Hopp til innhold

Barn skal ikke ha voksenyoghurt

Barn under tre år skal ikke ha i seg de kunstige søtningsstoffene i lettyoghurter, advarer Helsedirektoratet.

Skyr yoghurt

Barn under tre år bør holde seg unna lettyoghurter og andre produkter som er tilsatt aspartam.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Yoghurt er et vanlig mellommåltid, men brukes også mye til frokost.

Undersøkelsen «Norske Spisefakta» fra 2010 viser at forbruket av yoghurt har økt betraktelig bare på to år.

Særlig barn er storforbrukere av yoghurt. Men er barnet under tre år er det best med barneyoghurt.

- Ut fra et føre var-prinsipp stilles det strengere krav til mat som er ment for barn under tre år. For eksempel er det ikke tillatt med flere tilsetningsstoffer enn det som er nødvendig for å produsere maten, sier Anne Marit Rødland, kommunikasjonssjef i Fjordland. (Fjordland står bak merkene Yoplait og Safari.)

Det finnes flere barneyoghurter på markedet. Felles for dem alle er at de oppfyller strengere krav til produksjon og tilsetningsstoffer enn yoghurter tilpasset voksne forbrukere.

Lettyoghurt har kunstige stoffer

- Vi fraråder bruk av alle produkter som inneholder kunstige søtningsstoffer til barn under tre år. Eksempler på slike produkter kan være lettyoghurt, som er tilsatt søtstoffet aspartam, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet til NRK.no.

I produkter som er ment til barn under tre år, er det ikke tillatt å bruke aspartam.

- Barns kroppsvekt er liten i forhold til maten de spiser, og derfor begrenser vi bruken av de stoffene som ikke er nødvendige. I tillegg er fruktbitene mindre eller fjernet helt, så man trenger ikke engang å ha tenner for å spise den, sier Rødland.

Helsedirektoratet opplyser at acesulfam-k, sakkarin og cyklamat er eksempler på andre søtstoffer som barn under tre år ikke skal ha.

- Kundene kan velge

Bent Myrdahl

Vi setter oss ikke opp mot anbefalingene til Helsedirektoratet og Mattilsynet. Derfor har vi Skyr med og uten aspartam, sier Bent Myhrvold fra Q-meieriene.

Foto: Q-meieriene

Q-meieriene, som blant annet produserer Skyr, forteller at de følger helsemyndighetenes anbefalinger.

- Vi støtter et føre var prisnipp på kunstig søtning. Derfor har vi Skyr både med og uten aspartam, slik at kundene kan velge selv, forteller Bent Myrdahl, administrerende direktør i Q-meieriene til NRK.no.

Skyr frukt er uten kunstig søtning, og vanlig Skyr er med aspartam.

- Det finnes masse yoghurter og andre produkter som lettbrus som inneholder aspartam. Derfor har vi valgt å ha begge typer, presiserer han.

- Vi har ikke aspartam i noen av våre yoghurter, opplyser Anne Sofie Biong, leder for ernæringsavdelingen i Tine, til NRK.no.

Tidligere solgte de produktet Sans som inneholdt aspartam, men den sluttet de å selge for flere år siden.

Honning og grønnsaker

Barn bør også være forsiktig med honning før de fyller ett år.

- Det inneholder sporer som kan utvikles til botulysmebakterier i barnets tarm. Bakteriene kan igjen føre til en gift som kan gi barnet botulisme, forklarer Øien.

Før barnet er ett år skal de heller ikke ha for store mengder med spinat, rødbete, bladselleri, nesle og mangold.

- De inneholder mye nitrat som kan omdannes til nitritt, som igjen kan hindre transport av oksygen. Vent derfor med å gi barnet store mengder av disse grønnsakene til barnet er over ett år gammelt, legger hun til.

Generelt anbefales det også at barn i den alderen ikke drikker kumelk.

- Kumelken innholder mindre jern enn morsmelk og morsmelkerstatning, og kan øke risikoen for jernmangel, forklarer Henriette Øien fra Helsedirektoratet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)