Hopp til innhold

Fedre får fortsatt samvær etter incest-anklager

– Retten til samvær står så sterkt i dette landet. Det går ut over barns sikkerhet, sier Kari Engen Sørensen ved Støttesenter mot incest i Oslo.

Bamse på stol

I Norge finnes det 40.000 pedofile. Mange av dem begår overgrep mot sine egne barn.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Kari Engen Sørensen

Kari Engen Sørensen er leder for støttesenter mot incest (SMI) i Oslo.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

7 av 10 incest-anmeldelser blir henlagt i Norge. Etterpå følger gjerne bitre rettssaker hvor foreldrene kjemper om fordelingen av barna.

– Det skal mye til for å bli dømt, og det er bra. Det er forsåvidt også helt greit at så mange tilfeller blir henlagt på grunn av bevisets stilling, sier daglig leder Kari Engen Sørensen ved Støttesenter mot incest i Oslo.

– Men vi ser at de påfølgende barnefordelingssakene ofte ender med at barnet både skal ha samvær og gjerne også fast bosted sammen med den de forteller er en overgriper. Det er ikke greit, sier Engen Sørensen.

Mistet omsorgen for barna etter incest-anklage

Et sted på Østlandet sitter en mor som har gått mange runder i rettsapparatet etter at barna hennes for mange år siden fortalte om overgrep fra far.

– Jeg reagerte på at de begynte å oppføre seg annerledes etter besøk hos far. Datteren min var rød i underlivet hver gang hun hadde vært hos pappa, forteller hun til NRK.no.

Av hensyn til barna vil hun hverken stå fram med navn eller bilde.

Saken ble anmeldt, men henlagt på grunn av bevisets stilling. Men moren trodde fortsatt at barna hadde blitt utsatt for incest, og ønsket ikke at de skulle ha samvær med far uten tilsyn.

I rettssaken som fulgte om omsorgen for barna og samværsrett, fikk hun ikke medhold. Og fordi hun hadde nektet barna samvær med far tidligere, ble faren tilkjent hovedomsorgen for barna.

Mor bør gå med på samvær

Celine Bache-Wiig

Barnets rett til samvær med begge foreldrene blir tillagt stor vekt, forteller advokat Céline Bache-Wiig.

Foto: Anette Andresen

Rettskonflikter om barna kan ende slik, dersom mor vil begrense fars samvær, bekrefter advokat Céline Bache-Wiig.

– Jeg må noen ganger realitetsorientere klientene mine. Hvis de fortsetter å stå på sitt etter at alle undersøkelser av barna er gjort uten resultat, risikerer de rett og slett å miste omsorgen, sier hun til NRK.no.

I slike situasjoner må mor gå med på samvær for å få beholde omsorgen.

– Barnets rett til samvær med begge foreldrene tillegges stor vekt i retten. Dersom man ikke har bevis for at far har forgrepet seg på barnet, og han blir vurdert til å være en god omsorgsperson for øvrig, vil retten ofte gi hovedomsorgen til den av foreldrene som ikke forsøker å forhindre eller begrense samvær med den andre, forklarer hun.

Hvis mor står på sitt, kan det føre til at retten mener det ikke er barnas beste å ha fast bosted hos mor, fordi hun hindrer felles foreldrekontakt.

– Men kan retten frata en forelder samvær selv om overgrepssaken er henlagt?

– Ofte blir det jo gjort en ny vurdering i barnefordelingssaker av sakkyndig, hvorvidt det er bra for barnet å ha samvær med far - selv om incest-anmeldelsen er henlagt. Dersom barnet for eksempel vegrer seg for samvær med far, skjer det at han mister samvær eller at det må skje under tilsyn, forteller hun.

Fakkeltog i flere norske byer

Torsdag ble det arrangert fakkeltog over hele landet for å markere barns rett til å bli hørt.

– Vi vil sette fokus på hvordan loven praktiseres. Det er ikke noe galt med loven i seg selv, men vi mener fokuset er feil, sier Kari Engen Sørensen.

– Det skal tas hensyn til barnets beste, ikke mor eller far. Per i dag er barnets beste helt fraværende, mener hun.

Må til pappa selv om de er redde

Engen Sørensen kjenner til et titalls barn i hovedstaden som må på besøk til pappa, selv om de forteller at de er redde og at de ikke vil.

– Men sakene blir henlagt fordi det ikke er bevis. Kan det være at barnet ikke snakker sant?

– Jeg har hørt den argumentasjonen før, og mener likevel at det barn tegner og forteller må lyttes til. Disse barna har også vært gjennom barneavhør, forklarer Engen Sørensen.

– Kan mødrene overtale barna til en slik historie for å vinne foreldreretten?

– Vi kan ikke si at det aldri skjer at noen lyver på seg dette. Vår erfaring er likevel at barn ikke lyver seg inn, de lyver seg ut av noe. Mødrene håper i det lengste at dette ikke er sant, at den de er gift med ikke har holdt på med overgrep mot deres felles barn.

Engen Sørensen forteller at barn også er eksperter på å tilpasse seg, og at dette kan være med på å lure mennesker rundt dem.

– De gjør ofte det beste ut av situasjonen, selv om de er redde. Man kan bli lurt på grunn av barnas evne til å skjule det, mener hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)