Hopp til innhold

Barn vil ha «fleksisamvær»

– Barn vil gjerne kunne stikke innom mamma, selv om det er pappa sin uke - og omvendt, men tør ikke nødvendigvis si det, sier psykolog.

Far og sønn

Foreldre tenker gjerne at de har «rett» på så og så mye, men dette er de voksnes regnskap. Barn savner alltid den av foreldrene de ikke er hos - og setter stor pris på muligheten for et lite møte uavhengig av «hvem sin uke» det egentlig er.

Foto: Colourbox

Trine Eikrem

- Det viktigste for barna er ikke hvordan samværsordning man har, men at konfliktnivået er lavt, sier psykolog og leder ved Enerhaugen familiekontor, Trine Eikrem. Hun understreker at for barna er bruddet i seg selv vanskelig og at konflikt mellom foreldrene er skadelig.

Foto: Privat
Barn er ikke nødvendigvis like glad i «din» og «min» uke som mamma og pappa.

– Barna føler jo et konstant savn, sier psykolog og leder for Enerhaugen familiekontor, Trine Eikrem, til NRK.no.

– De savner alltid den som ikke er der og de som er store nok til det vil gjerne kunne stikke innom og spise en middag hos mamma hvis det er pappa sin uke eller omvendt, sier hun.

Flere og flere «tar halvparten hver»; barna da som regel bor annenhver uke hos mamma og pappa.

Les også: - Bedre med fjern far

Tør ikke si at de vil besøke den andre

Foreldrene tenker gjerne at de har like mye «rett» på barna og teller dager og prosenter; for barna kan dette bli vanskelig.

– Barn er veldig opptatt av rettferdighet, men samværets regnskap blir gjerne etter de voksnes behov. Ofte tør de ikke si at de har lyst til å besøke den andre, for de vil ikke svikte den de er hos, sier Eikrem.

– Barn skal ikke telle dager og prosenter - foreldrene har et stort ansvar i å holde det helt vekk fra dem.

Likevel understreker både psykologen og Barneombudet (se «Barnas ønskeliste» til høyre) at det er viktig at barn blir hørt; barna skal få si sin mening om hvordan de synes ordningen virker, men foreldrene må bestemme.

Les også: Konfirmanter ber skilte foreldre om å skjerpe seg

– Viktigst at foreldrene er venner

Psykologen har snakket med mange barn med skilte foreldre. Hun har inntrykk av at nesten alle typer samværsordninger fungerer, så lenge foreldrene er venner og enige.

– Barn er fleksible og tåler mye. Noen barn synes kanskje at en uke hos hver kan være litt slitsomt og foretrekker for eksempel to uker istedet, men de fleste synes å tilpasse seg den samværsordningen foreldrene bestemmer seg for, så lenge det er god stemning.

– Det som helt klart ikke fungerer er at barna opplever konflikt. Det er virkelig skadelig, sier Eikrem til NRK.no.

Hun understreker at barna må få snakke om den ene delen av livet sitt hos den andre; å ikke få nevne mamma eller pappa er veldig vanskelig. Derfor anbefaler ikke familievernkontoret delt omsorg der det er veldig store konflikter, bortsett fra hvis ordningen ser ut til å kunne dempe konflikten mellom foreldrene.

Les også: Barn rammes hardt av konflikter mellom foreldrene

Flere kraftige konflikter

Tidligere var det mer vanlig at mødrene nærmest automatisk fikk omsorgen for barnet og at fedrene «tok til takke» med annenhver helg eller liknende.

– I dag står mennene på kravene når det gjelder samvær, og det er veldig bra at begge parter er på banen, men noen konflikter blir nok verre av at begge skal ha mest mulig. Det er nok en slags bivirkning av likestillingen på dette området, sier Eikrem.

– Noen foreldre mister helt gangsynet - det blir umulig å gi seg. Dermed går de runder i rettssystemet, og vi må gå inn og si at nå melder vi fra til barnevernet, for det går utover barnets psykiske helse.

Psykologen minner om at for barna er det tøft at foreldrene går fra hverandre, selv i de tilfeller der konfliktnivået er lavt. Mange små lurer på om det er noe de selv burde ha gjort annerledes så mamma og pappa holdt sammen.

Les også: Skilte foreldre en plage for lærer'n

Ikke si: – Til ditt beste

Mange barn sier til psykologen at de har fått høre at skilsmissen er til deres eget beste. Men det synes jo ikke barna.

– Det er bedre å si at dette vil mamma og pappa, og det kommer til å bli greit etter hvert, sier Trine Eikrem.

Noen venter med å skille seg for barnas skyld. Bør man vente til de små er store?

– Dette er et av de store spørsmålene vi baler med; når er det «best» for barna at foreldrene skiller seg? Mange vil vente til barna er store, men det vi ser at det faktisk ofte blir enda tøffere for barna når de selv er på vei ut av hjemmet.

– I puberteten skal de finne seg selv og så videre - hvis foreldrene skiller seg på toppen av det hele, har vi et inntrykk av at skilsmissen kan oppleves ekstra vanskelig, men dette blir synsing, sier hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)