Hopp til innhold

Kranglete foreldre nekter barna pass

Mange foreldre i konflikt nekter barna ordinære pass. Derfor må Ingvild (30) søke politiet om å få ta med sønnen på ferie.

Norsk pass, gammel type

Regler om foreldreansvar gjør at mange norske barn er uten pass.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Ingvil

Ingvild (30) kan ikke ta med sønnen på seks på spontane ferieturer - fordi gutten ikke har pass.

Foto: Privat

Med delt foreldreansvar må begge foreldre må underskrive før et barn får pass, for å forhindre bortføring. Men både politi og familievernkontor kjenner til at foreldre nekter å skrive under også når det ikke er frykt for at barna skal bortføres.

Rundt 150 ganger i året må passkontoret i Oslo henvende seg til foreldre som ikke har godkjent utstedelse av pass til barn.

- I noen svært få tilfeller kan det dreie seg om en reell frykt for at barnet skal bortføres, sier førstekonsulent i politiet, Merethe Næss til NRK.no.

- Noen ganger vanskeliggjør foreldrene utstedelse av pass til barnet som et middel i en konflikt, sier hun.

Les også: Syke av foreldres krangling

Kan ikke reise på hoppe-på-turer

Ingvild (30) har den daglige omsorgen for sønnen sin og skulle ønske de to kunne reise på billige hoppe-på-turer til syden iblant. Det kan de ikke fordi faren, som ønsker omsorgen, nekter å skrive under på papirer så sønnen får pass.

Den lille familien bodde under samme tak da sønnen ble født, og foreldrene fikk automatisk delt foreldreansvar. Dermed må begge skrive under på papirer for at gutten kan få pass, noe de ikke rakk å gjøre før de gikk fra hverandre tre måneder etter fødselen.

Nå er sønnen seks år gammel – og har fortsatt ikke pass.

Les også: Flere går til retten om barna

- «Bråket» kommer til å fortsette

- Det blir umulig å reise uten å planlegge i god tid. Vi må ha midlertidig pass hver gang vi skal reise, og det kan vi ikke få uten å ha bestilt og betalt turen, sier Ingvild til NRK.no.

- Politiet sier at «bråket» kommer til å fortsette til han er 18. Det er tydelig at de er vant til denne problemstillingen på passkontoret, sier hun.

Når det mangler underskrift fra en av partene tar passkontoret kontakt og oppfordrer vedkommende til å skrive under. Forelderen får også en frist til å reise sak om forbud om utreise for barnet.

Dersom dette ikke skjer får barnet et pass som gjelder for den aktuelle reisen. Nytt pass må søkes neste gang barnet skal på tur utenlands.

Les også: Slik fornyer du passet

Blir dyrt

Midlertidige pass koster 270 kroner – det samme som ordinære pass.

- Skal man holde på med dette i 18 år, så blir det jo litt penger, sier Ingvild til NRK.no.

- Og så er det jo så frustrerende ikke å kunne dra på de turene man vil!

Ingvild har fått advokat til å se på regelverket, for å se om det finnes noen måte å komme seg utenom farens underskrift på, men det er det ikke.

Heller ikke politidirektoratet kan hjelpe.

- Lovgiver har bestemt at begge foreldre må underskrive før passutstedelse for å forhindre at barn tas ut av landet uten begges samtykke, og det må vi forholde oss til, sier seniorrådgiver Unni Norum ved politidirektoratet til NRK.no.

Pressekontakt i Justisdepartementet oppgir at det for tiden ikke pågår noen arbeid i departementet for å endre dette.

Les også: Var nær ved å ta sitt eget liv på grunn av foreldrenes krangling

- Husk barna

Familievernkontorene jobber for å hjelpe foreldre i fastlåste situasjoner.

- Vi ser iblant denne typen oppførsel, der foreldrene ikke er ferdige med sin konflikt. Da hender det at de forsøker å legge hinder i veien for hverandre, for eksempel ved å nekte å skrive under på denne typen papirer, sier Kirsten Bakke i Barne-, ungdoms- og familietaten til NRK.no.

- Mitt inntrykk er likevel at foreldre ofte klarer å finne ut av ting, hvis de bare er motiverte for det. Et godt tips er å huske at dårlig stemning mellom foreldrene går utover barna; de kommer i en ubehagelig mellomsituasjon, sier hun.

Når samvær er stridens kjerne anbefaler Bakke at man, i samarbeid med familievernkontor, setter opp en detaljert avtale, som begge parter føler de kan leve godt med - og at man holder seg til avtalen.

Barneombudet har i samarbeid med barn vært med på å utforme en ønskeliste til foreldre i konflikt. Se faktaboks til høyre.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)