Hopp til innhold

Gammelt tøy er renere enn nytt

Nytt undertøy, sengetøy og håndklær bør vaskes før du bruker dem første gang. De kan inneholde miljøgifter. Gammelt tøy er ofte renere enn helt nytt.

Kjøp av tekstiler

Mange vet ikke at tekstiler bør vaskes før man bruker dem første gang.

Foto: Illustrasjonsfoto: ScanStock

Det brukes mange kjemikalier og tungmetaller i klesproduksjonen. Flere av dem er problematiske for helse og miljø.

Formaldehyd, krum, kadmium og optisk hvitt er blant stoffene fabrikkene bruker for å gjøre tekstiler myke, vind- og vanntette, fargerike eller bleke.

Når du kjøper nye plagg, inneholder mange av dem rester av slike tvilsomme kjemikalier.

- Vask klærne før du bruker dem første gang. Spesielt gjelder det kroppsnære klær til småbarn, lyder rådet fra eksperter.

- Brukt tøy er renest

Ingun Klepp

Forskningsleder Ingun Grimstad Klepp, SIFO

Foto: Pressebilde

- Aller helst bør klærne brukes så lenge som mulig, sier forskningsleder Ingun Grimstad Klepp i Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

- Mange tenker at plagg man arver eller kjøper på loppemarked ikke er helt "rene". Men nye klær er faktisk de mest skitne. Gamle tekstiler er vasket gjentatte ganger, og er helt uten kjemikalierester.

- Velbrukte klær er et smart valg til nyfødte og småbarn, mener Klepp.

En grunn til å være ekstra nøye med vasking av nye barneklær, er at de minste stadig trenger nye plagg.

- Småbarn vokser fort ut av klærne sine. Hvis de får mye fabrikknytt som ikke vaskes før bruk, kan kjemikaliemengden etter hvert bli ganske stor. Babyer er en sårbar gruppe, minner hun om.

Tredelt problem

Problemet er tredelt. Kjemikalierestene kan påvirke kroppen vår, og forurense miljøet.

- Dessuten har de uheldige konsekvenser for menneskene som lager dem. Giftkonsentrasjonen er mye større der klærne produseres, sier Ingun Grimstad Klepp.

Hun forteller at tekstiler ofte lages i en komplisert kjede som omfatter mange prosesser i flere land.

- Bruken av kjemikalier er stor fordi tøyet skal ha egenskaper som forbrukerne ønsker seg. Farge, vindtetthet og vannavstøtende evne er noe av det viktigste, sier Klepp til NRK.no.

Vil ha miljølapp

Klepp mener det er betenkelig at klær og andre tekstiler selges uten innholdsfortegnelse på det norske markedet.

- Det er bare påbudt å informere om hvilke fibre som er brukt, men de er ikke spesielt problematiske for helsa, sier hun.

Rolf Tore Ottesen er enig. Han er professor i miljøkjemi ved NTNU, og mener alle nye tekstiler burde hatt en miljølapp i tillegg til prislappen slik at kjøperne informeres om hva de egentlig betaler for.

- Når jeg kjøper nytt sengetøy, vasker jeg det alltid før jeg bruker det første gang, sier han. Og viser til at mye av sengetøyet på det norske markedet inneholder miljøgiften TBT (tributyltinn) som blant annet kan være hormonforstyrrende.

Glemmer å vaske nytt

Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag

Daglig leder Tone Granaas, Grønn Hverdag

Foto: Grønn Hverdag

Det er ikke forsket mye på hvor mange reststoffer nye kroppsnære klær inneholder i butikkhyllene, eller hvor helseskadelig det kan være å ha dem på seg. Men Greenpeace avslørte nylig at en rekke plagg fra velkjente klesmerker inneholder en forbudt miljøgift.

Og en ny undersøkelse i Danmark viser at under halvparten av kundene vasker nytt undertøy før de bruker det. Mye tyder på at kunnskapen om dette er begrenset også i Norge.

- Vi anbefaler vasking av helt nye klær, spesielt til små barn. Jo tidligere man påvirkes av miljø- og helsefarlige stoffer, jo mer risikerer man å få i seg av dette, sier daglig leder Tone Granaas i Grønn Hverdag.

Svanemerket

Svanemerket

Logo GOTS

GOTS-merket

Logo Økotex 100

Logo for Økotex 100

- Spesielt gjelder det tekstiler som er i direkte kontakt med kroppen, altså undertøy, sengetøy og håndklær, sier hun.

Grønn Hverdag mener det er ekstra problematisk at vi kjøper mange slike klær på grunn av lave priser.

- Det er i seg selv et godt argument for å kjøpe brukt eller å satse på kvalitetsklær som holder så lenge som mulig, sier Granaas til NRK.no.

- Kjøp miljømerket

Rådet fra Grønn Hverdag er å kjøpe klær som er svanemerket eller GOTS-sertifisert.

Er man allergisk, kan det likevel være lurt å vaske nye svanemerkede klær, fordi de kan inneholde fargestoffer.

GOTS er en internasjonal standard for økologiske klær uten problematiske kjemikalier.

Klær merket med Økotex 100 skal også være helt uten helseskadelige stoffer.

- Økotex-klær for babyer og barn er blant annet vasket tre ganger før de selges, forteller Ingun Grimstad Klepp i SIFO.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)