Hopp til innhold

Beste flyplass å sove på

Gardermoen seiler opp som en av de beste storflyplassene å overnatte på. Noen velger til og med å sove der selv om de ikke skal ut og fly.

To reisende sover på en benk på Gardermoen.

Det er sjelden kampen om 'sengene' på Gardermoen er like stor som da askeskyen dalte ned i fjor.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Du er aldri alene på en storflyplass. Men vil du overnatte, kan sovestandard og lydnivå variere ganske mye.

Noen kommer for sent til flyet og må sove over i avgangshallen. Andre tilbringer natta der fordi landingen skjer så sent at det mangler gode transportmuligheter videre.

Atter andre er i såkalt transfer mellom to flygninger. Felles for de fleste er at hotellrom blir et for dyrt alternativ.

Men det finnes også dem som velger å overnatte gratis og frivillig på en flyplass selv om de ikke er på reisefot. Det er Gardermoen et godt eksempel på.

- Om sommeren er det ikke uvanlig at mer enn hundre personer sover i en av hallene våre. Blant dem ofte en håndfull "overnattingsgjester" som egentlig ikke har noen gjøremål på flyplassen, forteller informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen.

LES OGSÅ:

24 timer i døgnet

I transfer

En lur før flyet går, er ikke alltid like behagelig.

Foto: ScanStock

Storflyplassen ved Oslo har åpne dører døgnet rundt. Det meste er stengt om natta, men informasjonsskranke, sikkerhetskontroll og driftskontor er alltid bemannet.

Og ved 3-tida ankommer de første charterpassasjerene. Så helt stille blir det aldri.

En gammel nordmann på rundt 80 år overnattet jevnlig på en benk på Gardermoen inntil for noen måneder siden.

- Han skulle aldri ut og fly. Men han likte å ha mennesker rundt seg, og var nok litt ensom, forteller Jo Kobro til NRK.no.

- Dessuten husket han dårlig. Det ble nesten en rutine for folkene i informasjonsskanken å hjelpe ham med å lese etiketter på medisinen hans slik at doseringen ble riktig morgen og kveld. Mannen ga uttrykk for at han var fornøyd både med assistansen og søvnen, sier Kobro.

LES OGSÅ:

Nattelivet

Ferie kan være så mangt. For et par år siden hadde Gardermoen nattlige besøk av en mann som bodde på flyplasshotellet en ukes tid.

- Han sov på hotellet om dagen. Men når mørket kom, vandret han rundt på flyplassen og observerte den noe begrensede nattlige aktiviteten hos oss. Og så gikk han til sengs igjen på hotellrommet når sola sto opp. Han var nok usedvanlig interessert i nattelivet her, humrer Jo Hubro.

Mannen med den litt spesielle hobbyen plaget ingen, og fikk gjennomføre sine nattlige vandringer i fred. Men overnatting overlot han altså til andre.

LES OGSÅ:

Europas beste?

Ventetida på en flyplass kan fylles med langt mer enn shopping og kafé-besøk.

Frisør, flytitting, kunstgalleri (som på Heathrow i London), kapell, spa (Barajas Madid), timeshotell, kino (CDG Paris), casino, bibliotek (Schiphol Amsterdam), massasje og flyplass-sightseeing (Frankfurt am Main) er blant tilbudene store lufthavner frister med.

Gardermoen er ikke blant de mest avanserte i så måte. Muligheten til å ta en morgendusj er for eksempel fraværende.

Likevel har Oslos hovedflyplass ry på seg som en av Europas beste for dem som velger å overnatte der.

Komfortable stoler, dempet nattbelysning, god sikkerhet og hjelpsom betjening framheves av nettstedet Sleepinginairports som noen av Gardermoens fordeler.

Jo Kobro

Informasjonssjef Jo Kobro, Oslo Lufthavn.

Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

- Vi har også lekemuligheter for barna og stillerom for den som vil meditere eller tenke litt. Og Internett er gratis hos oss, forteller Jo Kobro.

15 lyddusjer er et annet av Gardermoens velkjente særpreg. Populært, ifølge Kobro, og nesten garantert effektivt for å stagge gråtende spedbarn.

Nå er Gardermoen nok en gang nominert til prisen "Den gyldne pute".

Hedersbeviset går til årets beste flyplass å overnatte på, kåret av nettstedets lesere. For to år siden endte Gardermoen som en av de 10 beste i Europa.

LES OGSÅ:

Ikke ulovlig

- Det er hyggelig at internasjonale passasjerer synes flyplassen vår holder en høy standard. Og ikke minst at de ansatte får mye av æren for at overnatting hos oss oppleves som relativt behagelig. Til tross for at vi jo ikke er et overnattingssted, sier Kobro.

Gjester med overnattingsbehov blir med andre ord ikke avvist på Gardermoen, så lenge de ikke lager bråk eller forstyrrer på andre måter. Uønskede besøkende blir en oppgave for flyplassens politi eller vaktstyrke. Men de må sjelden rykke ut.

Å okkupere flere stoler som seng når også andre har behov for den samme plassen, er ikke populært verken på Gardermoen eller andre steder. Men på den norske flyplassen er dette som oftest ikke noe stort problem når trafikken er liten om natta.

LES OGSÅ:

Singapore i teten

Changi Airport, Singapore

Changi i Singapore er verdens beste å overnatte på.

Foto: Jackyamsc, Flickr (creative commons)

For 14. året på rad, er Changi i Singapore kåret til den aller beste flyplassen å overnatte på.

Er du i transfer her, kan du trygt lukke øynene i spesialdesignede liggestoler i øremerkede soveområder.

Blir det likevel vanskelig å sovne inn, kan du velge mellom svømmebasseng, boblebad, gratis filmer eller en tur i flyplasshagen før sengetid. Men Singapore får trekk for dårlige sovemuligheter i lavpristerminalen.

Disse lufthavnene får også utmerkelse for gode overnattingsmuligheter: Seoul, Hong Kong, Amsterdam, München, Frankfurt, Auckland, Vancouver, Zürich og San Francisco.

Søvnløs i Paris

På flyplassen

Lenge til flyavgang.

Foto: Laurence Mouton / Colourbox / AltoPress / Maxppp

Kåringen av flyplasser for søvnige omfatter selvsagt også de minst populære. I den siste kåringen gjorde Paris nærmest rent bord, med to plasseringer helt i toppen.

Det er Charles de Gaulle-flyplassen som akkurat nå kan smykke seg med den lite flatterende tittelen som verdens aller dårligste overnattingsflyplass.

Få stoler og hvilebenker, et begrenset antall toaletter (mange av dem urene) og nattestengte områder på grunn av stor pågang av hjemløse gjester framheves som noen av ulempene i Paris.

Disse flyplassene får også tommelen ned:

  • Paris Beauvais
  • Moskva Sheremetyevo
  • Los Angeles
  • Manila
  • New Delhi
  • Chicago O’Hare
  • Bombay
  • London Luton
  • New York JFK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)