Det har forskerne ved Karolinska institutt i Stockholm funnet ut. En undersøkelse utført ved instituttet viser at å spise 50 gram bearbeidet kjøtt om dagen kan øke risikoen for å få kreft i bukspyttkjertelen. Studien er publisert ved i «British journal of cancer» i dag.
Spiser man 100 gram med bearbeidet kjøtt om dagen øker risikoen for å få kreft med 38 prosent. Spiser man 150 gram bacon eller annet bearbeidet kjøtt øker risikoen med 57 prosent.
Samtidig går salget av fete varer som bacon, smør og fløte går som aldri før her i landet. Lavkarbodietter får skylden for salgsøkningen.
LES OGSÅ:
LES OGSÅ:
Kun fem prosent lever etter fem år
Eksperter mener at det generelt er liten risiko for å få bukspyttkjertelkreft. I Storbritannia er risikoen for å bli rammet krefttypen i løpet av livet målt til en 1 av 77 for menn og 1 av 79 for kvinner.
Kreftdiagnosen blir ofte stilt sent, og 80 prosent av de med diagnosen dør i løpet av ett år. Kun fem prosent av de med diagnosen lever etter fem år.
Studien er basert på data fra 11 studier hvor de har sett på 6643 tilfeller av bukspyttkjertelkreft.
Høyere risiko for menn som spiser mye rødt kjøtt
Undersøkelsen viser også at menn som spiste 120 gram med rødt kjøtt hver dag økte risikoen for å få bukspyttkjertelkreft med 29 prosent. De fant ingen økt risiko hos kvinner.
Forskerne endte opp med følgende konklusjon:
«Bearbeidet kjøtt som bacon og pølser henger sammen med bukspyttkjertelkreft. Inntak av rødt kjøtt kan henge sammen med denne krefttypen, men på dette området trengs det videre forskning.»
– Viktig å forstå hva som forårsaker sykdommen
Til sammenligning øker røyking risikoen for bukspyttkjertelkreft med 74 prosent.
– Bukspyttkjertelkreft har dårlig overlevelsesstatistikk. Det er viktig å stille diagnose så tidlig som mulig og forstå hva som forårsaker sykdommen, sier professor Susanna Larson ved Karolinska institutet.
– Hvis kosthold påvirker denne krefttypen kan helsekampanjer redusere tilfellene av bukspyttkjertelkreft, sier hun videre.