Hopp til innhold

Slik blir årets influensa

Mange av oss kan få en skikkelig omgang når influensaen slår til.

Feber

Høy feber, verk i kroppen og kraftig hodepine er typiske influensasymptomer. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Dusan Zidar

Bjørn Iversen

Det kan bli en hard influensasesong, sier Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Anne Lene Solbakken/Folkehelseinstituttet

Blir du smittet av årets sesonginfluensa, kan den være av det kraftige slaget.

– Ja, den ene virustypen som kan komme til å dominere, er av det kraftigere slaget, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

Dette er influensaviruset A H3N2 (kalt Perth), som også var i omløp i fjor. Men også influensa B-viruset (kalt Brisbane) kan vise seg å vinne «kappløpet» om å dominere Norge til vinteren.

Kraftige symptomer

Høy feber, kraftig hodepine, smerter i kroppen og vond tørrhoste - slik er den typiske influensaen.

– Når det er et A-virus som slår til, blir gjerne symptomene kraftigere enn ved et B-virus - i tillegg til at flere trolig blir smittet, forteller Bjørn Iversen.

Foreløpig er det bare rapportert om noen få enkelttilfeller av influensa her i landet. Det store utbruddet ventes ikke før tidligst i slutten av november, men det kan også komme så sent som i mars.

– Det er umulig å forutsi fra år til år, men det vanligste er at utbruddet kommer rett over nyttår, opplyser Iversen.

Svineinfluensa også i vinter

Også i år venter man at svineinfluensa-viruset kommer til å være i omløp, men Iversen er ikke bekymret over det.

– Vi så i fjor at svært få ble smittet i Norge, sammenlignet med andre land som har færre vaksinerte, sier han.

– Jeg tror vi vil se at nordmenn også i år er bedre beskyttet mot svineinfluensa samlet sett, fordi så mange lot seg vaksinere eller ble smittet for to år siden, fortsetter han.

Folkehelseinstituttet er i gang med å måle immuniteten i befolkningen mot svineinfluensa, men resultatene er ennå ikke klare.

Forkjølelse eller influensa?

Mange er i tvil om forskjellen på influensa og en vanlig forkjølelse. Og det er ikke så rart.

– Det er en glidende overgang fra folk som blir skikkelig syke av forkjølelse til folk som bare får en mild influensa. Der kan det være vanskelig å se forskjell uten å ta prøver, bekrefter Bjørn Iversen.

– Men den typiske forkjølelsen og den typiske influensaen skiller seg fra hverandre ved at man blir mye sykere av influensa. Og mens man stort sett bare har symptomer fra luftveiene ved forkjølelse, er det allmennsymptomene som dominerer ved influensa, forteller han videre.

– Normalt sett vil man heller ikke ha tett nese eller slimhoste ved influensa. Tørrhoste er det normale, slår han fast.

Tester bare et fåtall

De fleste influensasyke får aldri vite sikkert om det var influensa de fikk. Vanligvis er det ikke nødvendig å ta noen prøver.

– Bare de aller sykeste og de som er tilknyttet enkelte utvalgte legekontorer, blir testet, forteller Bjørn Iversen.

Folkehelseinstituttet får hver uke tall fra 201 legekontorer, som rapporterer hvor mange de har gitt influensadiagnose. Noen legekontorer er også utvalgt til å ta prøver.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)