIG, og handler om å gjøre det stikk motsatte av det Parkinsonen vil.

Anders Leines

Anders Leines har bestemt seg for å gjøre det han kan i kampen mot Parkinson-symptomene.

Foto: Anders Leines

– Jeg hadde aldri tenkt på at jeg kunne bli syk og havne på rehabilitering, sier Anders Leines.

For to år siden fikk han diagnosen Parkinsons sykdom.

– Det var ganske svart i noen dager da. Jeg tenkte mye på barna mine, at nå skulle de få en skjelvende, tyst far borte i kroken, forteller han.

Men Anders har bestemt seg for å ta opp kampen. Det gjør han blant annet med en treningsmetode som kalles LSVT BIG.

Store, raske bevegelser

Det finnes ingen kur for Parkinsons sykdom. Det Anders håper på, er at forløpet kan bremses.

– Det handler om å unngå at kroppen faller inn i den karakteristiske «Parkinson-looken»; framoverlutet, små skritt og skjelvinger i armer og bein, sier han.

Vinteren for ett år siden fikk han et lengre opphold på Fram helserehab i Bærum, der han lærte teknikker for å holde kroppen skjerpet.

– Når man har Parkinson, må man tenke mye mer over alle bevegelser. Det kommer ikke like automatisk som før. Høyrearmen min har veldig lyst til å melde seg ut, forteller Anders Leines.

LSVT BIG går ut på å trene med store, eksplosive bevegelser - noe som ser ut til å ha en gunstig virkning på Parkinson-pasienter.

SE: Denne videoen av Anders på «rehab» er sett av over 20.000 på Youtube.

– Kan stoppe negative forandringer

Det er et skifte i tenkningen rundt Parkinson, med større fokus på aktivitet, forteller fysioterapeut Per Ola Wold-Olsen ved Fram helserehab.

– Kort fortalt går opplegget ut på å gjøre det motsatte av det Parkinson vil gjøre med kroppen, sier han.

– Parkinson gjør kroppen lukket, langsom og stiv. Derfor trener vi åpne, store, eksplosive bevegelser. Og det vi ser, er at pasienter som Anders kan lære seg å overstyre noe av den effekten som Parkinson har, fortsetter han.

Han understreker at treningsopplegget passer best tidlig i Parkinson-forløpet, og spesielt for yngre pasienter eller pasienter som fortsatt ønsker seg et aktivt liv.

Trene på å overdrive

Fordi signalene mellom hodet og kroppen blir dårligere hos Parkinson-pasienter, føles gjerne vanlige bevegelser som altfor store og voldsomme.

– Hvis pasientene får beskjed om å gå med store skritt og overdrive, ser det gjerne normalt ut for oss andre, forteller Per Ola Wold-Olsen.

– Derav navnet «BIG». Det er viktig å tenke store bevegelser for å klare å oppveie det kroppen selv føler er naturlig, forklarer han.

Han forteller at de to studiene som finnes på dette treningsopplegget viser at man får større bevegelighet, bedre balanse og større skrittlengde med bedre kvalitet.

– Det har en gunstig effekt, og ikke minst gir det folk håp. I motsetning til medisiner og operasjoner er dette noe man kan ta ansvar for selv, sier han.

Anders Leines

Aktiviteter med store, eksplosive bevegelser motvirker Parkinson-symptomer. Anders Leines har begynt å bokse.

Foto: Anders Leines

Synes ikke ennå

Utenfra er det ingenting som tyder på at Anders Leines er syk. Tvert imot ser han sprek og frisk ut.

– Anders er veldig tidlig i sykdomsforløpet. I fjor hadde han noen små, synlige tegn på sykdommen. Men de har han lært seg å overstyre i stor grad, forteller Wold-Olsen.

Treningsopplegget går over fire intensive uker, før man får en individuell plan videre. Anders har stor tro på at treningen hjelper:

– Jeg har valgt å gå på med en litt naiv optimisme. Parkinson er en vid diagnose, og jeg må finne ut av hva som gjelder for meg, hva som kan gi akkurat meg et bedre forløp, sier han.

– Jeg synes det er vanskelig å tenke på fremtiden. Jeg elsker jobben min som fotograf og redigerer, og håper at jeg kan få holde på med den lenge. Og jeg håper at jeg får være en sprek far så lenge som mulig. Jeg har bestemt meg for å prøve det jeg kan.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)