Hopp til innhold

Snakk med barna om brann

Det er viktig at barna kjenner til lyden av røykvarsleren, og at de vet hvor de skal møte dere hvis dere må komme dere ut fort.

Little Girl Sleeping

Barn sover så tungt at de ofte ikke våkner av røykvarsleren.

Foto: Colourbox

Dagfinn Kalheim

Det kan være skummelt for barna å klatre ut en brannstige, derfor bør dere øve på dette, sier Dagfinn Kalheim.

Foto: Brannvernforeningen
Trond Willard

Hvis du ikke har prøvd å slukke en brann før, risikere du at du står for langt unna og ikke treffer flammene, sier Trond Willard.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Røykvarsler

Seriekoblede røykvarslere begynner med bare noen sekunders mellomrom.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Denne uken er det brannvernuke, og Brannvernforeningen oppfordrer alle familier til å ha en brannøvelse hjemme.

- Undersøkelser viser at barnefamilier er mest redd for brann. Derfor børe dere tenke gjennom hva dere skal gjøre dersom en brann oppstår, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Brannvernforeningen til NRK.no.

Våkner ikke like lett

Barn (og voksne som er påvirket av alkohol) sover tungt.

Det vil ta tid før de våkner av røykvarsleren. Derfor er det viktig at det også piper på foreldres soverom, uansett hvor det brenner.

- Det er veldig viktig med en tidlig varslende, seriekoblet røykvarsler, som piper i hele huset ved brann. Hvert minutt teller for å komme seg raskt ut, forklarer Kaldheim.

- Fra brannstart til full overtenning i et rom tar det mellom tre og syv minutter. Det betyr at man ikke har mye tid til rådighet for å komme seg i sikkerhet når røykvarsleren har gitt alarm. Da bør man på forhånd har gjort seg kjent med rømningsveiene, mener han.

Det er én av grunnene til at han anbefaler familier å ha brannøvelse hjemme.

Lag en møteplass

Barn får undervisning om brannvern og har brannøvelser både i barnehagen og på skolen.

- Foreldrene kjenner barna sine best og må vurderede om de er store nok til å bli informert om brannvern. Normalt vil de være modne for dette når de begynner på skolen, sier han.

Det er også viktig at de vet hvordan røykvarsleren høres ut, og hva de skal gjøre hvis den går. En møteplass utenfor huset er lurt å ha.

- Det er lurt å ha avtalt et fast møtested dersom det oppstår en brann. Da vet man fort om alle er kommet i sikkerhet.

Har dere brannstige eller branntau er det lurt å øve på å bruke dem.

- Det er viktig med brannøvelser hjemme for å bli trygg på boligens rømningsveier. Dersom man har brannstige er det viktig at barn får øve på bruk av denne under trygge forhold med voksne tilstede, sier Kalheim.

Sikkerhet før slokking

Dersom et stearinlys velter og det tar fyr i duken, kan du hente slokkeapparatet og ta deg av brannen.

- Men våkner du midt på natten og huset er fult av tjukk røyk, er det viktigere å komme seg ut, sier Trond Willard, fagsjef og kursholder ved Ifs sikkerhetssenter i Hobøl.

Ikke begynn å slokke brannen selv dersom huset er i ferd med å bli overtent. Overlat den jobben til erfarne brannmenn med riktig utstyr.

- Selv om det kan se ut som om du vil klare å få kontroll på flammene vil du få i deg mye røyk som kan være giftig å puste inn, advarer han.

Det tar bare mellom 10 og 15 sekunder å tømme ett pulverapparat.

- Hvis du ikke har prøvd å slukke en brann før risikerer du at du står for langt unna og ikke treffer, at du står for nærme og sprøyter pulveret rett gjennom flammene, eller at du holder apparatet feil slik at pulveret fyker til alle kanter - men ikke til brannen, sier han.

- Dra ut stikkontaktene før ferien

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)