Hopp til innhold

Derfor får du munnsår (mens de andre slipper unna)

«Alle» har viruset. Men bare noen får de typiske herpes-sårene. Nå er forskerne på sporet av hvorfor.

Herpes

Bare en tredjedel av de som har herpes-viruset får munnsår av det.

Foto: Phil.cdc.gov

Viruset «herpes simplex» er så vanlig at du skal ha hatt flaks for å unngå smitte. Men mange har ingen grunn til å tro at de har herpes, rett og slett fordi de aldri får munnsår.

Bare 1 av 3 får nemlig de typiske herpes-sårene, med smertefulle blemmer.

Så hva er det som gjør at 2/3 slipper unna? Forskerne har nå identifisert et gen som kan ha mye med saken å gjøre.

– Sterk sammenheng

Seks mistenkte gener ble undersøkt av forskergruppen fra University of Utah, som nylig publiserte sin studie i Journal of Infectious Diseases.

DNA-et til over 600 personer fra 43 tregenerasjonsfamilier ble undersøkt, med tanke på en sammenheng mellom disse genene og herpesutbrudd.

Men bare ett av genene ser ifølge forskerne ut til å ha betydning - et gen med det tørre navnet «C21orf91».

Det ser ut til å være en sterk sammenheng mellom dette genet og gjentatte herpesutbrudd.

Smitter også til underlivet

Herpes simplex er i utgangspunktet en infeksjon som rammer munnen. Den smitter uhyggelig lett, for eksempel ved at foreldre kysser barna på kinnet.

60 prosent av oss har blitt smittet av viruset før puberteten.

Siden blir enda flere smittet, ofte ved kyss eller oralsex. For «munnsår-herpes» kan også smitte til underlivet og gi gjentatte utbrudd nedentil.

På samme måte kan man ved utbrudd i underlivet smitte til munnen på den som utfører oralsex.

Selv om herpes i munnen og herpes på kjønnsorganene skyldes to ulike herpes-virus, er det altså mulig å ha begge virus begge steder.

Vanskelig å unngå smitte

NRK.no har tidligere skrevet at svært mange har underlivsherpes uten å være klar over det. Flere feiltolker også symptomene de har, og tror at det er sopp.

Men selv om man har ubetydelige eller ingen plager, kan man smitte en partner. Hvor store plager vedkommende får, avhenger blant annet av deres genetiske disposisjon.

Forskerne understreker at det trengs flere studier for å få det fulle bildet av hvordan genene påvirker hvor ofte og hvor store herpes-utbrudd man får. Dessuten vet man fra før at en tredje faktor har stor betydning, nemlig miljømessige faktorer.

Solbrenthet, vind og feber er blant faktorene som øker risikoen for utbrudd.

Håpet er at studien kan føre til at vi får legemidler som kan påvirke genene slik at man kan unngå herpes-plager helt.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)