Hopp til innhold

Britene får velge keisersnitt

Nye retningslinjer for England og Wales sier at kvinner selv skal kunne velge keisersnitt, selv om de ikke «trenger» det. I praksis fungerer det sånn i Norge også, mener seksjonsoverlege.

Gravid

Mange britiske kvinner skal nå kunne velge hvordan hun vil føde. I Norge sier loven at det er legen som bestemmer, men fødekvinnen får det ofte som hun vil.

Foto: unknown

Tore Henriksen

Hvis en kvinne institerer på keisersnitt, vil hun i praksis gjerne få det her også, sier seksjonsoverlege ved Fødeseksjonen ved Rikshospitalet, Tore Henriksen. Hver sjette norske kvinne tar keisersnitt.

– Dette bringer retningslinjene i overensstemmelse med praksis ved sykehusene, sier klinikere, ifølge BBC.

Kvinnene skal tilbys rådgivning og informeres om risikoen ved keisersnitt, men valget skal være deres.

Det handler om å forsikre kvinnene om at fødselen vil skje på den måten som passer dem og deres babyer best.

Les også: Foreslår egenandel på keisersnitt

Stor operasjon

Fagpersonene bak retningslinjene understreker at de regner med at de fleste likevel vil være uinteresserte i keisersnitt.

– Keisersnitt er en stor operasjon - den er like stor som hysterektomi (å fjerne livmoren), sier fødselslege og gynekolog Malcolm Griffiths, som ledet utformingen av de nye retningslinjene til BBC.

– Det er ikke en operasjon de fleste gravide kvinner er interessert i eller ønsker seg, sier han.

Les også: Færre barn etter keisersnitt

Norge: – Får det, hvis man instisterer

Norsk lovgivning sier at pasienten skal lyttes til, men at legen bestemmer. Men i praksis hersker «selvbestemt keisersnitt».

– Hvis en kvinne insisterer på keisersnitt, så vil hun i praksis gjerne få det, sier seksjonsoverleve ved Fødeseksjonen ved Rikshospitalet, Tore Henriksen til NRK.no.

– Man informeres grundig om farene for komplikasjoner og forsøkes gjerne overtales dersom det ikke er noen medisinsk grunn for ikke å føde vaginalt, men så får man det gjerne som man vil.

I blant er keisersnitt medisinsk nødvendig, men slett ikke i alle tilfeller det tas. Henriksen anslår at hvert femte keisersnitt er såkalt «selvbestemt», altså at kvinnen får det, utelukkende fordi hun ikke vil føde vaginalt.

Artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening: «Selvbestemt keisersnitt - valg og viten i konflikt»

Varierer fra sted til sted

Antallet keisersnitt har økt kraftig de siste 30 årene, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). I 1968 tok kun 2 prosent det, mot 16 prosent i 2002. I dag tas mer enn hvert sjette barn (17 prosent) ved keisersnitt.

Viljen til å utføre keisersnitt varierer vel å merke fra sykehus til sykehus - og rundt om i landet.

– Bergen har vært litt mer restriktive enn man har ved sykehusene i Oslo, sier Henriksen til NRK.no.

– Det kan ha med å gjøre at det er litt mer stemning for å være restriktive i Bergen og at flere kvinner i Oslo ønsker keisersnitt.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)