Hopp til innhold

24 000 barn kan slippe omgangssyke med vaksine

Hvert år får 30 000 norske barn kraftig diaré og oppkast på grunn av rotavirus. Noen av disse havner på sykehus. Nesten alle tilfellene kunne vært unngått med vaksine.

Sykt barn

Antallet norske småbarn som blir syke av rotavirus kan reduseres med hele 80 prosent dersom en vaksine tilbys gjennom det offentlige. (Illustrasjonsfoto.)

Foto: colourbox.com

Synne Sandbu, overlege Folkehelseinstituttet

Synne Sandbu er overlege ved Folkehelseinstituttet og sitter i en ekspertgruppe som etter all sannsynlighet kommer til å anbefale myndighetene å ta rotavirusvaksinen inn i barnevaksinasjonsprogrammet.

Foto: Anne Linn Ensby

– Nesten alle barn får flere runder med diaré i løpet av barndommen, og noen av barna blir så syke at de må på sykehus, sier overlege ved Folkehelseinstituttets vaksineavdeling Synne Sandbu til NRK.no.

– Omtrent to tredjedeler av diarétilfellene som gjør at småbarn legges inn på sykehus skyldes rotavirus. Vi jobber derfor med spørsmålet om å ta vaksinen inn i det norske barnevaksinasjonsprogrammet - og går i retning av at vi kommer til å anbefale den, sier hun.

Sandbu sitter i en ekspertgruppe som jobber med spørsmålet innimellom andre mer akutte saker. De regner med å få ferdig arbeidet i løpet av høsten, og så skal saken videre til Helse- og omsorgsdepartementet før Stortinget tar en avgjørelse.

Les også: Omgangssyke-vaksine kan bli gratis

Fås allerede på apoteket

I beste fall kan vaksinen være en del av barnevaksinasjonsprogrammet i løpet av to til tre år, ifølge Sandbu.

Det er verdt å nevne at vaksinen allerede finnes tilgjengelig; den fås på resept og koster i underkant av 1000 kroner. (Man kan velge mellom to ulike varianter, Rotarix og Rotateq.)

Vaksinen er nemlig allerede godkjent for bruk i mer enn 100 land - deriblant Norge - og innført som en del av vaksinasjonsprogrammet i over 20 av disse.

Les også: Omgangssyke skyldes dårlig håndhygiene

Fra 30 000 til 6 000

I noen av landene der vaksinen allerede er tatt i bruk er antall sykdomstilfeller redusert med 80 prosent.

Antall norske småbarn som havner på sykehus på grunn av rotavirus kan med andre ord reduseres fra 1000 til 200 i året dersom vaksinen innføres.

24 000 av 30 000 barn kan slippe å bli syke – med alt det innebærer av ubehag for barna og slit og jobbfravær for foreldrene. (Voksne blir sjeldent smittet av rotavirus; når vi rammes av diaré og oppkast, er det som regel noroviruset som har skylden).

Les også: Unngå oppkast og diaré i ferien

Økonomisk lurt for samfunnet

Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten publiserte i 2009 rapporten «Kostnadseffektivitet av å inkludere vaksinasjon mot rotavirus i det norske barnevaksinasjonsprogrammet.»

Ifølge Kunnskapssenteret vil vaksinering mot rotavirus være kostnadseffektivt fra et samfunnsperspektiv.

Det er beregnet at vaksine til alle norske barn vil koste 80 millioner kroner årlig, men pris ved anbud blir ofte lavere. Synne Sandbu forteller at landene som allerede har innført vaksinen har fått den til under 80 millioner kroner.

Les også: - Staten bør betale ferie-vaksinen

Gis ved seks uker

Vaksinen må gis til barn mellom seks uker og seks måneder hvis den skal ha noen virkning, og den skal gis i to omganger med fire ukers mellomrom.

– Vi tenker oss at det er greit å starte ved seksukersalder. Det er jo viktig at begge doser er gitt før barnet er seks måneder, sier Sandbu til NRK.no.

Er det noen bivirkninger?

- Det er funnet én alvorlig bivirkning; det dreier seg om en komplikasjon i tarmen, som årlig rammer mellom seksti og åtti norske barn. Erfaringer fra andre land tyder på at vaksinen vil kunne forårsake ytterligere ett tilfelle av denne komplikasjonen, som gir vondt i magen og blodig avføring.

- Vi ser likevel ikke dette som noen grunn til ikke å anbefale vaksinen; fordelene er såpass store. Det er en god vaksine.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)