Hopp til innhold

Hage på rull og hage i meter

Er du den utålmodige typen, så kan du fikse en ny hage på én dag. Ferdighage er et voksende marked.

Video Hage på 1-2-3

FERDIGLØSNINGER: Med ferdige hekker og plen på rull kan hager forandre seg fort. Grønn glede har gjort denne Frognerhagen til en flekk å nyte livet på.

Bygårdshage på Frogner

IDYLL: Bygården på Frogner fikk denne hagen etter to dagers hardt arbeid med ferdighekk, plen på rull og andre smarte løsninger.

Foto: Petter Melsom / NRK
Plen på rull

RULL UT: Plen får man kjøpt på paller. Da er det bare å rulle ut lommeboka og gresset, og så å gjødsle og vanne.

Foto: Petter Melsom / NRK
Bygårdshage

DESIGN: Grønn gledes gartner Tom Hvål designet en hage i engelsk stil basert på ferdigløsninger.

Foto: Petter Melsom / NRK
Hage på Frogner

FØR: Før den «ekstreme oppussingen» så hagen slik ut.

Foto: Petter Melsom / NRK
Hage på rull

HARDT ARBEID: Det går fort når Mette Stensholt Schau og Grønn glede fikser opp hage i sommer.

Foto: Petter Melsom / NRK

Klar – ferdig – ferdig! Mange ønsker at hagen skal være ferdig utvokst med en gang. Hvis du bare har bestilt, gode venner og lommeboka klar er det mulig. Dessuten skal den helst stelle seg selv…

Ferdigplen

Gress på rull har vi hatt en stund. Ferdigplen er innarbeidet som et ord i det norske språk.

Arbeidsmessig er det omtrent like krevende forarbeid før plenen kan rulles ut, som når du skal så den selv. Forskjellen er at ferdigplenen er grønn umiddelbart.

Den er tett og fin og det gjør at det er mindre sannsynlig at frø kommer dalende og sår seg i din nye plen. Så er det bare å vanne og vanne og gjødsle og vanne og klippe.

Ferdighekk

Nå kan bare venne deg til ferdighekk. Det kommer i metervis og ferdig i ønsket høyde. Men det koster. Det tar nemlig tid å lage en hekk på 1,5 meter. I riktig bredde og form. Hvert år må halvparten av veksten klippes ned for at plantene skal bli tette og fine. Det du betaler for er altså at noen andre enn du har stellet hekken i flere år. Du har leid en gartner med andre ord.

Fordelen er altså at du sitter igjen med en hekk som er fiks ferdig og du har akkurat den skjermingen du og hagen din trenger.

Det er et stort utvalg som har kommet på markedet det siste året. Du kan velge blant barlind, gran, mispel, bøk og agnbøk. Liguster, hemlokk og lind er andre muligheter. Høyden velger du også. Fra 60 cm og oppover mot to meter. Jo høyere, jo dyrere, er regelen da.

Foreløpig er det få leverandører på markedet, så det spørs om ikke dette blir billigere etter hvert som konkurransen i markedet øker.

Ferdigbed

Det blir det neste. Allerede har vi hatt sedummatter på markedet en stund. Det er matter som innholder mange ulike sorter av sedum som blomstrer i hvitt, rosa og gult. Bergknapp er det mange som kjenner fra svaberg og kyst. Disse har i hovedsak blitt brukt på tak og takhager. Nå kommer blomsterengen!

Det er foreløpig høye tollsatser på disse produktene og det gjør det kostbart. Men gravmyrt, storkenebb og eføy blant de fire staudesortene som kommer i matte og bare kan rulles ut i hagen. Da er det fort gjort!

Får du alt levert på morgenen kan det være klart for dugnadsfest på kvelden. Hvis du har penger til overs, vel og merke.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)