Hopp til innhold

Bli kvitt sukkersuget

Kjennes sjokoladen helt uimotståelig? Klarer du deg bare en uke uten sukker vil du merke at søtsuget blir mindre, sier ekspertene. Her er deres råd på veien.

32 kilo sukker

Slik ser en handlekurv med 32 kilo sukker ut, hvilket er like mye som vi spiser hvert år.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

– Det beste rådet for å minske søtsuget er rett og slett at man må spise mindre sukker, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Det er nemlig slik at hvis kroppen får litt sukker så vil den bare ha mer.

Derfor er mye gjort hvis du kommer deg gjennom den første uka uten godteri og brus uten å sprekke.

Men hvordan klare det når butikkhyllene frister med deilig sjokolade? Det kan være greit med litt hjelp på veien, for det er litt av noen krefter å kjempe imot.

Kroppen vil ha sukker

Det er lett å la seg friste av sjokolade i butikken.

Det er lett å la seg friste av sjokolade i butikken.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

– Sukker virker inn på lystsenteret vi har i hjernen. Det er drevet av et molekyl som heter dopamin - også kalt lykkehormon, forklarer Aina Westrheim Ravna.

Hun har doktorgrad i farmakologi og har forsket på lystsenteret i hjernen.

– Når du får sukker i munnen får du et lite dopaminkick, som gir deg en herlig følelse. Vi blir rett og slett glade, og vil ha mer sukker, sier Westrheim Ravna.

Fra gammelt av er dette et av urinstinktene for å sørge for at vi overlever, forklarer Ravna, men i dagens samfunn med fristelser på hvert hjørne blir det en utfordring å kjempe mot.

Hvordan gå fram

32 kilo sukker

Slik ser 32 kilo sukker ut.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Vi spiser 32 kilo sukker hver i året, viser tall fra helsedirektoratet. For hver hundrelapp vi bruker på mat går 20 kroner til godteri og brus.

Her er det både penger og kalorier å spare mener ernæringsfysiologen.

– Ønsker du å redusere sukkerforbruket bør du starte med å kutte ned på godteri og brus, sier Sundfør.

Hun mener mange vil oppleve at søtsuget forsvinner dersom de klarer å begrense seg til å spise godteri på lørdager.

– Dette er dessuten bare tomme kalorier og gir oss ingen nyttige næringsstoffer, sier hun.

Flytende farer

Brus

Brus gir mange kalorier

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Den verste sukkerbomben i det norske kostholdet er brus, mener Sundfør.

Siden brus er flytende gir det ingen metthetsfølelse. Det betyr at kroppen hiver innpå kalorier, uten å registrere det. Noe av det samme gjelder for juice.

– Et glass juice kan være en fin måte å få i seg en av de fem frukt- og grønnsaksporsjonene som anbefales hver dag, men man bør ikke drikke noe særlig mer enn det, sier Sundfør.

Det er nemlig forskjell på å spise et eple og drikke et glass eplejuice. Når man spiser et helt eple får man samtidig i seg fiber.

– Det gir en bedre metthetsfølelse og gjør også at man får en jevnere blodsukkerstigning, sier ernæringsfysiologen.

Dermed får man heller ikke det samme behovet for å hive i seg mer søtt.

Venn deg til mindre søtt

Vi venner oss lett til søtsmak, ifølge Sundfør.

– Ta for eksempel yoghurt. Barn bør lære seg å spise yoghurt naturell fra de er små og ikke vennes til de søteste fruktyoghurtene. Da er det gjerne bare de de vil ha.

Har du større barn som allerede er vant til søt yoghurt så ikke fortvil. Det går nemlig an å lære seg til å like mat som er mindre søt.

– Gå gradvis fram. Jeg vil for eksempel anbefale at man blander en halvpart yoghurt naturell med en halvpart fruktyoghurt. Eventuelt kan man selv tilsette frukt i yoghurten og regulere søtsmaken selv, sier Sundfør.

Mørk sjokolade

– Er du «sjokoman» kan det være lurt å bytte fra lys til mørk sjokolade. Mørk sjokolade stiller nemlig søtsuget raskere enn lys sjokolade, fordi den er mer intens på smak, sier Sundfør.

Samtidig inneholder den stoffer som virker inn på lystsenteret i hjernen, og gir oss en god følelse.

– I kakaobønnen er det masse interessante stoffer som gjør at du kan føle deg litt forelska, og gi deg en deilig følelse. Samtidig som de kan virke antidepressivt, forteller farmakolog Ravna.

For best effekt bør du la sjokoladen smelte i munnen.

– Da vil de interessante stoffene absorberes direkte i blodbanen og gå rett til hjernen, hvis du svelger sjokoladen kan de interessante stoffene bli brutt ned i mage-tarmsystemet og du vil få mindre av de stoffene i hjernen, sier Ravna.

Kutt ned på karbohydrater

For noen kan løsningen være å kutte ut sukker helt. Mange som begynner å spise lavkarbomat opplever at søtsuget forsvinner. På lavkarbodiett kutter man ut sukker og spiser minst mulig karbohydrater.

– Etter noen dager eller uker med slikt kosthold er det mange som merker at de ikke lenger har det samme behovet for sukker som de hadde, sier lege Espen Rostrup som selv sverger til denne typen kosthold.

– Vi vet ikke alle årsakene til at et slikt kosthold ser ut til å minske søtsuget, men den viktigste grunnen er at man får et mer stabilt blodsukker. Det gjør at kroppen ikke får det samme suget etter noe søtt hele tiden, sier Rostrup.

– Det er også gjort forskning som tyder på at metthetssignalene ikke når fram til hjernen som de skal når man spiser mye søtt, legger han til.

Ha disiplin i butikken

Vi har alle hørt at det ikke er noe lurt å gå i matbutikken når man er sulten. Da blir handlekurven gjerne fullere av usunn mat enn den ellers ville blitt.

Er du uansett av typen som lett lar deg friste av sjokoladehylla ved kassa kan du lære deg teknikker som kan hjelpe deg til å si nei.

– Sjokoladen er jo gjerne plassert ved kassa på slutten av handleturen, men det er lurt å gå innom der på begynnelsen og ta det du vil ha. Da får du litt tid på deg inne i butikken til å tenke over om du virkelig har lyst til å kjøpe sjokolade i dag, sier psykolog Sigurd Stubsjøen.

Han jobber med å følge opp folk som slanker seg, og mener det er viktig å lære seg å tenke på riktig måte.

– Du får tid til å komme med motargumentene, og kan legge sjokoladen tilbake i hylla når du kommer fram til kassa, råder han.

– Det vil selvfølgelig være noen ganger der du bestemmer deg for at du virkelig har lyst på sjokolade, men da blir det i alle fall et bevisst valg og ikke et impulskjøp ved kassa, fortsetter Stubsjøen.

Ikke gi opp

Det er også viktig å være snill med seg selv og gi seg selv litt oppmuntrende ros når man får det til, ifølge psykologen.

– Mange blir så opptatt av å tenke på hvor mange kilo de har gått ned, at de glemmer de små bragdene det er hver gang de har klart å overvinne søtsuget. Du bør lære deg å gi deg selv ros hver gang du ikke forsyner deg med et kakestykke nummer to selv om du har veldig lyst, sier han.

Ikke å gi opp er imidlertid det beste rådet fra Stubsjøen.

– Hvis du sprekker og spiser masse godteri fredag kveld er det viktig ikke å tenke at hele helgen er ødelagt. Du må ta deg inn igjen og tenke at det var én kveld, du kan skjerpe deg igjen på lørdag, du trenger ikke å vente til mandag med det, avslutter han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)