Hopp til innhold

Slik kan du påvirke fruktbarheten

Den biologiske klokken tikker ubønnhørlig, men noe kan du likevel gjøre for å pleie fruktbarheten best mulig.

Gravid

Å unngå å bli tykk er ett av rådene for å holde seg fertil.

Foto: Colourbox

Professor Arne Sunde

Arne Sunde er seksjonsleder på fertilitetsklinikken ved St.Olavs hospital i Trondheim. - Det er de kjedelige tingene som gjelder; livsstil, kosthold og mosjon, sier han.

Foto: NRK

– Du kan ikke bremse den biologiske klokka; den går sin gang. Men du kan få den til å gå fortere ved å ha en livsstil og atferd som går utover fertiliteten eller du kan leve på en måte som ikke går utover fruktbarheten din, sier seksjonsleder på fertilitetsklinikken ved St.Olavs hospital i Trondheim, Arne Sunde, til NRK.no.

– Og her som ellers er det de kjedelige tingene som gjelder: Livsstil, kosthold og mosjon. Overvekt er i ferd med å bli en viktig årsak til barnløshet også i Norge, sier Sunde.

Les også: Så fort blir du ufruktbar

Fedme gir ubalanse i hormoner

Fruktbarheten går ned med en BMI over 30.

– Noen tåler det, noen tåler det ikke. Men desto tjukkere du er, desto større er risikoen for at du får en ubalanse i hormonene og problemer med å bli gravid, sier fertilitetseksperten.

– Det er et litt sårt tema, for de færreste liker å bli fortalt at de må slanke seg. Men vi ser det igjen og igjen; ved å begynne å trimme og gå ned i vekt kan underverker skje ganske fort, sier han.

Dette gjelder vel å merke damer i større grad enn menn;

– Du skal være veldig tjukk som mann før dette spiller inn på kvaliteten på sædcellene du produserer, sier Sunde.

Les også: – Slank deg før du blir gravid

Heller ikke for tynn

Arne Sunde understreker at det heller ikke hjelper å være for tynn.

– Du bør heller ikke ha en BMI under 18. For å være mest mulig fruktbar bør du være et sted midt i mellom - altså en BMI på mellom 20 og 25. De jentene som trener hysterisk og ikke har fett på kroppen er ofte infertile i en periode. Eggene er der, men er du for skrapa, påvirker det også hormonene dine på en ugunstig måte.

– Et bredt og godt sammensatt kosthold og fornuftig mosjonering er nøkkelen, her som ellers når det gjelder god helse.

Les også: Spis sammen, unngå spiseforstyrrelser

Røyking og drikking

Både røyk, alkohol og kaffe spiller inn på fruktbarheten, både når det gjelder menn og kvinner.

– Røyking vet vi påvirker fertiliteten til både menn og kvinner. Det er ikke helt klart hvordan, men det er lettere å få barn dersom man ikke røyker, sier Sunde til NRK.no.

– Alkohol spiller også inn. Du trenger ikke være totalavholden, men både helgefylla og mye drikking i hverdagen reduserer fruktbarheten.

Også kaffe og te kan gå utover evnen til å lage barn, ifølge Arne Sunde; det anbefales å holde seg under fem kopper daglig.

Les også: Drikker før de vet om graviditeten

Ubeskyttet sex

Faktisk kan også sex gå utover evnen til senere å lage barn.

– Du kan ødelegge fruktbarheten din ved tilfeldig og ubeskyttet sex, blant annet ved å pådra deg klamydia. Vi mistenker også at enkelte andre bakterier kan gå utover fertiliteten, sier eksperten.

Klamydia-bakterien kan redusere evnen til å få barn både for menn og kvinner.

– Rådet er å bruke kondom før du har møtt den rette og skal til å lage barn.

Les også: Gutta tester seg ikke for klamydia

For varme testikler

Testiklene henger på utsiden av kroppen for at temperaturen skal være 32 grader, ikke 37, som resten av kroppen. Dersom testiklene blir for varme, går det utover kvaliteten på sædcellene.

– Vi vet at varme påvirker sædkvaliteten. Tar du badstu hver dag vil dette gå utover evnen til å få barn. Har du kraftig feber en periode, stopper sædproduksjonen faktisk helt opp for en liten periode. Dette ser du først to måneder senere, for det tar to måneder fra sæden lages til den eventuelt kommer ut, sier Sunde til NRK.no.

– Men hvis kroppen forøvrig er frisk og fin har de aller fleste menn sædproduksjon livet ut, så det er bare å slutte med det man gjør som varmer opp testiklene, så vil kvaliteten bli fin igjen.

Les også: Sæd avslører testikkelkreft

Anabole steroider

Bruk av anabole steroider har mange kjedelige bieffekter - en av dem er at man kan bli infertil.

– Doper man seg med mannlige kjønnshormoner, vil sædproduksjonen stoppe, sier Arne Sunde.

– Menn som doper seg over flere år risikerer varig skade på testiklene.

Les også: Anabole steroider brukes under lovbrudd

Stress (ned)

Det er ikke få som har opplevd å «gi opp» å lage barn, for nesten umiddelbart å oppleve å bli gravid.

– Det finnes utallige anekdoter om stress og fertilitet. Vi har for eksempel ventelisteeffekten; et par prøver lenge selv, så får de beskjed om at de skal få hjelp med befruktningen om seks måneder, for eksempel - og vips, så blir hun gravid. Det samme gjelder folk som gir opp helt og innstiller seg på et liv uten barn og for eksempel skaffer seg hund istedet, sier fertilitetseksperten.

– Stress er noe vi prøver å være bevisste på når vi skal hjelpe folk med befruktningen. Men det er jo ikke så enkelt heller; stress er sammensatt, og du kan ikke bare be folk stresse ned, sier han.

Les også: Kjerringråd for å bli gravid

Vet ikke når man blir infertil

Finnes det ikke noe man kan putte i seg for å bedre fruktbarheten?

– Det finnes dessverre ingen mirakelkur som vi vet påvirker fertiliteten. Det er det kjedelige lev sunt-rådet som gjelder på dette området også. Og det er aldri for sent å begynne, i hvert fall ikke så lenge kvinnen har eggløsning, sier Arne Sunde.

Kvinner går tom for egg ti år før de går i overgangsalderen - vanligvis i femtiårene. Derfor er det vanskelig å forutsi om en kvinne vil bli infertil når hun er 30, 40 eller 50 år, men her likner man gjerne sin mor.

– Det ser for oss ut som om det er veldig naturlig å få barn mellom 25 og 30 år, og for noen kan dette også være hensiktsmessig hvis man ønsker å gjøre karriere i 30-årene - uten at jeg ønsker å kaste inn en brannfakkel her, avslutter Sunde.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)