Hopp til innhold

Snus kan gi pustestopp hos nyfødte

Snus i svangerskapet øker risikoen for søvnapné mer enn røyking, viser en stor svensk studie.

snus

Snus øker risikoen for pustestopp mens barnet sover.

Foto: Olivier Morin / AFP

Karl Erik Lund

Oppsiktsvekkende studie, mener forskningsleder Karl Erik Lund ved SIRUS.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Røyking under graviditeten kan gi spedbarn problemer med luftveiene. Og til tross for lite kunnskap på feltet, har det vært hevdet at det er bedre hvis mor erstatter røyk med snus.

Nå viser en landsdekkende studie fra Sverige at snus faktisk gir høyere risiko enn røyking for gjentatte pustestans (søvnapné) mens barnet sover.

Pustestoppene kan vare opptil ett minutt, og noen barn kan ha svært mange slike pustestopp - faktisk opptil 80 ganger i timen.

Dobbel risiko

Risikoen for at spedbarn får søvnapné er dobbelt så stor hvis mor har brukt snus i svangerskapet, sammenlignet med barn av mødre som verken har brukt røyk eller snus, ifølge den svenske studien.

Justert for andre faktorer som fødselsvekt og fødselstidspunkt, ser det ikke ut til at røyking øker risikoen i seg selv.

– Dette er oppsiktsvekkende funn, og første gang det er vist at snus kan gi høyere risiko for noe enn røyk, sier forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning til NRK.no.

– En annen fersk studie fra Sverige viser at snus kan føre til svangerskapsavbrudd, og vi vet fra før at det kan gi lavere fødselsvekt hos barn. Men i disse tilfellene er risikoen høyere ved røyking, forteller han.

– Alvorlig, men rammer få

Karl Erik Lund mener det er viktig at snusende unge jenter får informasjon om risiko ved å fortsette å snuse gjennom svangerskapet.

– Samtidig er det viktig at dette ikke blåses ut av proporsjoner, så man skaper unødig frykt. Dobbel risiko høres veldig mye ut, men antallet barn som får dette er ikke så veldig stort, presiserer han.

Studien fra Sverige bygger på data fra det svenske Fødselsregisteret. Bare søvnapné som oppdages rett etter fødselen er med.

1,5 av 1000 nyfødte barn av ikke-røykere får diagnosen i Sverige, mens det samme er tilfelle for 3,4 av 1000 barn av snusere. Tallene for røykere ligger omtrent midt imellom.

Langt flere barn rammes av søvnapné, kanskje så mange som 1 av 20, men de fleste er ikke klar over at barnet har slike problemer.

Forskerne understreker at de ikke kan trekke slutninger for disse barna på lang sikt.

Nikotinet får skylda

Forskerne mener det er nikotinet i snusen som er årsaken til at flere barn får søvnapné. Snus inneholder mer nikotin enn røyk.

– Det finnes nikotinfri snus på markedet, såkalt urtesnus. Det er svært liten sannsynlighet for at denne er skadelig, og den kan være et alternativ for gravide som ikke får til å slutte, mener Karl Erik Lund.

Rundt 50.000 norske kvinner snuser, og de fleste av dem er i fertil alder.

– Det er særlig unge jenter som snuser, og dermed er dette et svært aktuelt tema for mange av de kvinnelige snuserne, sier Lund.

Studien er publisert i Pediatrics.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)