Hopp til innhold

Store prisforskjeller på kastrering

Søte valper som vokser opp til å bli problemhunder kan bli dyrt for familien. Prisen for kastrering varierer med hele 250 prosent! Se hvor det er billigst og dyrest å operere hunden.

Kastrering av hund

NRKs sjekk hos norske dyreklinikker viser store prisforskjeller på kastrering av hund.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

Sabon (8) har vært i utallige slåsskamper med andre hannhunder. Han er en anorektisk Alaska husky blandingshund, som nekter å spise og sove når tisper med løpetid er i nærheten. Slike adferdsproblemer kan være grunn til kastrering.

– Jeg er lei av at Sabon havner i slåsskamp med andre hunder, sier hundeeier Marion Svendsen.

Nå skal Sabon under kniven. Se video av operasjonen her (OBS: sterke bilder!)

Store prisforskjeller

NRK har foretatt stikkprøver blant 20 dyreklinikker over hele landet.

Vi avdekket enorme prisforskjeller for å fjerne testiklene og dermed stanse produksjonen av kjønnshormonet testosteron på problemhunder.

Regningen for operasjonen varierer fra 2.600 kroner til 6.400 kroner for inngrepet (se faktabokser).

Det er 500.000 hunder i Norge, og rundt 35.000 av dem er trolig kastrert. Ihvertfall antar Den norske veterinærforening at mellom sju og ni prosent av hundene er operert.

Generelt forbud i Norge

Det er et generelt forbud mot slike inngrep her i landet. Unntak finnes, men da skal veterinær i samarbeid med eieren først vurdere om dette virkelig er til det beste for hunden.

Bare 2 av 10 klinikker sier kontant nei når vi vil bestille time for å kastrere en annen hund, en aggressiv engelsk springer spaniel som heter Dennis. (lenke til den andre saken).

Våkner opp uten testikler

Sabon hos dyrlegen

Sabon har nettopp våknet opp etter operasjonen.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

Etter en time våkner Sabon uten testikler.

I skranken hos Groruddalen dyreklinikk betaler eieren 4.200 kroner, og rusler ut med hunden som kanskje får et bedre liv.

Regningen for kastreringen er midt imellom dyrest og billigst, sammenlignet med andre veterinærer rundt om i landet.

Dyrest i undersøkelsen er Volvat Dyreklinikk i Oslo (6.412 kroner). Der er mottoet ”kun det beste er godt nok”.

Inkludert i prisen er at hundeeier kan ringe klinikken både dag og natt de første døgnene etter operasjonen for råd og veiledning.

– Våre rutiner er ressurskrevende. Vi synes vi tar en fair pris for denne innsatsen, mener daglig leder Helge Wiig på Volvat Dyreklinikk.

LES OGSÅ: Veterinærer ut mot hundeavl

Billigst i nord

Med en pris på 2.600 kroner er det aller billigst å kastrere hunden ved Mo Dyreklinikk i Mo i Rana. "Prisene våre er svært presset, og vi går knapt med overskudd på enkelte tjenester, skriver daglig leder Marte Grotnes i en e-post.

Klinikken opplyser at dette skyldes sterk lokal konkurranse om kundene. Veterinæren tilbyr ikke 24-timers service, men lar hunden komme på gratis kontrollbesøk noen dager etter operasjonen.

– Pris ikke det viktigste

Regningen for samme operasjon varierer med 250 prosent. Den norske veterinærforening er ikke overrasket, og mener det kan skyldes at det er billigere å drive en liten klinikk på et mindre sted enn en stor klinikk i en storby.

– Det viktigste er god kommunikasjon mellom eier og veterinær, at man stoler på at de kan gjøre en god jobb, sier veterinær og sentralstyremedlem i foreningen, Torill Moseng.

Hun mener hundeeiere bør være mer opptatt av kvalitet enn pris.

– Spør om narkoseprosedyrer og om hvilken oppfølging klinikken gir både før og etter operasjonen, sier Moseng. Hun understreker at kvaliteten kan være like god på en billigklinikk som på en dyr klinikk.

Om undersøkelsen:

  • Prisene som er oppgitt er for kastrering av en 23 kilos hannhund.
  • Prisen er avhengig av vekt, fordi det koster mer å gi sovemedisin til en stor enn en liten hund.
  • Stikkprøver er gjort vilkårlig rundt om i landet. Det kan både være billigere og dyrere klinikker der du bor enn det som kommer fram i sammenligningen.
  • Hva prisen inkluderer og hva slags oppfølging hver enkelt kunde får, varierer fra klinikk til klinikk.

Les også: Kastrering forbudt – men "alle" gjør det

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)