Hopp til innhold

Trenger du forbudene?

Bør vi takke Høybråten og «forbudstyranniet» for at vi lever to år lenger enn danskene? – Kanskje har livet andre kvaliteter enn å leve lenge, sier filosof Lars Fredrik Svendsen.

Røyking forbudt

Er vi sunne fordi vi ikke får lov?

Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

Hva mener du - er det riktig å bruke statens makt for å påvirke folks helse? Diskuter nederst i saken.

I dag er det verdens tobakksfrie dag, og vi kan feire at nordmenn røyker mindre og mindre.

Den vedtatt usunne vanen reguleres blant annet av tobakkskadeloven. Det er forbudt å røyke på offentlige steder. Vi har aldersgrense, «usynlige» tobakksvarer i butikken, skyhøye avgifter og antirøykekampanjer.

Og det virker. Røykerne blir færre og færre.

LES OGSÅ:

Lever lenger enn danskene

Nordmenn står dessuten lenger i arbeid og lever i gjennomsnitt nesten to år lenger enn danskene.

Det samme gjelder svenskene, som ligner oss mer enn danskene i sin sunnhets- og forebyggingspolitikk. Eller «forbudstyranniet», som danskene kaller det, ifølge politiken.dk.

Er det virkelig sånn at vi ikke kan passe på oss selv og trenger regler og forbud for å gjøre «riktige» valg?

LES OGSÅ:

- Staten opphøyer seg til farsfigur

Lars Svendsen

Er et langt liv så viktig at det overtrumfer alt annet?, spør Lars Fredrik Svendsen.

Foto: Tor Richardsen / Scanpix

- Vi beveger oss mot et paternalistisk samfunn. Staten opphøyer seg selv til farsfigur og reduserer borgerne til småbarn som ikke selv kan ta fornuftige valg, sier professor i filosofi ved universitet i Oslo, Lars Fredrik Svendsen til NRK.no.

- Vi må spørre oss om hvorvidt dette med å leve lengst mulig er en verdi som skal overtrumfe alt annet, eller om det er én av mange verdier livet har å by på, fortsetter han.

Svendsen mener offentlige myndigheter selvsagt bør bedrive ordentlig og objektiv folkeopplysning, men at når de har gjort det, bør det være opp til oss å få velge om vi ønsker å ta sjansen eller ikke.

– Alle kjenner nå farene ved røyking. Hvis noen likevel ønsker å fortsette å røyke, vel vitende om at dette, statistisk sett, tar flere år av livene deres, så må de få gjøre det. Vi må ha friheten til å for eksempel veie helse opp mot kos – og selv prioritere hva som er viktigst for oss, sier han.

LES OGSÅ:

- Fortsatt masse frihet

Asbjørn Kjønstad

Vi har fortsatt masse frihet i Norge, mener Asbjørn Kjønstad.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Svendsens motpol er jusprofessor Asbjørn Kjønstad; han er mannen som førte røykeloven i pennen. Nå mener han tiden er overmoden for røykeforbud i norske hjem der barn er tilstede, særlig barnerom og bil.

Han vil absolutt ikke ha alkoholreklame på TV, og han synes EUs snus-nekt er en fornuftig regulering.

- Vi har fortsatt masse frihet i Norge selv om vi har en streng alkohol- og tobakkslovgivning, sier Kjønstad til NRK.no.

- Når det gjelder nikotin og alkohol, er jo disse stoffene sterkt avhengighetsskapende. Man har ikke den samme muligheten til å bruke friheten hvis man er avhengig, mener han.

– Derfor mener jeg det må reguleringer til på disse områdene. I flere tiår har vi visst at passiv røyking er helsefarlig. Likevel røyker mange fortsatt med barn tilstede. Da er det etter min mening på tide at lovgiverne griper inn, fortsetter Kjønstad.

Hva mener du - er det riktig å bruke statens makt for å påvirke folks helse? Diskuter under.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)