Hopp til innhold

Stor test: Hver femte solkrem kan være skadelig

Hver femte solkrem kan være skadelig for helsa di, viser Grønn Hverdags nye test. Den dyreste kremen er blant de dårligste.

Solkrem

Solkremer kan inneholde mer enn solbeskyttelse.

Foto: Sigrid Olsson / ColourBox

Miljøorganisasjonen Grønn Hverdag har testet innholdet i 139 solkremer på det norske markedet, og anbefaler bare 46 av dem.

Testen har sjekket om kremene inneholder helse- og miljøbelastende stoffer.

Parfymeriene bør ha fått noe å tenke på. Ingen av testens åtte parfymeri-kremer klarte kravene til uønskede kjemikalier.

Sensai solkrem

Den dyreste kremen er blant testens tapere. Og den informerer ikke om hvor godt den beskytter mot sola.

Foto: Grønn Hverdag

Ett eksempel er en solkrem fra Sensai. Ifølge Grønn Hverdag inneholder kremen Sensai Silky Bronze Sun Protective Emulsion for Body flere verstingstoffer.

Pakningen gir heller ingen opplysninger om hvorvidt den beskytter mot UVA-stråling fra solen. Med en pris på 720 kroner, er dette også testens desidert dyreste solkrem.

De aller dårligste

De 93 kremene som ikke blir anbefalt, inneholder stoffer som kan være hormonforstyrrende, allergifremkallende og / eller miljøbelastende.

28 av disse kremene får bunnkarakter på grunn av kjemikalier som er spesielt problematiske.

Det betyr at de enten inneholder miljøgiften cyclopentasiloxane, som står på norske myndigheters prioritetsliste, eller et parfymestoff som er svært allergifremkallende (og som har det avanserte navnet hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde).

Undersøkelsen viser at tre av kremene inneholder begge de to verstingstoffene. De tre er:

  • Lancaster Hydrating Body Lotion, faktor 30
  • Garnier Ambre Solaire Sun Oil Spray, faktor 6
  • Garnier Ambre Solaire Clear Protect Spray, faktor 20

- Har skjerpet seg

Tone Granaas

Tone Granaas, leder i Grønn Hverdag.

Foto: Grønn Hverdag

Likevel mener lederen i Grønn Hverdag, Tone Granaas, at solkremmarkedet er i ferd med å bedre seg.

- Våre tester gjennom flere år viser at stadig færre kremer inneholder de mest uønskede stoffene. Produsentene påvirkes av at forbrukerne er opptatt av dette, sier hun til NRK.no.

Granaas understreker at det aller viktigste er budskapet om å beskytte seg med solkrem.

- Testen gir ingen grunn til panikk. Men den gjør det enkelt å finne fram til kremer som verken belaster miljøet eller som kan være en helserisiko, mener hun.

LES OGSÅ:

Mye bra på apotek

Uten forbehold anbefaler Grønn Hverdag 46 av de testede kremene. De inneholder verken parfyme eller problematiske stoffer.

Dessuten er de utstyrt med UVA-merke, som er leverandørenes garanti for at kremene oppfyller de offisielle anbefalingene om solbeskyttelse.

Ytterligere 13 kremer anbefales med visse forbehold.

Flesteparten av testvinnerne selges på apotek, og omfatter kremer fra velkjente leverandører som Cliniderm og Cosmica. Coops Änglamark-serie gjør det også meget bra.

Grønn Hverdag har testet solkremer fra dagligvare- og helsekostbutikker, apotek, parfymerier og nettbutikker. Miljøorganisasjonen mener at 16 av kremene kun bør brukes av voksne.

Solbeskyttelse

I forrige uke publiserte Forbrukerrådet en test av solkremers evne til å beskytte mot solstråling. Den viser at produktene ikke alltid holder det de lover.

I den testen fikk en av Cosmicas kremer strykkarakter. Beskyttelsen i Aco Apotekens Composita Cosmica Moisturising Sun Lotion viste seg å være mye dårligere enn faktor 15 som den utgir seg for å ha. Men Cosmicas kremer gjør det altså langt bedre i Grønn Hverdags test av uønskede innholdsstoffer.

Vannfasthet og kosmetiske egenskaper som lukt, utseende, klebrighet og påføring er også vurdert i Forbrukerrådets test, som kun har undersøkt kremer med middels solbeskyttelse (faktor 15 - 20).

LES OGSÅ:

- Prøvekaniner

Selv om 28 kremer kommer svært dårlig ut i helse- og miljøtesten (med poengsummen 2 av 6 mulige), er det kanskje en trøst at ingen av dem inneholder ulovlige stoffer. Hadde de gjort det, ville de bare fått totalkarakteren 1 poeng.

Grønn Hverdag mener norske myndigheter bør forby de mest omstridte innholdsstoffene i solkrem og annen kosmetikk.

- Det er ikke bra at kundene brukes som prøvekaniner for kjemikalier der man ikke kjenner de langsiktige konsekvensene, sier Tone Granaas.

- Det er ikke nok å sette stoffene på bekymringslister, når produsentene bare kan vise til at det er fullt tillatt å bruke dem. Vi etterlyser en sterkere før var-holdning fra myndighetenes side.

Granaas er skuffet over at flere av de store bestselgermerkene fortsatt bruker omstridte stoffer i solkremene sine.

- Det er helt unødvendig, ettersom det finnes gode alternativer som ikke er potensielt skadelige, mener hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)