Hopp til innhold

Hit reiser vi i jula

Rekordmange nordmenn reiser bort i jula. Kanariøyene, Thailand og norsk hytteferie lokker mest. Og gjerne med ribbe og pinnekjøtt i kofferten.

Jul under sola

Trenden er klar: Det blir stadig mer populært å oppsøke sol og varme i juleferien.

Foto: Oleg Kozlov / ScanStock

Julefeiringen er i endring. Stadig flere av oss velger å tilbringe høytid og nyttår andre steder enn hjemme. Jula er for alvor blitt høysesong for flyselskaper og reiseoperatører.

– Det er blitt mer sosialt akseptert å reise bort i jula. Stadig flere spennende reisemål som ikke koster alt for mye er er også noe av forklaringen på den økte reisevirksomheten til jul, sier reiselivsdirektør Rolf Forsdahl i Virke, hovedsammenslutningen for handel og tjenester.

Endrede tradisjoner

Rolf Forsdahl

Tradisjonene endrer seg, mener reiselivsdirektør Rolf Forsdahl

Foto: NRK / Tor Risberg

Forsdahl forteller om en jevn økning av utenlandsreiser ved årets slutt, med sørøst-Asia, Kanariøyene og cruiseferie som de største trekkplastrene.

Trenden har vært tydelig i flere år, ifølge Forsdahl: stadig flere av oss flytter jula til andre steder enn bostedsadressen.

– Det gjelder både dem som samler familien på hotell eller hytte for virkelig å være sammen, og dem som "flykter" fra hele den konvensjonelle feiringen. Holdningen til tradisjoner er annerledes nå enn for en generasjon siden, mener han.

– For stadig flere nordmenn er jul- og nyttårsreiser blitt mer som en vanlig ferie.

LES OGSÅ:

Før og etter jul

Juletrafikken er todelt, forteller daglig leder Svein Erik Søgård hos reisesøkemotoren Travelmarket.

– Det er stor interesse for utenlandsk julehandel de siste ukene før jul. Der ligger Paris, London og New York på topp, med Berlin og København hakk i hæl.

– Og når jula er i gang, er det velkjente reisemål som Kanariøyene og Egypt som gjelder. Men det er Thailand som øker mest når det gjelder reiser ut fra Norge i jula, sier Søgård.

Han er spent på interessen for Egypt-ferie denne jula, etter de store omveltningene i landet tidligere i år.

Reisestatistikk fra Oslo Lufthavn Gardermoen bekrefter den økende interessen for Thailand-reiser til jul og nyttår. Den nye direkteruta til Thai Airways er smekk full i hele desember og januar. Og charteroperatøren Ving melder at ni av ti Thailand-turer er utsolgt til årets juleferie.

LES OGSÅ:

En strand på Gran Canaria

Denne jula er Gran Canaria populær som aldri før.

Foto: ELVIRA URQUIJO / AP

Kanariøyene på topp

– Bookingen har generelt vært bedre enn i desember i fjor. Vi har fortsatt noen ledige plasser, men til Gran Canaria begynner det å bli temmelig fullt, forteller salgsdirektør Marie-Anne Zachrisson i Ving.

Star Tour har solgt ni prosent flere julereiser i år sammenliknet med fjoråret.

– Alle skoleferier er høysesong hos oss. Til jul er det ingen reisemål som slår Gran Canaria i popularitet. Mulighetene for å oppleve "norsk jul" på øya bidrar kanskje litt til det, mener informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour.

Hos reiseoperatøren Apollo er det julereisene som selges aller først når vinterprogrammene legges ut.

– Juleturene selger tidligere og tidligere år for år, og viser klart at dette er en økende trend. Det er blitt mer populært å ta med seg alle familiegenerasjoner på felles juletur. Og for mange er ribbe en selvsagt del av bagasjen, sier informasjonssjef Helen Begby i Apollo.

Ribbe i utlandet

Mange av juleturistene velger å tilbringe selve julaften hjemme, for så å sette kursen mot sol og varme eller norsk hytteferie i romjula.

– Det pussige er at når vi spiser på restauranter her hjemme, velger vi gjerne verdensmat. Men reiser vi utenlands i jula vil vi gjerne spise norsk. Det er jo en artig måte å ta med seg tradisjoner på, sier Rolf Forsdahl i Virke.

– Men husk at noen land har importrestriksjoner på kjøtt og grønnsaker, minner han om. – Det kan være lurt å sjekke reglene før du reiser, slik at du ikke blir sittende fast med pinnekjøttet i tollen, sier han.

LES OGSÅ:

Enklere og billigere

Redaktør Bjørn Moholdt i magasinet Reiser & Ferie bekrefter inntrykket av at stadig flere av oss velger å tilbringe jul og nyttår andre steder enn hjemme.

– Selv om det er vanskelig å snakke om trender i reiselivet, har vi sett denne utviklingen gjennom flere år, sier han.

- Det er blitt lettere og billigere å reise, noe som gjør det enklere å samle familier som lever mer spredt enn mange gjorde tidligere. Selv om sol og varme er viktige stikkord, er det også mange som velger å tilbringe jula på egen hytte i Norge, forteller Moholdt.

Hyttejul

Og norske hytter og fritidsboliger blir stadig mer populære som samlingspunkt for familen i jula, bekrefter reiselivsdirektør Hilde Charlotte Solheim i Virke.

– Mange av oss har nå fritidshus som er like flotte som boligen. Også utleiehytter øker i popularitet ved slutten av året, sier hun.

– Selv om det fortsatt er en del familier som tilbringer jula på høyfjellshotell, er trenden at hytta er det nye samlingspunktet for dem som vil ferie jul i eget land andre steder enn hjemme, sier Solheim.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)