Hopp til innhold

Nettbrett forlenger hjemmelivet

Nettbrett kan gjøre det enklere for eldre å bo hjemme lenger.

Nettbrett

Nye tjenester på nettbrettet kan bli en av løsningene for enslige eldre som trenger helsehjelp og mer sosial kontakt.

Foto: Saubi Jean Jacques / Colourbox/Photopqr/Sud Ouest

Ved hjelp av nettbrett og tilsvarende teknologi, kan eldre få bedre muligheter til å bo lenger i eget hjem. Forskere i Stavanger utvikler nå elektroniske tjenester som kan varsle helsepersonell hvis gamle hjemmeboende trenger hjelp.

Nettbrettet kan også hjelpe den gamle med både å regulere varmen i boligen og å se hvem som ringer på og deretter åpne ytterdøra.

Den nye teknologien gjør det enklere for hjemmesykepleiere å analysere slike ting som blodtrykksmålinger og innetemperatur. Og nettbrettet kan for eksempel sende dem en tekstmelding hvis det ikke blir registrert bevegelser i hjemmet på 16 timer.

– På bakgrunn av det kan de sjekke om noe har skjedd, sier Dagfinn Wåge til forskning.no. Han leder innovasjonsavdelingen i Altibox, som blant annet leverer tv- og bredbåndsløsninger.

Utviklingen av de nye "hjemmetjenestene" ledes av professor Chunming Rong ved Universitetet i Stavanger, i et prosjekt som også støttes av Forskningsrådet.

LES OGSÅ:

– Bedre sosialt liv

Ifølge professor Rong kan tjenestene også bidra til at eldre enslige hjemmeboende får et bedre sosialt liv. Én mulighet er at nettbrettene hjelper dem til å holde kontakt med andre via video.

I et annet tilsvarende samarbeidsprosjekt har 19 eldre i Stavanger nå fått hver sin iPad som de bruker til å styre lyset, temperaturen, komfyren og ytterdøra med. Nettbrettene kan også brukes på "vanlig" måte, som å lese aviser og spille spill.

Dagfinn Wåge tror det er lurt av eldre å ta i bruk slik teknologi før helsa og hukommelsen begynner å skrante. – Vi tror at de får det i fingrene dersom de synes det er gøy, sier han.

LES OGSÅ:

Skal ikke erstatte mennesker

I stedet for å utvikle helt nytt utstyr, mener forskerne at det blir mye rimeligere å bruke slike tjenester med utrustning som allerede er i vanlig bruk.

Derfor er det nærliggende å teste de populære nettbrettene. Men hensikten er ikke å erstatte menneskelig omsorg. Tanken er at de kan bli et supplement for et helsevesen som sliter med personellmangel.

Brukernes privatliv og integritet er også noe forskerne ser nærmere på når det gjelder denne typen digitale hjelpetilbud.

Registrering av sengevæting og antall nattlige toalettbesøk er blant mulighetene som åpner seg, men dette må vurderes opp mot hensynet til brukernes personvern.

En annen utfordring er å lage programmer som analyserer måledataene fra hjemmene så nøyaktig og så raskt at helsepersonellet kan ta de riktige beslutningene.

– Dataene må struktureres til informasjon som er nyttig for oss slik at den hjelper oss til å ta riktig avgjørelse tidsnok, sier Chunming Rong. Han jobber nå med å utvikle et slikt dataprogram til hjelp for hjemmeboende eldre.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)