Hopp til innhold

Er dette din største skrekk?

Du kan bli kvitt tannlegeskrekken - selv om du er så redd at du ikke har undersøkt tennene på årevis. Sjekk rådene her.

Hos tannlegen

Over halvparten av oss er redde for å gå til tannlegen.

Foto: SCANPIX

Maren Agdal

Tannlegeskrekk er som regel koblet til en opplevelse av å miste kontrollen, forteller Maren Agdal ved Senter for odontofobi.

Foto: UiB

De fleste av oss kjenner det litt. Når tannlegetimen nærmer seg, når vi sitter på venterommet i tannlegelukten eller når vi ligger i stolen og gaper; frykten for hva tannlegen skal foreta seg inni din forsvarsløse munn.

En halv million nordmenn er veldig redde for å gå til tannlegen, og rundt 200.000 av disse er så hardt rammet at de har det som kalles odontofobi - tannlegeskrekk.

– De som har tannlegefobi, har som regel hatt opplevelser med smerte hos tannlegen, kombinert med en følelse av ikke å ha kontroll, forteller Maren Agdal ved Senter for odontofobi ved Universitetet i Bergen til NRK.no.

TEST DEG SELV: Slurver du med tannhygienen?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kan bli kvitt skrekken

Senteret behandler pasienter med alvorlig tannlegeskrekk, og hjelper mange tilbake i tannlegestolen.

– Behandlingen består av både gradvis eksponering for det de er redde for og terapi i forhold til tanker og følelser de sliter med, forteller Agdal.

– Det er viktig at pasienten føler kontroll hele tiden, på hvert steg. Når tryggheten er bygget opp, henviser vi videre til spesielt utvalgte tannleger, fortsetter hun.

Undersøkelser viser at slik behandling kan være svært viktig for tannhelsen.

– Ja, det er faktisk slik at de som er ekstremt redde for tannlegen også har dårligere tannhelse enn andre. Man skulle kanskje tro at det var motsatt, at de pusset tenner for å unngå problemer, men i stedet vil de helst unngå alt som har med tenner å gjøre, sier Agdal.

LES OGSÅ:

Råd til deg som er redd

Profesjonell hjelp for å komme over skrekken kan være nødvendig for personer med virkelig stor frykt. Men Agdal understreker at for alle oss med moderat redsel for tannlegen, er det mye vi selv kan gjøre for å bedre opplevelsen.

Her er hennes råd:

Fortell at du er redd. Tannlegen kan ikke gjette seg til hverken at du er redd eller hva du er redd for. Fortell også om gode opplevelser du eventuelt har hatt, slik at tannlegen kan prøve å gjøre det på samme måte.

Finn en tannlege du liker. Du har ingen forpliktelser overfor tannlegen din. Kanskje noen du kjenner har en de kan anbefale. Hvis du ikke er komfortabel med tannlegen din, så bytt.

Si fra hvis det gjør vondt. Den typiske tannlegesmerten ved borring trenger du ikke kjenne i det hele tatt. Si fra hvis det gjør vondt, så tannlegen kan sette mer bedøvelse.

Musikk på øret. Hvis du forbinder borrelyden og surklelyden fra spyttoppsamleren med smerte, kan det være lurt å prøve musikk. Dette kan fungere som en fin distraksjon.

Unngå venterommet. Forsterker lukten og lydene på venteværelset frykten? I så fall kan du be tannlegekontoret om å ringe deg når det er din tur, slik at du kan vente ute. Be dem også om å si fra hvis det blir forsinkelser, slik at du eventuelt kan gå en liten tur mens du venter.

Råd til deg som har barn

Tannlegeskrekken har gjerne rot i opplevelser fra oppveksten. Derfor er det viktig å gjøre det man kan som foreldre for å unngå at barna blir redde for tannlegen.

– Frykt kan smitte. Hvis du selv er redd for å gå til tannlegen, bør du prøve å skjule dette så godt du kan for barna. Unngå å snakke negativt om tannlegebesøk, oppfordrer Maren Agdal.

Hun mener det er viktig å være positiv rundt barnas tannlegebesøk, men også passe på at barna får en god opplevelse.

– Foreldrene kjenner barna sine best, selv om skoletannleger er veldig flinke til å behandle barn. Hvis du har forslag til hvordan undersøkelsen kan gå lettere for barnet ditt, så kom med dem, mener hun.

– Som forelder bør du også definitivt kreve at barnet får god bedøvelse dersom det skal borres. Det vil gjøre opplevelsen langt bedre, slår hun fast.

LES OGSÅ:

Har du erfaringer med tannlegeskrekk? Del opplevelsene nedenfor!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)